Dorsalji Sırt ve Omurga Ağrısı Nedir? Belirtileri

Bir arama motoruna "sırtın üst kısmında ağrı" yazdıysanız veya bir doktorla siyatik sinir ağrınız hakkında konuştuysanız, "dorsalji" kelimesiyle karşılaşmış olabilirsiniz. Ama dorsalji nedir? Bir şekilde sırt ağrısı ile ilgili bir teşhis mi yoksa genel bir terim mi?

Şiddetli dorsalji teşhisi konduktan sonra sırada ne var? Doktorunuz size dorsalji teşhisi koyduğunda seçilecek en iyi tedavi seçeneği nedir? Ameliyatla devam etmek mi yoksa konservatif tedavi ile ağrıyı yönetmek mi daha iyi? Tedaviler ve terapi seçenekleri de dahil olmak üzere dorsalji hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Dorsalji Nedir?​


Yeni başlayanlar için, dorsalji, omurganın farklı bölgelerinden gelebilecek şiddetli sırt ağrısıdır. Ağrının geldiği omurganın belirli bölümüne bağlı olarak, altı tip dorsalji vardır. Bunlar;
dorsalji_nedir_omurga_sirt_agrisi.jpg

Dorsalji tipleri:


Toplamda, bilinen altı dorsalji türü vardır. Bunlar burada listelenmiştir:
  1. Servikal dorsalji: Bazen servikal dorsalji, tıbbi olarak servikalji olarak da adlandırılır. Bu tipte servikal omurga tutulur. Hissettiğiniz ağrı boyun bölgesindedir ve bir tür yaralanma veya başka bir şekilde servikal omurganın dejenerasyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar.
  2. Servikotorasik dorsalji: Terimden de anlaşılacağı gibi, bu tip dorsalji, omurganın servikal ve torasik bölgelerini içerir. Servikal omurga, boyun bölgesinde bulunan vertebral kolonun en üst kısmıdır. Torasik omurga ise vertebral kolonun ikinci kısmıdır. Servikal omurga ile lomber omurga arasında bulunur. Bu nedenle, servikotorasik dorsaljideki ağrı bu bölümlerin her ikisinden de gelir.
  3. Torasik dorsalji: Servikotorasik dorsalji ile karşılaştırıldığında, bu tip sırt ağrısı sadece torasik vertebral segmentlerden gelir. Tipik olarak, bu tip dorsalji nadir görülen bir durumdur.
  4. Torakolomber dorsalji: Torakolomber dorsalji hem torasik hem de lomber omurgayı içerir. Genellikle, bu tip hem üst hem de alt sırt ağrısını içerir.
  5. Lomber dorsalji: Lomber omurga, torasik omurganın bittiği yerde bulunur ve sakral omurganın başladığı yere kadar devam eder. Sırtın bu kısmı günlük hareketlerimizde en çok kullanılan bölge olduğundan, bu hastalığa sahip hastalarda lomber dorsalji daha sık görülür.
  6. Lumbosakral dorsalji: Bu tip, hem lomber hem de sakral omurgadan kaynaklanan sırt ağrısını içerir.
Dorsaljinin ciddiyeti, etkilediği omurga alanına ve ağrının olası nedenine bağlıdır. Ağrının nedenini doğru bir şekilde belirlemek için doğru ve doğru bir teşhise ihtiyacınız var.


Dorsalji Belirtileri Nelerdir?​

dorsalji_belirtileri_sirt_agrisi_boyun_sinir.jpg
Altı tip arasında değişen bu hastalığın semptomları genellikle hastalar arasında yaygındır. Sırtınızda veya sadece boynunuzda keskin veya acı verici bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı aynı zamanda yanma hissi de taşır. Merdiven çıkmak, sandalyeden veya yataktan kalkmak gibi pozisyonunuzu değiştirmekte zorlanabilirsiniz.

Buna ek olarak, eğilirken ağrı veya zorluk da olacaktır. Genel olarak, duruş değişikliği dorsaljili hastalar için ağrılıdır. Omurilik disklerinin şişmesi nedeniyle sinirlerin tehlikeye girdiği bazı durumlarda, semptomlar genellikle üst ve alt ekstremitelerde uyuşmayı da içerir. Bazen bir batma hissi de yaşanır. Bu sorunların her ikisi de hastanın günlük aktivitelerini kolaylıkla gerçekleştirmesini zorlaştırır.

Belirtileriniz hafif ila şiddetli sırt ağrısı arasında yanma hissi ile birlikte değişebilir.

Dorsalji belirtileri şunlardır:
  • Merdiven çıkma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk.
  • Sırtta veya boyunda keskin veya acı veren ağrı
  • Yanma hissi ile birlikte boyunda veya sırtta ağrı
  • Pozisyonunuzu değiştirmekte zorluk
  • Eğildiğinizde zorluk veya ağrı
  • Duruş değiştirmede zorluk
  • Üst veya alt sırtta uyuşma


Dorsalji en sık aşağıdaki yaş grubunda görülür: 20-50 yaş arası

Dorsalji İçin En İyi Tedavi

Dorsalji için iki tedavi seçeneği vardır: konservatif tedavi ve cerrahi tedavi. Doktor, dorsalji için tedavi seçimini tanı ve etiyolojiye göre belirler. Etiyoloji, belirli bir durumun nedeninin ve ciddiyetinin belirlenmesidir.

Belirli bir tedavi seçeneğine karar vermeden önce, iyi bir doktor teşhisin sonuçlarını dikkatlice analiz edecek, olası nedenleri belirlemek için etiyolojiyi kullanacak ve hastayla kendilerine en uygun olanı hakkında konuşacaktır.
dorsalji_nasil_tedavisi_edilir.jpg

Dorsalji için Konservatif Tedavi​


Bir doktor, koşullar çok şiddetli değilse ve başlangıç aşamasındaysa dorsaljiyi tedavi etmek için konservatif tedavi kullanmayı seçer. Tedavi, reçetesiz ağrı kesiciler, fizik tedavi, kayropraktik tedavi, masaj tedavisi ve olası enjeksiyonlar için ağrı yönetimi müdahalelerini içerir.

Diğer konservatif tedavi biçimleri ağrıya neden olan koşulları baskılamıyorsa ağrı tedavisi enjeksiyonları düşünülebilir. Doktor, etkilenen bölgeye iltihap önleyici ilaçlar enjekte edecek ve durumun tedavisine yardımcı olup olmayacağını görecek. Bu tür enjeksiyonlar, şüpheli bir teşhisin ve ağrının nedeninin belirlenmesine ve doğrulanmasına da yardımcı olabilir.

Bu koruyucu önlemler işe yaramazsa, doktorun iki numaralı tedavi seçeneğini seçmesi gerekecektir.

Dorsalji Cerrahi Tedavisi​

dorsalji_ameliyat_tedavi.jpg
Bir doktor, tanı raporunu yakından inceledikten sonra ağrının arkasındaki durumun şiddetli olduğunu ve durumu düzeltmek için ameliyat gerektiğini belirlerse dorsaljiyi tedavi etmek için ameliyatı kullanmayı seçer. Tedavi işe yaramıyorsa ve durum kötüleşiyorsa cerrahi de devreye girer.

Ameliyat türü dorsaljinin nedenine bağlıdır. Disklerin fıtıklaşmasını tedavi etmek için mikrodiskektomi, ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını engellemek için elektrik stimülasyonu, ağrıyı gidermek için iki diski birleştirmek için spinal füzyon ve etkilenen diski değiştirmek için kullanılan yapay disk replasmanı gibi farklı dorsalji ameliyatları vardır.

Dorsalji Tedavisi Ne Kadar Sürer?​


Her hasta için tedavi süresi değişebilse de, uzman gözetimi altında uygun şekilde tedavi edilirse Dorsalji'nin çözüleceği tipik süre aşağıdadır:
  • 4 hafta içinde

Dorsalji Tedavi Edilmezse Ne Olur?​


Dorsaljinin tedavi edilmediği takdirde komplikasyonlara neden olup olmadığı bilinmemektedir.

Dorsaljiye Ne Sebep Olur?

Şişkin veya fıtıklaşmış diskler dorsaljiye neden olabilir. Dorsalji ayrıca bir yaralanmadan sonra ortaya çıkabilir veya aşırı el emeği gibi durumlarda aşırı kullanımın sonucu olabilir. Strese bağlı bozukluklar da dorsaljiye neden olabilir.

Dorsalji çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Dorsaljinin yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
  • Fıtıklaşmış diskler veya şişkin diskler
  • Bir yaralanma nedeniyle
  • Aşırı kullanım sonucu
  • Stres

Dorsalji, bel, orta sırt ve siyatik ağrısı dahil olmak üzere sırt veya omurga ağrısı anlamına gelir. Skolyoz, lordoz veya diğer özel olarak sınıflandırılmış durumlarla ilgili ağrıyı içermez.

Dorsalji Nasıl Teşhis Edilir?

Dorsalji teşhisi nasıl belirlenir; Fizik muayeneler, nörolojik testler ve röntgen dorsalji teşhisinin belirlenmesinde faydalı olabilir.
dorsalji_nasil_teshis_edilir.jpg

Fiziksel Muayene​


Sağlık uzmanınız muhtemelen bir fizik muayene ile başlayacaktır. Sizden oturmanızı, ayakta durmanızı, yürümenizi ve bacaklarınızı yerden kaldırmanızı isteyebilirler. Muayene süreci boyunca sağlık uzmanınıza ağrınızı detaylı bir şekilde anlatmaya çalışmalısınız. Sırtınız ağrıyor mu? Yanma hissi var mı? Bıçaklanmış gibi mi hissediyorsun batma var mı? Ağrı yayılıyor mu?

Ayrıca aşağıdaki gibi sorulara yanıt vererek doktorunuza teşhis koymasında yardımcı olabilirsiniz:
  • Sırtınız otururken, ayakta dururken, uzanırken veya bazı kombinasyonlarda ağrıyor mu?
  • Sırtınız günün hangi saatinde daha çok ağrıyor?
  • Ağrınız gün boyunca tutarlı mı yoksa inip çıkıyor mu?
  • Ağrınız normal görevleri yerine getirme yeteneğinizi kısıtlıyor mu? Varsa hangi görevler?
  • Ağrınızı hafifleten evde veya reçetesiz satılan ilaçlar var mı?
  • Başka hangi sağlık probleminiz var mı?
  • Ailenizde sırt problemleri veya omurga rahatsızlıkları geçmişiniz var mı?
  • Çocukluğunuzda bile sırtınızı etkileyebilecek herhangi bir yaralanma yaşadınız mı? Eğer öyleyse, bunlar nelerdir? ‍

Nörolojik Testler​


Özellikle sinirle ilgili bir nedenden şüpheleniliyorsa, böyle bir EMG nörolojik test gerekli olabilir. Nörolojik test ihtiyacını işaret edebilecek testler şunları içerir:
  • Düz Bacak Testi: Bu yaygın test için, doktorunuz muayene masasına sırt üstü uzanmanızı isteyecektir. Uzanmış, etkilenen bacağınızı gevşeteceksiniz. Doktorunuz daha sonra bacağınızı 30-60 derece nazikçe kaldıracaktır. Bu sırt ağrısına veya bacağa yayılan ağrıya neden oluyorsa, durumunuz sinirle ilgili olabilir.
  • Leylek Testi: Bu test, sağlık uzmanınız belinizi incelerken yerde durmanızı gerektirir. Kendinizi rahat ve dengeye hazır hissettiğinizde, sağlık uzmanınız dizinizi tavana doğru kaldırmanızı isteyecektir.
  • Öne Eğilme Testi: Bu test sırasında iki ayağınız yerde olacak şekilde duracak ve belden öne doğru eğileceksiniz. Sağlık uzmanınız anormallikler veya daha büyük durumların belirtilerini izleyecektir.

Röntgen veya BT taraması​


Daha karmaşık dorsalji vakalarında görüntüleme gerekli olabilir. MRG'ler dorsaljinin teşhisinde faydalı olabilir. Ayrıca doktorunuza teşhis ve başarılı bir tedavi planı bulmanıza yardımcı olacak röntgen veya BT taramasının potansiyeli hakkında soru sormak isteyebilirsiniz.

Dorsalji Tedavisinde Alternatif Tıp

Aşağıdaki alternatif ilaç ve tedavilerin Dorsalji tedavisinde veya yönetiminde yardımcı olduğu bilinmektedir:
dorsalji_alternatif_tip_dogal_Tedavisi.jpg
  • Kayropraktik bakım: Sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Akupunktur: Bel ağrısı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Masaj: Sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Yoga: Kasları güçlendirmeye ve duruşu iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Isı tedavisi: Akut ve subakut bel ağrısı semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.

Dorsalji Nasıl Önlenir?

Dorsalji veya sırt ağrısını önlemek için bazı ipuçları:

dorsalji_dorsalgia_nasil_onlenir_tedavisi.jpg
  1. Egzersiz
  2. Formda kalmak
  3. Duruşunuzu iyileştirin
  4. Sigarayı bırakmak
  5. Sağlıklı beslenme
  6. Stresi azalt

Dorsalji Risk Faktörleri

Dorsaljinin risk faktörlerinden bazıları şunlardır:
  • Yaşlılık : Yaşlı insanlar dorsaljiye daha duyarlıdır.
  • Sigara : Sigara içenler içmeyenlere göre daha yüksek dorsalji riski altındadır.
  • Hastalıklar : Artrit ve kanser de sırt ağrısına neden olabilir.
  • Duruş : Kötü bir duruş da dorsalji ile ilişkilendirilmiştir.
  • Egzersiz eksikliği : Egzersiz yapmayan kişilerde kullanılmayan sırt kasları nedeniyle sırt ağrısı riski daha yüksektir.
  • Psikolojik bozukluklar : Depresyon, kaygı ve aşırı stres size zarar verebilir ve sırt ağrısına neden olabilir.
  • Fazla kilolu olmak : Obez kişilerde sırt ağrısı, kas gerilmesi ve eklem ağrısı riski daha yüksektir.

Dorsalji Teşhisi için Laboratuvar Testleri ve Prosedürleri

Dorsaljiyi tespit etmek için aşağıdaki laboratuvar testleri ve prosedürleri kullanılır:
  • Röntgen: Kemiklerinizin hizasını göstermek için
  • MRI (Manyetik rezonans görüntüleme): Fıtıklaşmış diskleri veya kemik, kas, doku ile ilgili sorunları ortaya çıkarmak için
  • BT (Bilgisayarlı tomografi) taraması: Fıtıklaşmış diskleri veya kemik, kas, doku ile ilgili sorunları ortaya çıkarmak için
  • Kan testi: Bir enfeksiyonu belirlemek için Kemik taraması: Kemik tümörlerini veya kompresyon kırıklarını aramak için
  • EMG (Elektromiyografi): Sinirlerin elektriksel uyarılarını ve kasların tepkilerini ölçmek için
  • Beğen
Reactions: Bal0ncuk