Endometriozis Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis neden olur? Endometriozisin nedeni bilinmemektedir. Endometriozisiniz olduğunda, rahminizin iç yüzeyine benzer doku yanlış yerlerde büyür. Rahminizin dışı, fallop tüpleri, yumurtalıklar, bağırsak ve pelvik boşluğunuz gibi yerlerde geliştiğinde ağrılı semptomlara neden olabilir. Bu ağrı, artan iltihaplanma ve sıklıkla fibroz ve adezyonlarla ilişkilidir.

Endometriyal benzeri doku rahminizin dışında büyüdüğünde, yara dokusuna (yapışmalara) neden olabilir. Yara dokusunun bu bölümleri organlarınızı kaynaştırabilir ve aralarında normalde olmayan bağlantılar oluşturabilir. Bu rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir.

Endometriozisin belirtileri nelerdir?​


Endometriozis ile bağlantılı birçok semptom vardır. Ana semptom ağrıdır. Bu ağrı yoğun veya hafif olabilir. Tipik olarak karnınızda, pelvik bölgenizde ve belinizin alt kısmında hissedilebilir. Endometriozis yaygın bir durum olmasına rağmen, tüm insanlar semptomlar yaşamaz. Bazen endometriozis olabilir ve başka bir prosedür veya kısırlık araştırması sırasında bulunana kadar bunu bilemezsiniz.
Endometriozis_neden_olur_belirtileri.jpg

Endometriozis semptomları yaşayan kişilerde şunlar olabilir:

  • Çok ağrılı adet krampları.
  • Adet döneminiz sırasında veya dönemler arasında karın ağrısı veya sırt ağrısı.
  • Seks sırasında ağrı.
  • Adet dönemlerinde ağır kanama veya adet dönemleri arasında lekelenme (hafif kanama).
  • Kısırlık.
  • Ağrılı bağırsak hareketleri.
Endometriozis semptomları ile durumun ciddiyeti arasında bir bağlantı yoktur. Bazı insanlar çok az sayıda endometriozis yamasına sahip olabilir ve yine de şiddetli ağrı yaşayabilir. Diğer insanlar şiddetli endometriozise sahip olabilir, ancak çok fazla ağrı yaşamayabilir.

Endometriozisin ilk belirtileri nelerdir?​


Birçok insan endometriozis dönemlerinde ağrı yaşar. Bu ağrı genellikle karın, bel ve pelvik bölgede hissedilir. Dönemler de normalden daha ağır olabilir ve döngüler arasında lekelenme (hafif kanama) olabilir.