Bebeğinizin kafatası ne zaman gelişir?

Bebeğinizin kafatası, bir yetişkininki gibi tek bir büyük kemik değildir. Esnek doku ile birleştirilmiş ayrı kemikler olarak başlar. Yeni doğan bebeğinizin başının üstünde ve arkasında bulunan, bıngıldak adı verilen kemikler arasındaki yumuşak noktaları hissedebileceksiniz.

Doğum sırasında, kafatası kemiklerinin yumuşaklığı ve aralarındaki gevşek bağlantılar, kafatasının doğum kanalından daha kolay geçen mermi benzeri bir şekle hafifçe sıkıştırılmasını sağlar. Bu nedenle birçok yenidoğanın doğduktan hemen sonra belirgin bir şekilde sivri kafaları olur. Ancak birkaç gün içinde kemikler kendilerini yeniden düzenler ve kafatası kubbe benzeri bir şekle geri döner.

Başın arkasındaki bıngıldak genellikle bebeğiniz yaklaşık 4 aylıkken kapanır; üstteki genellikle bebeğinizin birinci doğum gününe kadar kapanmaz.

Çocuğunuzun hayatının ilk üç yılında, beyin ağırlığı üç katına çıkar ve 1.000 trilyon sinir bağlantısı kurarken kafatası hızla büyür. Beyin, çocuğunuz yaklaşık 16 yaşına gelene kadar boyut ve ağırlık olarak büyümeye devam eder ve kafatası 20 yaşına kadar büyümeye devam eder.
  • Beğen
Reactions: MeltemRuya