KÖRLÜK / José SARAMAGO

seaBahAR

Nosce Te İpsum
Pro Üye
13 Nisan 2007
15.555
36.069

20221125_124446.jpg

Konu:
Modern eğilimlerin sakıncalarına karşı bir uyarı niteliği taşıyan distopik bir roman olan Körlük, bir toplumdaki bireylerin salgın sonucunda kör olması ile başlar. Toplum kaosa sürüklenir, açlık ve vahşet kol gezer. Bireyler ahlâki çöküntüye uğrar, değer yargılarını kaybeder, bencilleşir ve vahşileşir. Bu katı, acımasız ve amansız körler dünyasında bireyin artık tek amacı vardır: Ne pahasına olursa olsun hayatta kalmak. Körlüğü bir metafor olarak kullanan Saramago, roman kahramanlarına isim vermemiştir. Bu da zaten liberal ekonomik yapıların bireyi kimliksizleştirme gücüne yapılan bir vurgudur.

Daha önce Saramago ile tanışmamış okurlar için güzel bir başlangıç olacağı kanısındayım.


Alıntılar:

“Asıl körlük, umudun tükendiği bu dünyada yaşamaktır.”
“Hayattaki her şey gibi, zamana zaman tanırsanız her şeyi çözümler.”


Yazar Hakkında:
1008369-José_Saramago.jpg

José Saramago 1922, Portekiz doğumlu. Ekonomik sıkıntılar nedeni ile yükseköğrenim tahsili yapamadı ve çalışma hayatına erken yaşta atıldı. Sağlık görevlisi, yayıncı, gazeteci ve çevirmen olarak çalıştı. Deneme, oyun, şiir ve roman kategorilerinde birçok eseri bulunan Saramago 1998 yılına da Nobel Edebiyat Ödülü’nü almıştır.

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş, Kabil, Umut Tarlaları, Görmek, Çatıdaki Pencere, Filin Yolculuğu, önemli yapıtları arasında sayılabilir.


Künye:
Kitabın Adı: Körlük
Yazar: José Saramago (1922-2010)
Çeviri: Aykut Derman
Tür: Roman
Sayfa: 290
Yayımcı: Can Yayınları


Not: Romanın film uyarlaması da var. İlgilenenler için:

Blindness (2008) - IMDb
 
X