Anne karnında bebeğin kafatası, iskeleti ve kemikleri nasıl gelişir?

Anne karnında bebeğin kafatası, iskeleti ve kemikleri nasıl gelişir diye merak ediyorsanız okumaya devam edin. Doğumda, yeni doğan bebeğinizin iskeleti hala yapım aşamasındadır. Aslında, yetişkinliğe kadar (20 yaş civarında) tam olarak gelişmeyecektir. Bebekler 275'ten fazla kemikle doğar, ancak yetişkinlerde sadece 206 kemik vardır. Bunun nedeni, yeni doğan bebeğinizin kemiklerinin çoğunun bu önemli büyüme yıllarında birbiriyle kaynaşmasıdır.

Bebek kemikleri nasıl oluşur?​


Hamileliğinizin ilk günlerinde, bebeğinizin kemiklerinin her birinin temel hatları, çeşitli genlerden gelen talimatlara göre oluşturulur. Yaklaşık 7 haftalık hamile olduğunuzda, bebeğinizin tüm iskeletinin haritası hazırlanmış olur. Çoğu kemik, sonunda kemiğe dönüşen sert ama bükülebilir bir doku olan kıkırdak olarak başlar. (Yetişkinler, esas olarak eklemlerinde bir miktar kıkırdak tutarlar.) Ancak kafatası, köprücük kemiği, bazı yüz kemikleri ve pelvisin bölümleri gibi yassı kemikler, zar adı verilen ince doku kılıfları olarak başlar.

Tüm kemikler, ossifikasyon adı verilen bir süreçte aynı şekilde gelişir. Yaklaşık 10. haftada kemik dokusu kıkırdak veya zar şeklinde oluşmaya başlar. Ardından, vücudunuzda depolanan ve yediğiniz yiyeceklerle doldurulan mineraller olan kalsiyum ve fosfat dokuyu sertleştirmek için eklenir.

Bebeğinizin kafatası ne zaman gelişir?

Bebeğinizin kafatası, bir yetişkininki gibi tek bir büyük kemik değildir. Esnek doku ile birleştirilmiş ayrı kemikler olarak başlar. Yeni doğan bebeğinizin başının üstünde ve arkasında bulunan, bıngıldak adı verilen kemikler arasındaki yumuşak noktaları hissedebileceksiniz.

Doğum sırasında, kafatası kemiklerinin yumuşaklığı ve aralarındaki gevşek bağlantılar, kafatasının doğum kanalından daha kolay geçen mermi benzeri bir şekle hafifçe sıkıştırılmasını sağlar. Bu nedenle birçok yenidoğanın doğduktan hemen sonra belirgin bir şekilde sivri kafaları olur. Ancak birkaç gün içinde kemikler kendilerini yeniden düzenler ve kafatası kubbe benzeri bir şekle geri döner.

Başın arkasındaki bıngıldak genellikle bebeğiniz yaklaşık 4 aylıkken kapanır; üstteki genellikle bebeğinizin birinci doğum gününe kadar kapanmaz.

Çocuğunuzun hayatının ilk üç yılında, beyin ağırlığı üç katına çıkar ve 1.000 trilyon sinir bağlantısı kurarken kafatası hızla büyür. Beyin, çocuğunuz yaklaşık 16 yaşına gelene kadar boyut ve ağırlık olarak büyümeye devam eder ve kafatası 20 yaşına kadar büyümeye devam eder.

Bebeğinizin omurgası ne zaman gelişir?

Bebeğinizin omurgası, gelişmekte olan omuriliğin her iki yanında somit olarak bilinen eşleştirilmiş doku blokları olarak başlar. Bu bloklar sonunda bireysel omurilik kemiklerine (vertebra), ayrıca göğüs kafesine, kaslara ve cilde dönüşecektir.

İlk somit çifti, yaklaşık 5 haftalık hamileyken ortaya çıkar ve sonraki iki hafta içinde sayı 35'e çıkar. Bu süre zarfında, bir ultrason muayenesinde somitleri görmek mümkündür; bir dizi boncuk gibi görünüyorlar. 8. haftaya kadar, somitler farklı doku tiplerine dönüştükçe kaybolurlar.

Bebeğinizin uzuv kemikleri ne zaman oluşur?

5 ila 6 haftalık hamileyken, bebeğiniz uzayacak ve kollara dönüşecek olan kürek benzeri tomurcukları filizlendirir. 8. haftada bebeğinizin bacak tomurcukları palete benzer. Kolları son boyutlarına yaklaşık 14 haftada ulaşır; bacaklar birkaç hafta daha uzun sürer.

16. haftada bebeğiniz uzuvlarını koordineli bir şekilde hareket ettirmeye başlar. Yaklaşık 18 hafta veya sonrasına kadar hissetmeseniz de, bebeğinizin akrobasi hareketlerini ultrasonda görebilirsiniz. Hamileliğiniz ilerledikçe, bu hareketler o kadar belirginleşir ki bazen bebeğiniz kickboks yapıyormuş gibi hissedebilir! Bazı araştırmalar, cenin hareketlerinin bebeklerin kemiklerini güçlendirmeye yardımcı olduğunu öne sürüyor.

Bebeğinizin kemik gelişimini desteklemek için hamilelik sırasında neler yapabilirsiniz?

Bebeğinizin kemiklerinin güçlü ve sağlıklı büyümesini sağlamak için yeterli kalsiyum ve fosfor almanız önemlidir . D vitamini de önemlidir çünkü vücudunuzun kalsiyumu verimli bir şekilde kullanmasına yardımcı olur. Fosfor eksikliği çok nadirdir, ancak yeterli kalsiyum ve D vitamini alıp almadığınızı kontrol etmeniz ve emin olmanız gerekir.

Günde 1.000 miligram kalsiyuma ihtiyacınız var. Yoğurt, sert peynir ve hatta dondurma gibi süt ürünleri, mineralin iyi kaynaklarıdır ve aynı zamanda bol miktarda D vitamini ve fosfor sağlar. Süt ürünü olmayan gıda kaynakları arasında kalsiyum takviyeli meyve suyu, badem sütü, tahıl ve ekmeğin yanı sıra somon, tofu ve lahana ve Çin lahanası gibi yapraklı yeşillikler bulunur.

Yiyeceklerden ve doğum öncesi takviyenizden 1.000 miligram kalsiyum almıyorsanız, sağlık uzmanınıza kalsiyumu ayrı bir takviye olarak alıp almayacağınızı sorun. Kalsiyum çiğnemek, alımınızı artırmanın kolay bir yoludur.

Hamilelik sırasında önerilen günlük D vitamini miktarı 600 uluslararası birimdir (IU). Doğum öncesi takviyelerinin çoğu 400 IU içerir, ancak hamilelik sırasında D vitamini eksikliği yaygın olduğu için bazı uzmanlar daha fazlasını önerir. Yetersiz D vitamini yenidoğanlarda anormal kemik büyümesine, kırıklara veya raşitizme yol açabilir.

Ancak daha fazla D vitamini almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun. Eksik olup olmadığınızı görmek için test yaptırmanız gerekebilir ve eğer öyleyse, sağlayıcınız ne kadar almanız gerektiğini size bildirebilir.

Bebek hafta hafta kemik gelişimi

Bebek hafta hafta kemik gelişimi;

Hamilelik HaftasıDönüm noktası
5 haftaİlk somit çifti belirir; omurganın bir parçası olacaklar
7 haftaOluşturulan tüm iskelet için kemik ana hatları; kıkırdak oluşuyor
8 haftaSomitler kaybolur; eklemler oluşmaya başlar
10 haftaKemik dokusu oluşur ve sertleşmeye başlar (kemikleşme)
16 haftaBebeğiniz uzuvlarını hareket ettirebilir
16-40 haftaKemik dokusu büyümeye devam ediyor; doğumda bebeğinizin 275'ten fazla kemiği vardır