İş Görüşmesine giderken...

web2.0

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
28 Ocak 2007
59
0
İş Görüşmeniz Mi Var?
Mutlu K. Eroğlu
Ernst & Young Yönetici Seçme ve Yerleştirme Danışmanı
Türkiye zor günler yaşıyor. Ardı arkası kesilmeyen ekonomik krizler bir de üzerine savaş. Herkesin aklında hep benzer cümleler “piyasalar kötü”, “işler açılmıyor”, “insan kaynağına yatırım durdu”, “şirketler yeni çalışan almıyor”.

Tüm bu olumsuzluğa rağmen iş başvurusuna en azından görüşme daveti şeklinde bir geri dönüş almışsanız ve aday statüsü edinmişseniz aşağıdakilere bir göz atmanız faydanıza olabilir.

Görüşmeye Giderken
Büyük bir dikkatle ve gerekliliklere uygun olarak hazırlamış olduğunuz özgeçmişinizi bir kere baştan sona okumakla işe başlayın. Özgeçmişinizde yazdıklarınızı sözlü olarak da belirtebiliyor olmanız tutarlılığınız açısından önemli olduğu gibi size de hafızanızı tazeleme ve kendinizi daha iyi anlatma kolaylığı sağlar.

Güçlü yönlerinizi ve en iyi bildiğiniz konuları akıl süzgecinizden geçirin. Hangi konularda kendinize güveniniz daha fazla: “Yöneticilik vasıflarınız mı gelişkin?”, “İyi bir satışçı mısınız?”, “Stratejik düşünmek ve karar almak sizin işiniz mi?”, yoksa “Çok iyi bir teknokrat mısınız?”, “Şimdiye kadar hangi sektörlerde çalıştınız?”, “Ana ve alt uzmanlık alanlarınız neler?”

Simdi de başvurduğunuz pozisyonun gerekliliklerini düşünün. Ne gibi özellikler arandığını ve sizin hangi yönlerinizin veya uzmanlık alanlarınızın bunlara karşılık gelebileceğini ölçün.

İş görüşmesine giderken kılık kıyafetiniz konusunda dikkatli olun. Koyu renk ve klasik çizgilerde bir takım elbise, buna uygun ayakkabılar, aşırıya kaçmayacak aksesuarlar seçin. Hijyeniniz ve genel görünümünüz konusunda özenli olun (düzgün taranmış saçlar, hafif makyaj, hafif bir parfüm veya losyon gibi).

Görüşme yapacağınız adreste zamanında olun ve kiminle görüşeceğinizi bilin.
İlk izlenim görünümle olduğu kadar beden dilinizle de ilgili olacaktır. Kendine güvenli bir duruş ve yine güven telkin eden bir tokalaşmanın olumlu etkisini hatırlayın.
İş görüşmesine başladığınız andan itibaren rahat ve yine güvenli bir oturma biçimi seçin, mümkün olduğu kadar doğal ancak ölçülü davranın. Size yöneltilen soruları iyice dinleyerek, bunlara dürüst, net ve çok uzatmadan açıklayıcı cevaplar vermeye gayret edin.

Amaçlarına Göre Soru Tipleri
İş görüşmelerinin öncesi adaylar açısından genellikle bir ölçüde streslidir. Karşılaşılabilecek soru tipleri çeşitli de olsa, bu soruların adaylara yöneltilme amacı 3 başlıkta toplanabilir.

1. Adayın bilgi sahibi olduğu konuları, alanları ve edindiği tecrübeleri öğrenerek başvurduğu pozisyona bu açıdan uygunluğuna karar vermek,
2. Adayın kendisini ne ölçü de iyi ifade ettiğini görmek ve bundan yola çıkarak iletişim becerilerini gözlemlemek,
3. Adayın kişisel özelliklerini, zayıf ve güçlü yönlerini anlamaya çalışmak.

....devami asgidaki linkde

Link Silinmiştir.

sevgiler
 
ben bu sayfayi icerik acisindan oldukca begendim!

Bu siralar is görüsmesine gidecek olan arkadaslarin, görüsme öncesi bu makalenin tamamini okumalari halinde (ve hazirlanirlarlarsa) rakiplerinin önüne gecebilmelerine yardimci olabilecegini düsünüyorum!

Siz ne dersiniz?
 
baska bir bu konu ile ilgilenenler icin bir alinti daha

Mesleki kariyer ufkunuzun geniş olup olmadığından emin değilseniz, meslek yaşantınızda varabileceğiniz son noktanın hangisi olduğunu da tam bilmiyorsanız aşağıdaki beş değişik kariyer tipolojisini okuyarak, kendinizi bu açıdan sınıflandırabilirsiniz.

1. Denge kadını,

2. Gerçek kariyer kadını,

3. İşinde rahatlık arayan kadın,

4. Gözbebeklerinde "Dolar işareti" taşıyan kadın,

5. Evcimen kadın.

Bu beş gruptan birinde kendinizi mutlaka bulursunuz. Her kategori başlı başına bir hedef oluşturur.

1. Denge kadını:

Hedef çok belirgindir: Zevk alacakları bir meslek sahibi olmak ama bu arada mutlu aile yaşantısından da vazgeçmemek isterler. Bu yüzden aşağıda sıralayacağımız bir takım gerçekleri daima göz önünde bulundurmalısınız.

a. Kendinize zaman ayırmanızı engellemeyecek bir meslek seçmelisiniz.
b. Çocuklarınızın bakım sorununu mutlaka önceden çözümlemelisiniz.
c. Çocuğunuz hastalandığında, çocuk bakıcısının işi çıktığında ya da çocuğunuzu yolladığınız yuva kapandığında başvurma merciini önceden hazır tutmalısınız.
d. Çelik gibi olmasa da en azından sağlam sinirlere sahip olmalısınız.
e. İyi niyetli ukalaların, yani her şeyi herkeslerden iyi bilenlerin konuşmaları sizi asla yıldırmamalı. Unutmamalı: Eğer henüz çocuk sahibi değilseniz anne olacağınız zamanı iyi seçin.

2. Gerçek kariyer kadını:

Hedef çok nettir. En tepeye ulaşmak istiyorsunuz. Aile kurmak şu anda sizin için söz konusu bile değil; her ikisini de bir arada götüreceğinizden emin olduğunuz anda bu işi düşüneceksiniz. Hedeflediğiniz nokta için donanımınız yeterli mi? Yönetici olmak için yeterli özgüvene ve yaptırım gücüne sahip misiniz? (Siz de bilirsiniz: Yükseğe çıkıldıkça hava azalır! Çok önemli: Kesinlikle birisinin sizi keşfetmesini beklemeyin. Ulaşmak istediğiniz yer için gerekli donanıma sahip olduğunuzu amirlerinize gösterin ve sizden beklenenin daha fazlasını yapabileceğinizi kanıtlayın.

3. İşinde rahatlık arayan kadın:

Hedef kariyer derdindeki diğer kadınların tam aksi yönündedir. Çalışmak isterler (ya da zorunludurlar) ama kendilerine zaman ayırmak onlar için işten çok daha önemlidir. Para mı? Olsa da olur, olmasa da. Fazla para kazanmak ve biriktirmek için o kadar çalışıp çabalamaya değer mi? Unutmamalı: İş saatleri konusunda esnek olan, çalışana bol zaman tanımayı ciddiye alan bir işyeri arayın kendinize.

4. Gözbebeklerinde "Dolar işareti" taşıyan kadın:

Siz para kazanmak istiyorsunuz hem de, mümkün olduğunca bol para. Unutmamalı: Eğer bunu kendiniz de kabullenmişseniz, istenen yönde ilk adımı atmış sayılırsınız. Stratejik hareket edin, aynı anda birden fazla iş başvurusu yapın. Amaçladığınız para büyük miktardaysa riske girme cesaretiniz de olmalı. Ünlü bir kuruluşta çalışarak, çok para kazanmadan önce tanınmamış bir firmada yüksek ücretle çalışabilirsiniz.

5. Evcimen kadın:

Hedef evde oturup, anne ve eş rolünü oynayarak kendisini ve yaşamını, ailesine, çocuklarına hasretmektir. Unutmamalı: Eğer başarılı ya da en azından hoşnut bir çalışan kadından anne rolüne geçtiyseniz "yeni mesleğinizde" de kaybetmemelisiniz. Klasik ev kadını rolünü stratejik şekilde planlayın. Evde kendinize hedefler belirleyin, örneğin ev işlerini öyle bir planlayın ki size daha bol zaman kalabilsin. Ve zaman zaman kendinize şu soruyu sorun: Yaşamımı kimseninkiyle değiştirmek istemem doğrusu, yoksa öyle değil mi?

Kariyer için temel koşullar

- Seyahat etmeye engel bir hal olmamalı

- Eğer yükselmek istiyorsanız yerleşim yerinizi değiştirmenizi engelleyecek bir durum sizin için söz konusu olmamalı

- Uygun firma seçimi

- Çok katı bir hiyerarşik yapıya sahip olmayan, orta sınıf bir işletme yükselmek için ideal bir iş yeridir.

- Uygun maaş talebi

- Her şeyden önce iş görüşmesine gitmeden önce kendi değeriniz hakkında bilgi sahibi olun.

- İyi İlişkiler kurun

- Zirvedeki işlerin yüzde 60'ı "el altından" dağıtılmaktadır.

- Yaptırımcı olun

- Alçak ama kararlı bir ses tonu ile konuşun. Siz konuşurken insanlar aralarında konuşmaya başlarsa siz hemen susun. Doğrudan onların gözlerinin içine bakın ve ancak onlar sustuktan sonra konuşmanızı kaldığınız yerden sürdürün. Bunu iki kez yaptığınız anda salonu hakimiyetiniz altına almış sayılırsınız.

- Öğrenim, tecrübe, mesleki gelişime açık olmak, başarılı bir iş yaşantısı ve ilişkilerinin yanı sıra belirli öğrenim kolunda birazcık da akademik deneyim işi kapmanız için yeterli.

İki yıl dayanmak... Başladığınız bir işten en az iki yıl ayrılmayın. Daha kısa aralıklarla iş değiştirirseniz güvenilirlik imajınızı zedeler ve sonradan da bu damgayı da üstünüzden ne yapsanız silemezsiniz.
 
iş görüşmesi sırasında yapılması gerekenler:

“İş görüşmesine giden ilk aday siz olmayın.
Görüşmelere Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri gidin. İşverenin yoğun olduğu Pazartesi ve Cuma günleri görüşmelere gitmeyin.
Oturmak için görüşmecinin yer göstermesini bekleyin. Görüşmecinin ikram konusunda ısrarlı olması halinde bir çay ile yetinin. Sigara sunulsa da almayın. Soruları net ve duyulabilecek ses tonu ile yanıtlayın. Görüşmecinin sözünü kesmeyin. Karşılık veren bir dinleyici olun.
Görüşme sizce iyi geçmemiş olsa bile görüşmecinin yanından güleryüzlü ve sağukkanlı bir durumda ayrılınız. Sinirli olmamaya çalışın.
Dik oturmak yerine sandalyeye gömülme yoluna gitmeyin.
Cep telefonunuzu görüşmeye girmeden önce kapatınız.

Fıkra anlatmayın. Argo kelimeler kullanmayın. Büroya görüşme saatinden 5 dakika önce girin. Ciklet çiğnemeyin.
Aşırı makyajdan kaçının.
Koyu renk, sade ve temiz giyinin. Nazik olun.
İş konusunda yalvarmayın, isteyin. Enerjik olun. Vücut dilini iyi kullanın. Görüşmeden önce alkollü içki almayın.
Görüşmeye yalnız gidin, yanınıza kimseyi almayın. İsim referansları vererek görüşmeciyi etkilemeye çalışmayın. Görüşmecinin telefonunu kullanmaya teşebbüs etmeyin.
Gözünüzü içeriye giren sektere odaklamayın."
 
X