Temizliğine dikkat edilmeyen evcil hayvanlar, enfeksiyon kaynağı

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.878
29.886
60
Evcil hayvanlar tarafından bulaştırılan enfeksiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulunan Dr. Hülya Çaşkurlu, bu hayvanların gerektiği şekilde temizlenmemesi halinde pek çok tehlikeli hastalığı bulaştırabileceklerine dikkat çekti.

Kedi, köpek ve kafes kuşları gibi evcil hayvanlar, hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde ev halkına ciddi hastalıklar bulaştırabiliyor. Bunlardan en önemlileri kedilerin dışkılarıyla bulaşan toksoplasmoz ile kist hidatik hastalığı. Toksoplasmoz, özellikle hamilelerde ölü doğum veya bebekte kalıcı sakatlıklara sebep olabiliyor.

Sema Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çaşkurlu, evcil hayvanlar tarafından bulaştırılan enfeksiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulundu. Özellikle kedi ve köpeklerin yoğun şekilde parazit, bakteri ve virüs taşıyıcısı olduğunu belirten Çaşkurlu, bu hayvanların gerektiği şekilde temizlenmemesi halinde pek çok tehlikeli hastalığı bulaştırabildiklerini aktardı. Evcil hayvanlardan insanlara en çok geçen parazit hastalıklarının başında kedilerden bulaşan toksoplasmoz adlı hastalığın geldiğini vurgulayarak, “Kediler dışkılarıyla bu hastalığın yumurtalarını dış ortama yayarlar. Bunların da ağız yoluyla vücuda alınması halinde hastalık oluşur.” dedi.

Toksoplasmoz’un en çok hamileleri etkilediğini hatırlatan Hülya Çaşkurlu, “Bu parazit, hamilelere bulaştığında düşük ve ölü doğuma neden olabiliyor. Ayrıca özürlü doğum riskini de artırıyor.” şeklinde konuştu. Hamile bulunan evlerde kedi-köpek gibi evcil hayvan beslenmemesi gerektiğine dikkat çekerek, şu tavsiyelerde bulundu: “Evcil hayvan besliyorsanız, genel hijyen kurallarına daha fazla dikkat edin. Kedilerin kumunu mutlaka 24 saatte bir değiştirin. Hayvanları dışarı bırakmayın ve kesinlikle çiğ et yedirmeyin. Parazitlere karşı aşıyı ihmal etmeyin ve diğer koruyucu ilaçlardan kullanın.”

Dr. Hülya Çaşkurlu, kedi ve köpeklerden bulaşan kist hidatik hastalığının da tehlikeli sonuçlar doğurduğunu kaydetti. Hayvanların dışkılarıyla atılan yumurtaların insan vücuduna girdiğinde kist oluşturduğunu ifade ederek, “Bu parazitler daha çok karaciğere ve akciğere yerleşiyor ve iri kistlerin gelişimine yol açabiliyor.” diye konuştu. Çaşkurlu, muhabbet kuşu, kanarya ve papağan gibi kafes kuşlarından da insanlara ‘psittakoz’ adlı bir hastalığın bulaşabildiğini dile getirdi. Çaşkurlu, bu enfeksiyonun solunum yoluyla vücuda alındığını anlatarak, akciğerlerde sorunlara yol açtığını sözlerine ekledi.
 
X