Şizofreni Hastalığı Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.420
596.437
42
sizofreni-nedir.jpg


Şizofreni
Şizofreni; kişinin düşüncesini, hareketlerini, duygularını ifade şeklini, gerçeği algılamasını çarpıtan ve kişinin diğerleriyle ilişkilerini bozan ciddi bir beyinsel rahatsızlıktır. Şizofreni hastaları çoğunlukla toplumda, işte, okulda ve ilişkilerde problem yaşarlar. Şizofreni hayat boyu süren bir hastalıktır, doğru tedaviyle kontrol altına alınabilir. Yaygın inanışın aksine şizofreni bölünmüş kişilik değildir. Şizofreni kişinin neyin gerçek neyin hayali olduğunu anlayamadığı bir zihinsel hastalık, bir psikozdur. Zaman zaman psikotik rahatsızlığı olanlar gerçekle ilişkilerini kaybederler. Dünya kafa karıştırıcı düşünceler, görüntüler ve sesler karmaşası gibi görünebilir. Şizofrenlerin davranışları çok garip hatta şok edici olabilir. Hastalar gerçekle ilişkilerini kaybettiklerinde oluşan ani kişilik ve davranış değişikliklerine psikotik epizod adı verilir. Şizofreninin şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazıları hayatlarında tek epizod yaşarken, diğerleri birkaç tane epizod yaşar, bu epizodlar arasındaysa nispeten no rmal bir yaşam sürerler. Şizofreni belirtileri nüksetme (relaps) ve duraksama (remisyon) olarak bilinen döngüler esnasında kötüleşebilir ve azalabilir.


index.jpeg



ŞİZOFRENİ TÜRLERİ
Paranoid şizofreni:
Paranoid şizofreni hastaları zulüm gördükleri ya da birileri tarafından cezalandırıldıkları ile ilgili yanlış inançlara (sanrılar) sahiptirler. Fakat düşünceleri, konuşmaları, duyguları oldukça normaldir.
Hebefrenik Şizofreni:
Hebefrenik şizofreni hastalarının zihni karışık ve tutarsızdırlar, konuşmaları karma karışıktır. Dışarıdan bakıldığında davranışları duygusuz veya yüzeysel veya uygunsuz, hatta şapşalca ve çocuksu görülebilir. Çoğunlukla duş almak veya yemek hazırlamak gibi normal günlük işlerini yapma becerilerini bozan düzensiz davranışları vardır.
Katatonik Şizofreni:
Bu türün en çarpıcı semptomları fizikseldir. Katatonik şizofreni hastaları genelde hareketsizdir ve çevrelerindeki dünyaya karşı reaksiyon vermezler. Genellikle çok katı ve sert olurlar ve hareket etmeye isteksizdirler. Ara sıra yüzlerini buruşturmak veya biçimsiz duruşlar yapmak gibi garip hareketler yaparlar. Veya başkasının söylediği bir kelimeyi veya cümleyi tekrar edebilirler. Yetersiz beslenme, bitkinlik ve kendilerini yaralama riskleri çok yüksektir.
Ayrışmamış Şizofreni:
Kişinin semptomları yukarıdaki üç türden birine net olarak uymadığında bu tanı konur.
Kalıntı (Rezidüel) Şizofreni:
Bu türde şizofreni semptomlarının şiddeti azalmıştır. Halüsinasyonlar, delüzyonlar veya diğer semptomlar hala vardır, fakat şizofreni tanısı konduğu zamanki kadar şiddetli değildir.
ŞİZOFRENİ BELİRTİLERİ
Şizofreni hastalarında beceri ve kişilik değişliklerini içeren birçok semptom vardır, ve değişik zamanlarda farklı davranışlar sergileyebilirler. Hastalık kendini ilk kez gösterdiğinde semptomlar genellikle ani ve şiddetlidir. En yaygın şizofreni belirtileri üç grupta toplanabilir: pozitif belirtiler, dezorganize belirtiler ve negatif belirtiler.
Pozitif belirtiler:
Burada “pozitif” iyi anlamında kullanılmaz, sadece şizofreni rahatsızlığı olmayan insanlarda görülmeyen belirgin belirtiler anlamında kullanılır. Bu belirtilere bazen psikotik semptomlar da denir, bunlar;
  • Delüzyonlar: Gerçeğe dayanmayan, gerçeğe dayalı bilgilerle izah edilse bile kişinin vazgeçmeyi kabul etmediği garip inançlardır. Örneğin kişi başkalarının düşüncelerini duyabildiğini, kendisinin Tanrı veya şeytan olduğunu veya başkalarının kafasına düşünceler yerleştirdiğine inanabilir.
  • Halüsinasyonlar: Gerçekte olmayan şeyleri görmek, sesler duymak, garip kokular duymak, ağızda “tuhaf” tat hissi ve bedenine dokunan olmasa da temas hissi gibi gerçek dışı şeyler algılanır. Şizofreni hastalarında en yaygın olanı sesler duymaktır. Sesler kişinin davranışları hakkında yorumlar yapabilir, kişiyi taciz edebilir veya emirler verebilir.
Dezorganize belirtiler:
Bu semptomlar kişinin net olarak düşünme ve doğru reaksiyon verme becerisinin olmamasını kapsar. Dezorganize semptomlara örnek olarak:
  • Kişinin iletişim kurmasını ve konuşmaya katılmasını zorlaştıran anlamsız kelimeler kullanması ve hiçbir anlamı olmayan cümleler kurması
  • Çabucak bir düşünceden diğerine geçmek
  • Yavaş hareket etmek
  • Karar verme yetisinden yoksun olmak
  • Aşırı fakat anlamsız şeyler yazmak
  • Bazı şeyleri unutmak veya kaybetmek
  • Daireler çizerek yürümek gibi tekrarlanan hareketler
  • Günlük görüntü, ses ve duygulardan anlam çıkarmada problem yaşama
Negatif belirtiler:
Negatif kelimesi şizofreni hastalarındaki belirli normal davranışların eksikliğini yansıtır. Negatif semptomlar:
  • Duygu ve duygu ifadesi eksikliği veya duruma uymayan duygular, düşünceler ve ruh hali (örneğin; bir şakaya gülmek yerine ağlamak)
  • Aileden, arkadaşlardan ve sosyal aktivitelerden uzaklaşma
  • Düşük enerji
  • Motivasyon eksikliği
  • Yaşamdan zevk almama ve yaşama karşı ilgi eksikliği
  • Temizlik alışkanlıklarının kötü olması
  • Okulda, işte ve diğer aktivitelerde problemler
  • Dengesizlik (çok mutlu veya çok üzgün olmak veya ruh hali oynamaları)
  • Katatoni (çok uzun bir süre kişinin aynı pozisyonda hareketsiz kalması)
Şizofreniye ne sebep olur? (Şizofreni nedenleri)
Şizofreninin tam nedeni kesin olarak bilinmemektedir, fakat kanser ve diyabet gibi biyolojik bazlı gerçek bir hastalık olduğu bilinmektedir. Bu hastalık kötü ebeveynlik veya kişilik zayıflığı sonucu oluşmaz. Araştırmacılar şizofreni gelişiminde rol oynayan bazı faktörleri açığa çıkarmıştır, bunlar;
  • Genetik (kalıtım): Şizofreninin ebeveynden çocuğa geçme olasılığı vardır.
  • Beyin kimyası: Şizofreni hastalarında beyindeki belirli kimyasallarda bazı dengesizlikler vardır. Ya dopamin adı verilen nörotransmitere karşı hassastırlar ya da çok fazla dopamin üretirler. Dopamin dengesizliği beynin ses, koku, görüntü gibi belirli dürtülere karşı verdiği reaksiyonu etkiler ve bu da halüsinasyonlara ve delüzyonlara yol açabilir.
  • Beyin anomalisi: Yeni araştırmalar şizofreni hastalarında anormal beyin yapısı ve fonksiyonu saptamıştır. Yine de bu tür bir anormallik tüm şizofreni hastalarında görülmez ve şizofreni hastası olmayan kişilerde de bu tür anormallikler görülebilir.
  • Çevresel faktörler: Araştırmalar viral enfeksiyon, zayıf sosyal etkileşimler veya yüksek stresli durumlar gibi sosyal faktörlerin kalıtımsal olarak şizofreniye meyilli insanlarda hastalığı tetikleyebildiğini göstermiştir. Şizofreni genellikle buluğ çağı ve gençlik dönemlerinde bedende hormonsal ve fiziksel değişiklikler oluşurken yüzeye çıkar.

sizofreni.jpg

Kimlerde şizofreni görülür?
Herkes şizofreni hastası olabilir. Dünyadaki tüm ırk ve kültürlerde bu hastalığa rastlanır. Her yaştan insanda görülebilir, genellikle ilk olarak 20’li yaşlarda ortaya çıkar. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler. Fakat kadınlara (20’li yaşlar 30’lu yaşların başı) nazaran erkeklerde genellikle daha erken yaşlarda ortaya çıkar (buluğ çağında veya 20’li yaşların başında). 5 yaş üstündeki çocuklarda da görülebilir, fakat buluğ çağından önce oluşan bu durum çok nadirdir.
Şizofreni teşhisi nasıl konur?
Eğer şizofreni belirtileri varsa, doktor tıbbi geçmişi inceleyip hastayı tam bir fiziksel muayeneden geçirecektir. Özellikle şizofreni teşhisi için kullanılan bir laboratuvar testi yoktur. Doktor, bu belirtilere sebep olabilecek başka bir rahatsızlık olup olmadığını kontrol etmek için, röntgen ve kan testleri isteyecektir. Bundan sonra doktor hastayı mental hastalıklar alanında uzmanlaşmış bir psikolog veya psikiyatriste gönderir. Psikiyatristler özel olarak dizayn edilmiş testlerle hastayı psikotik hastalık açısından değerlendirir. Terapist hastanın tavır ve davranışlarını gözlemleyerek bildirilen semptomlara göre teşhisini koyar. Bir kişiye şizofreni teşhisi konması için semptomların en az 6 ay boyunca görülmüş olması gerekir.
Şizofreni nasıl tedavi edilir?
Şizofreni tedavisinin hedefi belirtilerihafifletmek ve nüksetme (tekrarlama) riskini azaltmaktır.
Şizofreni Tedavisinde Kullanılan Yöntemler:
İlaç tedavisi: Şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlara antipsikotikler denir. Bu ilaçlar şizofreniyi ortadan kaldırmaz, fakat delüzyonlar, halüsinasyonlar ve düşünme problemleri gibi semptomları hafifletmeye yardım eder. Eskiden beri kullanılan ilaçlar; Thorazine, Prolixin, Haldol, Navane, Stelazine, Trilafon ve Mellaril, yeni ilaçlar ise; Abilify, Clozaril, Geodon, Invega, Risperdal, Saphris, Seroquel ve Zyprexa’dır .

Psikososyal terapi:
İlaçlar belirtileri hafifletmeye yardımcı olurken, çeşitli psikososyal tedaviler de hastalıkla alakalı davranışsal, psikolojik, sosyal ve mesleki problemlerde faydalı olabilir. Terapi yoluyla hastalar semptomlarını kontrol etmeyi, erken uyarı işaretlerini fark etmeyi ve nüksetmeyi önleyici bir plan yapmayı öğrenebilirler. Psikososyal tedaviler şunları kapsar:
  • Rehabilitasyon: Şizofreni hastalarının toplumda faaliyette bulunmalarına ve mümkün olduğunca bağımsız yaşamalarına yardım etmek için sosyal beceriler ve meslek eğitimine odaklanır
  • Bireysel psikoterapi: Kişinin hastalığını daha iyi anlamasına, başa çıkmayı öğrenmesine ve problem çözme becerisini geliştirmesine yardımcı olur.
  • Aile terapisi: Ailelerin şizofreni hastası olan yakınlarına daha iyi yardımcı olmalarını ve onlarla daha etkin bir şekilde ilgilenmelerini sağlar.
  • Grup terapi/destek grupları: Karşılıklı yardımın sürekliliğini sağlar.
Hastaneye yatma: Şizofreni hastalarının çoğu ayakta tedavi edilir. Bununla beraber şiddetli semptomları olanlar veya kendilerine ya da diğerlerine zarar verme tehlikesi olanların durumlarının dengelenmesi için hastaneye yatırılmaları gerekebilir.

Elektrokonvulsif Terapi (EKT): Bu kişinin kafasına yüzeysel elektrotların yerleştirilerek bir dizi elektrik şokunun beyne gönderildiği bir prosedürdür. Şoklar beyinde nörotransmitterlerin salınmasına sebep verir. Bu tedavi şekli günümüzde şizofrenide nadir olarak kullanılır. İlaçlar yetersiz geldiğinde veya katatoni veya depresyon hastalığın tedavisini zorlaştırdığında, EKT faydalı olabilir.

Beyin cerrahisi:
Beyindeki belirli sinir bağlantılarının kesilerek ayrıldığı lobotomi önceleri şiddetli, kronik şizofreni hastalarında kullanılıyordu. Günümüzde ise çok nadir durumlarda kullanılır, çünkü bu ameliyat ciddi kişilik değişikliklerine yol açabilir ve esasen daha iyi sonuçlar genellikle daha az şiddetli ve tehlikeli işlemlerden elde edilebilir.
Şizofreni hastaları tehlikeli midir?
Kitaplar ve filmler çoğunlukla şizofreni hastalarını tehlikeli ve vahşi gösterir. Oysa bu her zaman geçerli değildir. Çoğunlukla çevrelerinden uzaklaşmayı ve yalnız olmayı tercih ederler, fakat hastalığın yanında madde veya alkol bağımlılığı olanlar tehlike ve şiddet içeren davranışlarda bulunabilir. Öte yandan şizofreni hastaları kendilerine zarar verebilir. Şizofreni hastaları arasında genç yaşta ölümün birinci nedeni intihardır. Doğru tedaviyle şizofreni hastaları psikiyatri hastaneleri yerine, aileleriyle veya toplum içinde üretici bir hayat yaşayabilirler.
 
Ben sizofreni hastasiyim foruma yeni uye oldum benm gibiler varsa bi grup kurulsa watsapp grubu grup terapisi gibi ișlese guzel olmazmi bu hastaligi cekenlerden destek bekliyorum
Merhabalar babam halam 2 kuzenim amcam ve babaannemde bu hastalik var belki bendede ilerde olacak bilemem ancak hayatim bu hastaliga sahip insanlarla ugrasmakla gecti size sunu soyleyebilirim sizin gibi hastaligi olan insanlardan nekadar uzak durursaniz o kadar iyi sizin icin ilaclarinizi ihmal etmeyin insanlarin skintilarini dinlemeyin ve ice atmayin siz icinize attikca ileride geriye donuk daha buyuk tepkileriniz olusur
 
Merhabalar babam halam 2 kuzenim amcam ve babaannemde bu hastalik var belki bendede ilerde olacak bilemem ancak hayatim bu hastaliga sahip insanlarla ugrasmakla gecti size sunu soyleyebilirim sizin gibi hastaligi olan insanlardan nekadar uzak durursaniz o kadar iyi sizin icin ilaclarinizi ihmal etmeyin insanlarin skintilarini dinlemeyin ve ice atmayin siz icinize attikca ileride geriye donuk daha buyuk tepkileriniz olusur
Hastalarin nasil davraniyor biraz acabilirsiniz? cunku annenim bazen tuhaf hareketleri oluyor, bazen iyi davraniyor bazende sanki onun dusmaniyiz gibi veya ona kotuluk yapmak istiyormusuz gibi davraniyor veya onu sevmiyormusuz gibi davraniyor.. Daha bircok seyler var ve dusunuyorum acaba hasta mi degilmi.
 
Hastalarin nasil davraniyor biraz acabilirsiniz? cunku annenim bazen tuhaf hareketleri oluyor, bazen iyi davraniyor bazende sanki onun dusmaniyiz gibi veya ona kotuluk yapmak istiyormusuz gibi davraniyor veya onu sevmiyormusuz gibi davraniyor.. Daha bircok seyler var ve dusunuyorum acaba hasta mi degilmi.
Halamda tam olarak boyle kendi cocuklarinin yemeklerine zehir katacagini onu oldurmek istediklerini dusunur bizi kendi soyundan saymaz kabul bile etmez kabul etmedigi insanlara hep mesafelidirler mesela hic istemedikleri insanin yuzune hersey gulluk gulistanlik davranir arkasini doner dusman olur babam gecmiste yasardi 30 sene onceki mevzuyu hatirlardi ufacik seyleri dusmanliktan sayardi babaannem kavgaya yatkin herkesi dusman gorurdu alakasiz seylerle kavga ederdi insanlarla cok cesaretli gorunur ama cok korkak olurlar oyleki babam 1.90 boyuyla benden korkardi cunku bi yerden sonra aileden birinin baskin olmasi gerekiyo yoksa olacaklarin onune gecemiyorsunuz kendilerini herkesten ustun gorurler bizimkiler hep bu sekilde basladi biz bilemedik siz varsa bir supheniz onlemini alin aci sonuclar dogmasin babam intihar etti amcam alkolle rahatladigini sanip oldu halam hala yasayan bir olu birde nekadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar gozlerinde hep bi dehsete dusurucu bakis oluyor
 
Birde gun icinde anlattiklarini takip edin abarti hep vardir konusurken ellerini kullanirlar parmaklari el ayalarina paralel dik tutarlar ve serce parmaklari diger parmaklardan hep biraz yukardadir karsidakini dinlerken isaret parmaklari genelde sakaklarinda olur adapte olamazlar cunku
 
Birde gun icinde anlattiklarini takip edin abarti hep vardir konusurken ellerini kullanirlar parmaklari el ayalarina paralel dik tutarlar ve serce parmaklari diger parmaklardan hep biraz yukardadir karsidakini dinlerken isaret parmaklari genelde sakaklarinda olur adapte olamazlar cunku

Bizde su durum oluyor: Annemle konusamiyoruz bile, basit bir sorudan kavgaya kadar gidebiliyoruz, heleki ona bir konu hakkinda danismak istesek dialog kuramiyoruz hemen yusksek sesli bir tartismaya donusuyor, parmaklarini hic takip etmedim ama gozlerinin icine bakarken sanki nefret kusuyormus gibi veya dovecekmis gibi bakiyor.. halbuki onu kizdiracak hic bir etken yok. Etrafindaki herkese dusman, kendi annesini ve yegenleri daha cok sevse gibi gozukse bile bazen onlardan da hosnut olmuyor, kimseyi sevmiyor neredeyse... dalga gecmeyi sever veya insanlarin yanlis yonlerini veya hatalari yuzune gulerek vurmayi sever. bazen dusunuyorum acaba bu bir kin mi yoksa gercekten hasta mi.. onu doktora cikarmaya gelince bu neredeyse imkansiz, eger ki onun hasta oldugu ima edersek bizimle omur boyu konusmaz, sirf ona "hasta" damgasini vurduk diye. Cunku 20 yil oncesi olan basit ufak bir seyi asla unutmuyor. Ne yapacaz bilmiyorum, sosyal iletisim cok zor oluyor, uzuluyorum da, bir anne kiz gibi sohbetimiz hic olmadi..
 
Ha birde, giyim kusam, temizlik, veya bir konuda odaklanma, belirli bir saat'e kendisini ayarmasini hic yapamiyor. acaba bunlar da belirtilerimi?
 
Halamda tam olarak boyle kendi cocuklarinin yemeklerine zehir katacagini onu oldurmek istediklerini dusunur bizi kendi soyundan saymaz kabul bile etmez kabul etmedigi insanlara hep mesafelidirler mesela hic istemedikleri insanin yuzune hersey gulluk gulistanlik davranir arkasini doner dusman olur babam gecmiste yasardi 30 sene onceki mevzuyu hatirlardi ufacik seyleri dusmanliktan sayardi babaannem kavgaya yatkin herkesi dusman gorurdu alakasiz seylerle kavga ederdi insanlarla cok cesaretli gorunur ama cok korkak olurlar oyleki babam 1.90 boyuyla benden korkardi cunku bi yerden sonra aileden birinin baskin olmasi gerekiyo yoksa olacaklarin onune gecemiyorsunuz kendilerini herkesten ustun gorurler bizimkiler hep bu sekilde basladi biz bilemedik siz varsa bir supheniz onlemini alin aci sonuclar dogmasin babam intihar etti amcam alkolle rahatladigini sanip oldu halam hala yasayan bir olu birde nekadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar gozlerinde hep bi dehsete dusurucu bakis oluyor

gecmis olsun baban icin cok uzuldum, bizde de senin yasadiklarina cok yakin bir durum var gibi. seni anliyorum
 
Ha birde, giyim kusam, temizlik, veya bir konuda odaklanma, belirli bir saat'e kendisini ayarmasini hic yapamiyor. acaba bunlar da belirtilerimi?
Bizimkiler hep cok bakimli ve kibirlidir agzindan cikani kulagi duymaz hasta oldugunu buyuk ihtimalle kabul etmeyecek zaten bazilarinda dini inanclari asirilasir bazilari olmayan varliklardan bahseder ruyasinda gordugunu inanip yanindakini bogmaya dovmeye oldurmeye calisirlar birde ailenizde zeka fazlaligi varmi acaba asiri zeki olan birileri
 
Bizimkiler hep cok bakimli ve kibirlidir agzindan cikani kulagi duymaz hasta oldugunu buyuk ihtimalle kabul etmeyecek zaten bazilarinda dini inanclari asirilasir bazilari olmayan varliklardan bahseder ruyasinda gordugunu inanip yanindakini bogmaya dovmeye oldurmeye calisirlar birde ailenizde zeka fazlaligi varmi acaba asiri zeki olan birileri

Babam gayet zekalidir. Ne icin sordunuz tam anlamadim. Annem o tur ruyalar gormuyor, veya uykuda o davranislarda bulunmuyor.
 
IQ su yuksek olan kisilerde cok sIk gorulur o acidan sordum yanlis anlamayin
 
Babam halam ve kuzenlerimin IQ su normal insanlarinkinden fazla asiri zekadan kaynakli problemde olabilir demek istedim
 
Babam gayet zekalidir. Ne icin sordunuz tam anlamadim. Annem o tur ruyalar gormuyor, veya uykuda o davranislarda bulunmuyor.
Babam halam ve kuzenlerimin IQ su normal insanlarinkinden fazla asiri zekadan kaynakli problemde olabilir demek istedim
 
Eşim paranoid şizofrendi tedavi olması için çok çabaladım ancak hastalığını kabul etmediği için tedaviyi reddetti, bunun üzerine boşanmaya karar verdim ve boşandık. Şizofreni çok zor bi hastalık. Varsa böyle tanıdıklarınız uzaklaşın düzelmiyorlar çünkü...
 
Eşim paranoid şizofrendi tedavi olması için çok çabaladım ancak hastalığını kabul etmediği için tedaviyi reddetti, bunun üzerine boşanmaya karar verdim ve boşandık. Şizofreni çok zor bi hastalık. Varsa böyle tanıdıklarınız uzaklaşın düzelmiyorlar çünkü...
Uzaklaşmak bir kaçış..evlenirken iyi günde kötü günde diye söz verilmiyor mu ? Aynı hastalık sizide bulabilirdi yarın ne olacağımız belli değil.şizofrenileri böyle dışlarsak iyileşemezler.tamamen iyileşme olmasa bile bazı çözümlerle hasta hayata döndürülebiliyor.yiyeceklerine karıştırılan ilaçlar mevcut.zaten şizofrenler tedaviyi kabul etmez.aile desteği şart..
 
X