Endometriozis nasıl teşhis edilir?

Çoğu durumda, endometriozis teşhisi belirtilerinizle başlar. Ağrılı ve ağır dönemler, sağlık uzmanınıza ulaşmanıza neden olabilir. Bir randevuda, doktorunuz size kişisel tıbbi geçmişinizi, önceki gebeliklerinizi ve ailenizde endometriozis olup olmadığını sorarak başlayabilir. Doktorunuz bir pelvik muayene yapabilir. Sağlık uzmanınız daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsa, muhtemelen bir ultrasonla başlayarak pelvik görüntüleme yapacaktır.

Semptomlarınıza, fizik muayene ve ultrason sonuçlarına bağlı olarak, daha fazla endometriozis haritalaması için bir MRI da istenebilir. Hem kesin tanı hem de tedavi için laparoskopi önerilebilir. Endometriozisi doğrulamak için yararlı bir yol olabilir, çünkü işlemi yapan cerrahınız vücudunuzun içine bakmak için küçük bir kamera (laparoskop) kullanabilir. Bu işlem sırasında biyopsi (küçük doku örneği) alınabilir. Tanıyı doğrulamak için biyopsi bir laboratuvara gönderilecektir.

Bazen tesadüfen endometriozis bulursunuz. Endometriozisi olan herkes semptomlar yaşamaz. Bu durumlarda, sağlayıcınız durumu farklı bir prosedür sırasında keşfedebilir.