Ornish Diyeti (Sebze Diyeti)

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.733
27.285
48




Ornish diyeti, tıp hekimi Dean Ornish tarafından geliştirilmiştir. Ornish kalp hastalığının spesifik beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri dahil, bazı doğal yöntemlerle geriye döndürülebileceğini keşfeden ilk hekimdir.. Sebzelerin ağırlıkta olduğu Doktor Dean Ornisht arafindan hazirlanan sebze diyeti ile 2 haftada 4 kilo vermek mümkün.


Ornish diyeti vejetaryendir çünkü kolesterol içeren etler içermez. Diyet yumurtanın beyazının ve yağsız süt ürünlerinin kullanımına izin verir, teknik olarak lakto-ovo vejetaryen olarak sınıflandırılır. Ornish diyetinin başka bir özelliği de yağ, protein ve karbonhidrat için sırasıyla belirlenen oranlardır.



Tipik Amerikan diyetinde yağ %45, protein %25 ve karbonhidrat %30’dur ve yaklaşık hergün 500 mg kolesterol alınır. Ornish diyeti ise %10 yağ, %20 protein ve %70karbonhidrat içerir. Ornish diyeti öncelikle, genellikle nişastalar olarak adlandırılan kompleks karbonhidratlardan oluşur. Kompleks karbonhidratlar meyvelerde, sebzelerde, tahıllarda ve baklagillerde bulunur. Basit karbonhidratlar arasında, çok fazla kalori içermesine rağmen çok az besin ya da lif barındıran "boş karbonhidratlar” olmaya meyilli olan şeker, bal ve alkol yer alır. Ornish diyeti basit karbonhidratları kısıtlar ancak diyetten tamamen çıkarmaz. Ornish diyeti, en kompleks karbonhidratları içeren yüksek lifli yiyeceklere de önem verir. Yüksek lifli diyetlerin kolesterolü azalttığı vebaşka faydalı etkilerinin olduğu ispatlanmıştır. Ornish diyeti Amerikan ortalamasına göre biraz daha düşük seviyede protein içerir, pek çok araştırmadada daha az protein alımının sağlık açısından faydaları ortaya koyulmuştur.Vejetaryen diyetindeki protein eksikliği üzerine kaygılı olan kişilere Ornish programı, diyetten yeterli miktarda tam proteinlerin alındığından emin olmanın yöntemlerini de öğretir. Vücut onları tam olarak kullandığı zaman proteinlerin tam olduğu kabul edilir. Baklagiller ya da yağsız süt ürünleri ile tahılların birleştirilmesi yoluyla tam protein alımı sağlanabilir. Örneğin Ornish diyetinde tam proteinler, pirinç ile fasulyenin, tofu ve pirincin, makarna ile fasulyenin, fırınlanmış fasulye ile beyaz ekmeğin ya da yulaf ezmesi ile yağsız yoğurdun birleştirilmesi ile alınır. Yumurta beyazı da Ornish diyetindeki birbaşka protein kaynağıdır. Ornish diyetinin bir başka ilkesi de insanların,kalorilerin %10’unun yağ olması kuralına uymaları ve sadece onaylanan gıdaları tüketmeleri şartıyla istedikleri kadar yiyecek yemelerine izin verilmesidir.Ornish diyeti insanların istedikleri kadar yemek yemesine izin vererek, diyet yapan pek çok kişinin kalorileri kısıtlamaya zorlandığında başvurduğu bir durum olan, aşırı yemek yeme riskini de azaltır. Kaloriler kısıtlandığında diyetlerin çoğu başarısız olur.



Özetlemek gerekirse, Ornish diyeti bütün hayvansal ürünler (yumurta beyazı ve yağsız süt ürünleri hariç), kabuklu yemişler, tohumlar, avakado, çikolata, zeytin ve Hindistan cevizi dahil, kolesterol ve doymuş yağları içermez. Pişirme için az miktardaki kanola yağı ve omega-3 esansiyel yağ asitleri içerenler dışındaki yağlar da diyette yer almaz. Ornish diyeti kafeinide yasaklar ancak orta seviyede alkol, şeker ve tuz alımına izin verir.

Ornish Diyetinin Faydaları

Holistik tedavi programı içinde kullanıldığında kandaki kolesterol düzeylerinde düşüş ve atardamar tıkanıklığında gerileme sağladığının kanıtlanması, Ornish diyetini kalp hastalığı, inme, yüksek kan basıncı ve kolesterol için bir beslenme terapisi haline getirmiştir. Ornish diyetinin aynı zamanda etkin bir kilo verme programı olduğu da ispatlanmıştır ve kalp hastalığı, inme, diyabet ve yüksekyağ tüketimi ile ilişkili diğer hastalıklar için koruyucu olarak tavsiye edilmektedir. Ornish diyeti bir tedavi ve koruyucu bir önlem olarak oldukçakolay ve ucuzdur.




Ornish Diyetine Hazırlık

Ornish kendi programının yeme alışkanlıkları ve gıda ürünlerinin içerikleri konusunda bilinci artırması bakımından da önemli olduğunu ifade eder. Ornish diyetine başlamak isteyenler, Ornish'in önerilen ve yasaklanan gıda listesini tanımay abaşlayarak, gıda etiketlerini okumayı ve kalori hesabı yapmayı öğrenerek hazırlanabilirler. Diyet yapanların yapabileceği başka bir hazırlık da,boylarına ve vücut yapılarına göre ideal kilolarını saptamalarıdır. Günlük alacakları kalori ve yağ miktarı kendi ideal kilolarına göre hesaplanabilir.Ornish, kendi diyetine uygun yüzlerce tarif sunan pek çok kitap yazmıştır.




Ornish Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ornish diyeti kardiyovasküler hastalıklar için verilen tıbbi bakımın yerini alamaz.Dahası, Ornish diyeti egzersiz, yoga, meditasyon, hayat tarzı değişiklikleri ve stresi azaltmayı içeren, bütüncül bir sağlık programı ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Her diyet programında olduğu gibi etkinliği üzerine araştırmalar devam etmektedir. Programa karşı yapılan eleştiriler, Dr.Ornish’in iddialarını destekleyecek kadar klinik araştırma yapmadığını vekarbonhidrat bakımından zengin olan diyetin insülin seviyelerini yükselterek diyabet gibi hastalıkların riskini arttırdığını iddia etmektedir. 2003 yılında,düşük yağlı diyetler ile düşük karbonhidratlı diyetlerin karşılaştırıldığı biraraştırma ise, insanların, düşük yağlı ve kalori sınırlandıran diyetlere nazaran düşük karbonhidratlı diyetler ile daha fazla kilo verdiğini bildirmiştir. Ayrıca trigliserit seviyelerini düşürdüğü ve insülin hassasiyetini yükselttiği düşünülmektedir.

Dr. Dean Ornish’e göre gün içerisinde sık sık acıkıyoruz ve yeme ihtiyacı duyuyoruz. Bu nedenle yemek planımızı 2 saatte 1 olacak şekilde yeniden düzenlememizgerekiyor.

Kahvaltılarda yağsız yoğurt ve portakal suyu ile tam tahıllı kahvaltılık gevrek yiyebilirsiniz. Öğlen yağsız soslu yeşil salata, yağsız peynir ve ıspanak ile fırınlanmış patates ve taze meyve ile patates salatası yiyebilirsiniz. Akşam yemeklerinde sebzeli yiyeceklere yer verebilirsiniz. Kapari, domates, sebze yemeği akşam yemeği için uygun bir menü olacaktır.

Dr Dean Ornish’ın beslenme düzeni tahıllı ve sebzeli gıdalardan oluşuyor. Bu gıdaların kalori miktarlarını kontrol ederek günlük diyet planınızı yeniden şekillendirebilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde bol bol su içmeyi öneriyor...
 
X