Endometriozis hastaları hamile kalabilir mi?

Endometriozisiniz varsa meydana gelebilecek birkaç tıbbi komplikasyon vardır. Endometriozisi olan kişiler doğurganlık sorunları yaşayabilir (hamile kalmada zorluk). Bu bazen ilaçlar, endometriyoz ameliyatı veya IVF gibi doğurganlık tedavileri gibi tedavi seçenekleriyle yardımcı olabilir.

Endometriozisi olan kişiler ayrıca bağırsak veya mesane sorunları yaşayabilir. Bunlar, işeme veya bağırsak hareketleri ile ağrıyı veya idrarınızda (çiş) veya dışkıda (kaka) kan görmeyi içerebilir. Üreterinizin (böbreğinizden mesanenize idrar taşıyan tüp) şiddetli endometriozisi ile, bazen böbreğinizde şişlik olabilir. Endometriozis zaman zaman akciğerinizi veya diyaframınızı etkileyerek adet döngüsü sırasında nefes darlığına, göğüs ağrısına veya akciğerin çökmesine neden olabilir. Kronik (uzun süreli) ağrı, endometriozis ile ilgili başka bir konudur. Sağlık uzmanınız, günlük yaşamınızı iyileştirmek için bu sorunları yönetmek üzere sizinle birlikte çalışacaktır.

Endometriozisiniz varsa hamile kalabilir misiniz?​


Endometriozisiniz varsa hamile kalabilirsiniz. Bununla birlikte, endometriozisi olan kişiler hamile kalmakta zorlanabilirler. Bu durum kısırlığın yaygın bir nedeni olabilir. Endometriozis hastasıysanız ve hamile kalmak istiyorsanız, sizin için en iyi tedavi seçeneği hakkında sağlık uzmanınızla görüşün. İlaçlarınızı değiştirmeniz veya bazı durumlarda endometriozisinizi tedavi etmek için cerrahi bir seçenek izlemeniz gerekebilir. Doktorunuz, hamileliği desteklemeye yardımcı olacak en iyi tedavi planını bulmak için sizinle birlikte çalışacaktır.

Endometriozisden kanser alabilir miyim?​


Endometriozis , esas olarak berrak hücreli ve endometrioid karsinomlar dahil olmak üzere epitelyal yumurtalık kanseri gelişme riskinde küçük bir artış ile ilişkilidir. Bu risk son derece düşüktür ve şu anda hiçbir önleyici tarama önerilmemektedir.

Menopozdan sonra hala endometriozis olabilir mi?​


Menopoz, vücudunuzda büyük değişikliklerin olduğu bir dönemdir. Bu geçiş sırasında meydana gelen bir şey, vücudunuzdaki hormon seviyelerindeki, özellikle de östrojendeki bir değişikliktir. Üreme hormonlarınız ve endometriozis arasında bir bağlantı var. Menopozdan sonra azalan östrojen seviyeleri ile endometriozis lezyonları sıklıkla azalır. Bu ayrıca, artık durumun semptomlarını yaşamadığınız veya menopoz öncesine göre daha az yoğun oldukları anlamına da gelebilir.

Bununla birlikte, menopoz sırasında yaşadığınız herhangi bir semptom için tedavi olarak hormon kullanıyorsanız, endometriozis hala semptomlara neden olabilir.

Not:
Endometriozis, uzun süreli (kronik) ağrılara, ağır adet dönemlerine ve hamile kalmakta güçlük çekmenize neden olabilir. Sağlık uzmanınıza danışarak bu semptomları yönetebilirsiniz. Herhangi bir endometriozis semptomu fark ederseniz veya olağandışı veya ağrılı adet dönemleriniz varsa, doktorunuzla konuşun. Günlük yaşamınızı iyileştirmeye ve endometriozisinizi uzun vadede yönetmenize yardımcı olabilecek tedavi seçenekleri vardır.