Tunus Genel Bilgi

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
Tunus​

Turizm sektörünün parlayan yıldızı Tunus, çok farklı yüzler ve değişik renkler sunan oldukça gizemli ve gerçekten de gezilesi bir ülke... Tunus Türkiye'de soğukların kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde tropikal iklimiyle ilgi çeken Tunus, tarihi eserleri ve kumsalları ile görenleri büyülüyor.

Aynı zamanda Amerikalı ünlü yönetmen George Lucas'ın "Yıldız Savaşları" filminin birçok sahnesinin çekildiği yer.

Romantik tatilcilerin ilk tercihlerinden biri olan Hammamet binbir gece masallarını anımsatırken, başkent Tunus'a iki saat uzaklıktaki Sousse; Fenike, Roma, Bizans ve Arap kültürlerinden derin izler taşır.

tunus1.jpg
tunus2.jpg


tunus3.jpg
tunus4.jpg


tunus5.jpg

"Yıldız Savaşları" (Star Wars) filminin birçok sahnesi Tunus'un Matmata kentinde çekilmştir. Bu kent yaklaşık 1000 yıl önce yazın kavurucu sıcağından korunmak amacıyla yeraltı yerleşimleri olarak kurulmuş. Yeraltı şehirlerinin atmosferini solumak isteyenler Matmata şehrindeki yeraltı otellerini ziyaret edebilir.

tunus6.jpg

Tunusluların kökleri Berberi adı verilen kavimlere dayanir. Şehirleşme milattan önce 9 ve 11. yy.larda Fenikelilerin Kartaca şehrini inşaa etmesi ve Tunus'u bir üs olarak kullanmaları ile baslar. Tarih boyunca; Romalıların, Bizanslıların, Arapların (Kaiouran sehri Araplar doneminde kurulmustur 670), 16 yyda Osmanlılarin egemenliginde kalan Tunus 1881 yılında Fransızların yönetimine gecer. 1954 yılında içişlerinde bağımsız, 1987 yılında ise tam bağımsızlığını 1999 yılına kadar cumhurbaşkanı olacak Bin Ali önderliğinde kazanır.

Tarih boyunca bu bölgeden geçmiş birçok uygarlık, ülke kültürüne farklılık ve zenginlik kazandırmıştır.

Tunus Mutfağı:

En ünlü yemeği: Kuskus bizim bildiğimiz tarzın dişinda ve çok farklı. Yerel yemeklerin Türk ağız tadına çok uygun olduğu ülkede, deniz mahsulleri de lezzetli ve özellikle denemenizi tavsiye ederiz. Yerel tatlarin başı çektiği yemeklerde hoşbaharat kokuları, acılı lezzetler, kuskus ve deniz ürünleri birbiriyle yarışıyor. Midye, kalamar, karides, ahtapot ve zengin balık çesitleri Tunus sofralarının vazgeçilmezleri arasında. Yemek sonlarında sunulan naneli çaylarını, üzüm, kavun ve karpuzun birbirinden lezzetli tatlılarını tadabilirsiniz.

tunus7.jpg
tunus8.jpg

Tunus'ta ekmek hayatın temelini oluşturur ve her bölgenin kendine has bir ekmeği vardır. Acı ve bol baharatlı yemekleri seven Tunuslular için 'Harissa' çok özel bir sostur. Kurutulmuş kırmızı biber, sarımsak ve baharatlarla hazırlanan bir sos olan Harissa gerçekten de çok lezzetlidir. Acısını azaltmak için içine zeytinyağı katılır.

Gece Hayatı
Tunus'un en guzel disko-barlari Hammamet'teki Manhattan ve Venus. Daha cok turistlerin ziyaret ettigi bu tarz yerlerdeki gece hayatı bizde olduğu gibi sabahlara kadar sürmüyor.
 
Safari Turu
Safari turunda çölde konaklayıp, ülkenin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine görulmesi gereken tüm yerleri görerek tüm Tunus'u keşfetmiş olursunuz.

tunus9.jpg
tunus10.jpg

Tunus'ta çatısız, çoğu yerde bir ya da iki katlı evler var. Tunus merkezde de evler çok katlı değil. Doğruyu söylemek gerekirse daha medenî bir hayat tarzı.

tunus11.jpg
tunus12.jpg

Tunus'da sanki herşey beyaz. Bir tek renk hariç... O da Tunus bayrağı. Al bayrağımız, ay yıldızımız; 1956 sonrası istiklâlini elde eden Tunus'da Tunus bayrağını süslüyor.

tunus13.jpg

Tunus dokuz milyonluk küçük bir ülke olmasına karşın her yıl nüfusunun yarısından fazla turisti ağırlıyor.

Tunus'ta turizm çok belirleyici... Ülkenin gelir kaynakları içinde ilk sırayı alıyor. Hem Tunus halkı hem de hükümet bu önemin bilincinde.

Önemli Yerler

Hammamet

tunus14.jpg
tunus15.jpg


tunus16.jpg

Uzum baglari ve meyve bahceleri ile unludur. Hammamet, ince kum plajlari ile Tunusun en onemli tatil merkezlerinden biridir.

En önemli yerlerinde biri 15. yy'dan kalma Medinadir. Baskent Tunusa yaklasik 80 km mesafededir. Tamamen turizmle yasayan bir sahil kenti yapisina sahiptir.
 
Nabeul

tunus17.jpg
tunus18.jpg


tunus19.jpg

Hammamet'e 15 dakika uzakliktadir. Tunus'un Cömlekcilik ve tascilik merkezidir.

Sousse

tunus20.jpg
tunus21.jpg


tunus22.jpg
tunus23.jpg

Baskent Tunus'a yaklasik 140 km mesafede 1,5 saat uzakliktadir. Tunus'un dogal zenginligi en fazla olan sehir önemli yerlesim yerlerindendir. bulunan Sousse, ulkenin 3. buyuk sehri ve Tunus sahillerinin sevimli guzel merkezlerinden biridir. Sahil boyunca dizilmis luks otellleri, Talaso terapi ve golf merkezleri, kucuk limani, carsisi, restoranlari ve cafeleri ile minyatur bir kent gibidir. Sehir merkezinde bulunan Ribat, Medina, Souk, Abbasiler doneminde insa edilmis Buyuk Cami sehrin tarihi yerleri arasinda bulunmaktadir.
 
Monastir

tunus24.jpg
tunus25.jpg


tunus26.jpg
tunus27.jpg

Bir Afrika ulkesi olmasina ragmen Monastir gercekten size Avrupa'yi hatirlatir. Eski adi Ruspina (Rous Penna) olan Monastir uluslararasi havaalanina sahiptir..

Matmata

tunus28.jpg
tunus30.jpg
tunus31.jpg

Burasi sanki kucuk bir Kapadokya... Tek farkla ki, magara evler kayalara degil, bölgeye cöl iklimi egemen oldugu icin, erozyon sonucu olusmus kucuk tepelerin alt kisimlarina kazinmis. ilk göruntusuyle, Matmata bir yeralti kenti...Matmata ve guneyinde yer alan cöllerde Berberiler yasiyor. Tunuslular'a oranla yuz kemikleri daha belirgin, daha esmer tenli ve daha uzun boylu olan bu insanlar, tarih boyunca "özgurluklerini ve özgunluklerini" kiskanclikla korumuslar.

Tunus; 1300 km 'yi bulan ince kum plajlari, golf meraklilaii icin golf sahalari, ulkenin cesitli bolgelerine dagilmis olan dalis merkezleri, casinolari ile tam bir turizm cennetidir. Tarihi ve kulturel acidan cesitli donemlere ait arkeolojik kalintilar bulunuyor. (Kartaca, Dougga, Sbeitla, Tuburbu Majus, Zaghouan, Kerkouan, Bulla Regia v.b.) . islamiyetin Afrika kitasina giris kapisi olan Kairouanda ki ilk cami olan Okba, Roma donemine ait El Cem Amfi tiyatrosu, dunyanin en buyuk mozaik koleksiyonuna sahip olan Bardo Muzesi ve Kartaca harabeleri Tunus'un gorulmeye deger yerleridir.
Bardo Muzesi

Dünyanin en büyük mozaik koleksiyonuna sahiptir. Roma ,Bizans dönemlerine ait heylkel ve mozaikler mevcut.

tunus32.jpg
tunus33.jpg


tunus34.jpg
 
Kartaca (Carthage)

tunus35.jpg
tunus36.jpg


tunus37.jpg
tunus38.jpg

Kartacalılar, tarihte adlan Romalılarla birlikte anılan bir halk oldu. Kökenleri Fenikeliler olan Kartaca'nın nasıl kurulduğu söylencelerde şöyle anlatılıyor: Fenike Prensesi Elyssa, kendi ülkesini kurmak üzere yanına aldığı, Fenike'nin en yakışıklı 50 küsur erkeğiyle denize açılır. Bugünkü Kıbrıs adasında bir geceyarısı mola vermek için durduklarında, adet olduğu üzere çırılçıplak denize giren Kıbrıslı kadınların arasında bulurlar kendilerini. En güzel kadınlardan yaklaşık ellisini yanlarına alarak bugünkü Kartaca (Kart Hadast - Yeni Kent) kentine varırlar ve ülkelerini bu verimli topraklara kurarlar. Kartaca. Fenikelilerin kurduğu en zengin kolonilerden biri olur. Sicilya'yı. Sardunya Adası'nı bile içine alır. Bu zenginlik ve güç. bir yandan Roma İmparatorluğu'nün iştahını kabartırken bir yandan da "Çizme"nin insanlarını korkutur. Bu yüzden iki ülke arasında, 150 yıl içinde 3 büyük savaş yaşanır (Pön Savaşları). En sonunda kazanan Roma olur, ve koca Kartaca yakılıp yıkılır. Aristokratların seçimle göreve getirdiği Kartaca Kralı'nın ülkesi yok olur...

Etnik yapı - Dil- Din- Cografi durumu - Yönetim sekli - Ekonomi

tunus39.jpg


tunus40.jpg

Köklü bir geçmişe dayanan el zanaatlari Tunus ekonomisinin en dinamik iş alanıdır.

Seramikcilik, Deri çanta, Deri giyim ve küçük eşyalar , Tahta oymacılığı ve geleneksel müzik aletleri Mücevhercilik: altin ve gumus, Baharat, Rengarenk seramikleri, halıları ve kilimleri, işlemeli uzun elbiseleri, dantel gibi örülmüş kuş kafesleri, kumaşlari, eşarpları, ince işçiliğe sahip nargileleri ve renkli cam eşyaları...

El sanatları Tunus'ta çok önemli bir ekonomik yapıya sahiptir. Sektörün istihdam kapasitesi 300 bin kişiye ulaşıyor. Tunus'ta Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 4'ünü el sanatları oluşturuyor.

Tunus nüfusunun % 96.5'ini Araplar olusturmaktadir. Araplarin tamamina yakini Müslümandir. Bunun yani sira % 3 oraninda Berberiler vardir. Berberilerin tamami Müslümandir. Ayrica az sayida yahudi ve Avrupa kökenli hiristiyan bulunmaktadir.

Resmi dil Arapça'dir. Halkin çogunlugu Arapça'nin yani sira Fransizca'yi da konusabilmektedir.

Tunus'ta ilkögretim 6 yasindan baslayarak 6 yil sürer ve ücretsizdir. Ortaögretimin orta kismi 3, lise kismi 4 yildir. Ilkokul çagindaki çocuklarin % 95'i, ortaögrenim çagindakilerin % 24'ü bu ögretimlerden yararlanabilmektedir. Üniversite çagindaki gençlerden üniversiteye kayit yaptiranlarin orani % 6, 25 yasin üstündekiler arasinda yüksek ögrenim görmüs olanlarin orani % 3.4'tür. Okuma yazma bilenlerin orani ise % 66'dir.

Tunus'ta maden tesislerinin yani sira çelik üretimi ve araba sanayi üzerine çesitli agir sanayi kuruluslari bulunmaktadir. Bunun yani sira elektrikli ve elektronik araçlar, tekstil ürünleri, çimento ve diger insaat malzemeleri, cam, plastik, buji, zeytinyagi, bitkisel yag, muhtelif gida maddeleri, mesrubat, sigara, giyim esyasi, mobilya, agaç ürünleri, kâgit, kirtasiye malzemeleri, kimyasal maddeler, plastik esya, toprak ve madeni esya, mekanik araçlar, elektrik gereçleri gibi ürünler üreten fabrikalar ve küçük sanayi kuruluslari bulunmaktadir. Sanayi gelirlerinin gayri safi yurtiçi hasiladaki payi % 15'tir. Çalisan nüfusun % 18'i sanayi sektöründe is görmektedir.

TUNUS' a hızlı bakış:

Bağımsızlık tarihi: 20 Mart 1956 (Bağımsızlığını Fransa'dan geri almıştır.).

Resmi adı : Tunus Cumhuriyeti. (Mağrib Arab Birliği üyesi,)

Yüzölçümü : 163 610 km2,

Nüfusu : 9 800 000 (ANONİM, 2004 a),

Başşehri : Tunus (880 000 (1995 yılı sayım sonucu)). Toplam nüfusun yaklaşık onda biri.

Önemli şehirleri : El Kayrevan, Bizerte, Cundûbe, Sûse, Sefakis, Nabul, Gabes, El Hammamet4.

Resmi dini : İSLÂM,

Resmi dili : Resmi lisanı Arabçadır. Fransızca yaygın olarak kullanılır. Bütün resmi muameleler iki lisanla yapılır. Makaleler Arabca ve Fransızca yazılır (SIRMA, 1985, s. 73, 74; ANONİM, 1990, s. 218),

Nüfus yapısı : % 98 (sünni müslüman (Malikî) Arab), % 1.5 (sünni müslüman Berberi) ve % 0.5 (çoğunluğu Fransız ve İtalyanlardan oluşan azınlık). Tunus halkının Berberilerle Arabların karışımından ortaya çıktığı da ifade edilmektedir. Türklerden geriye kalanlar ise büyük ölçüde isim ve soy isimleri olmak üzere sokak ve cami adlarında kullandıkları Türkçe ifadelerdir. Siması Türklere benzeyen Tunuslular özellikle başkent Tunus ve El Kayrevan'da belirgin biçimde göze çarpar.

Para birimi : Tunus Dinarı
 
Tarih Tunus'taki halkın kökenleri Berberi halkına dayanmaktadır. Emeviler döneminde bölge hem Araplaşmış hem de Müslümanlaşmıştır. Daha sonra bölge çeşitli devletlerin egemenliği altına girdikten sonra Osmanlıların eline geçmiş, onlardan sonra da Fransız işgaline uğramıştır (19.yüzyıl). Daha sonra bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.


Coğrafya Tunus Kuzey Afrika'nın en kuzey ülkesidir. Ülkenin büyük kısmı Sahra Çölü ile kaplıdır. Ülkenin iklimi Akdeniz'e yakın olan yerlerde Akdeniz İklimi diğer yerlerde Çöl İklimidir.


Toplumsal Yapı
Kairouan Camii ve mezarlığı,TunusTunus halkının %99 kadarı Müslüman'dır ve Arapça konuşur. Ülkenin güneyinde yaşayanlar Berberice konuşur. Bu kesim Müslüman nüfusun %1'i kadardır. Ülkedeki yabancılar genellikle Fransız ve ya İtalyan'dır.

 
X