Bebeğinizin kakası neden yeşil?

Yeşil aslında bebek kakası için normal bir renktir - ancak bazı durumlarda viral veya bakteriyel bir enfeksiyonu veya gıda alerjisini gösterebilir. Yeni doğan bebeğinizin ilk kakası çok koyu yeşil olacak ve neredeyse siyah görünecektir. Birkaç gün içinde daha açık bir yeşile, ardından sarıya (bebeğiniz emziriyorsa) veya sarı/kahverengiye (bebeğiniz mamayla besleniyorsa) döner. Yeşil kaka genellikle endişelenecek bir şey olmasa da, bebeğinizin yeşil kakası varsa ve hastaysa veya bir şeylerin ters gittiğinden endişeleniyorsanız doktoru arayın.

Yeşil bebek kakası nedir?​

Yeşil bir numaralı kaka rengi olmasa da (kahverengi veya ten rengi olabilir), birçok yaygın varyasyondan biridir.
yenidogan_bebek_yesil_kaka.jpg
Yine de bebeğinizin bezinde açık yeşil, koyu yeşil hatta parlak yeşil kaka görmek biraz ürkütücü olabilir. Yeşil kaka genellikle önemli bir neden olmadan gerçekleşir (belki yürümeye başlayan çocuğunuz o gün ıspanak yemiştir veya bebeğiniz demir takviyesi almıştır) veya enfeksiyon gibi biraz daha ilgili bir şeyin sonucu olabilir.

Mide safrası (safra kesesinde yiyecekleri sindiren sıvı) kakayı kahverengi yapan şey olduğundan, yeşil kaka genellikle kakanın safranın onu kahverengiye çevirme şansı olmadan bağırsaklardan hızla geçtiği anlamına gelir. Bu nedenle bebeğinizin bağırsaklarında normal kakaya göre daha hızlı yayılan ishal genellikle kahverengimsi olmaktan çok yeşil renktedir.


Bebek kakasının renkleri ve kıvamlarındaki geniş çeşitlilik hakkında bilgi edinin.

Yeni doğan bebeğimin kakası neden yeşil?​

Koyu yeşil aslında yeni doğan kakası için doğru renktir!

Bebeğinizin ilk kakası olan mekonyum çok koyu yeşildir ve neredeyse siyah görünür. Amniyotik sıvı, deri hücreleri, lanugo (bebeğinizin vücudunu kaplayan ince tüyler) ve mukustan oluşur. Yapışkan, katran kıvamında. Temizlemesi çok zor ama kokusu yok.

Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde mekonyum kakasını yapacaktır. Anne sütü veya mama içmeye başladıklarında kakaları bu koyu yeşilimsi siyah renkten daha açık bir renge geçiş yapacaktır. Yeşilimsi kahverengi, sonra yeşilimsi sarı ve son olarak sarı (veya sarımsı kahverengi) olabilir. Tutarlılık da yapışkandan yumuşaklığa değişecektir.

Emzirilen bebeklerin yeşil kaka yapma olasılığı daha mı yüksektir?

Aslında yeşil kaka hem emzirilen hem de mama ile beslenen bebeklerde yaygındır, ancak mama ile beslenen bebeklerde daha yaygındır.

Emzirilen bebeklerin kakası sarımsı (ve bazen hafif yeşilimsi) olma eğilimindeyken, formül mamayla beslenen bebeklerin kakası daha kahverengidir: genellikle ten rengi, sarı/kahverengi veya yeşil/kahverengi. Mamayla beslenen bebeklerin kakaları daha kötü kokma eğilimindedir, çünkü anne sütü mamaya göre daha hızlı sindirilir.

Bebeğinizin diyetindeki bir değişikliğin - mamayı değiştirmek, emziriyorsanız yediklerinizi değiştirmek veya katı gıdalara başlamak - bebeğinizin kakasında değişikliğe neden olabileceğini unutmayın.

Formülle beslenen bebeklerin kakasının nasıl göründüğü hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bebeğimin kakası neden yeşil?​


Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun kakası, viral veya bakteriyel bir enfeksiyon, gıda alerjisi veya intoleransı veya takviyeler veya ilaçlar dahil olmak üzere bebeğin kakasının yeşil olabileceği birçok nedenden dolayı yeşil olabilir.

En olası sebep, yine de en basit olanıdır. Yürümeye başlayan çocuğunuz muhtemelen şu anda çeşitli yiyecekler yediğinden, yeşil olan ve dolayısıyla kakasını yeşil yapan bir yiyecek veya içecekle karşılaşma olasılığı daha yüksektir.

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz ayrıca diğer çocuklara (örneğin kreşte) daha fazla maruz kalabilir ve bu nedenle bir mide virüsü kapma ve yeşil kakaya neden olan mide rahatsızlığı ve/veya ishal olma olasılığı daha yüksektir.

Yeşil bebek kakası için doktoru aramalı mıyım?

Bebeğiniz hasta olmadığı sürece, yeşil kaka genellikle endişelenecek bir şey değildir. Yine de, bir şeylerin ters gidebileceğini düşünüyorsanız - örneğin bebeğinizin kakası onlar için gerçekten alışılmadık bir durum ve bunun için bir neden göremiyorsanız - arayın.

Ayrıca bebeğinizde yeşil kaka ve ateş, kusma ve/veya ishal gibi başka belirtiler varsa da doktoru arayın. Özellikle hastalık birkaç gün devam ederse, bebeğinizin susuz kalmadığından emin olmak isteyeceksiniz.

Bazı kaka renkleri yeşilden daha ilgilidir. Ufaklığınızın kırmızı veya siyah kakası varsa (bu, kakasındaki kanı ve gastrointestinal kanamayı gösterebilir) çocuğunuzun doktoruyla iletişime geçin. Çocuğunuzun beyaz veya kireçli gri kakası varsa hemen tıbbi yardım alın. Bu, bebeğinizin bir enfeksiyon veya ciddi karaciğer problemi nedeniyle besin alamadığı anlamına gelebilir.

  • Beğen
Reactions: Bal0ncuk