Hamilelikte Karşilaşilabilecek Değişimler

E

EU1

Ziyaretçi
Hamilelik dokuz ay boyunca vücudun değişim gösterdiği bir dönem. Bu dönemde hamilelerin hemen hemen yarısının kalça, göğüs ve en çok da karın bölgesinde çatlaklar oluşur. Çatlakların oluşmasında ise, vücutta meydana gelen aşırı genişleme ve hormonal değişiklikler etkili. Nedeni ne olursa olsun, ne yazık ki çatlakların önüne geçmek imkansız. Ancak bu çatlakların kalıcı olmalarını engellemek ya da en az düzeyde kalmalarını sağlamak için alabileceğiniz birkaç önlem de yok değil.

Tüylenme Artıyor, Saçlarınız Dökülüyorsa
Hamile kadınların sıklıkla karşılaştıkları sorunlardan biri de, tüylenmede meydana gelen artış. Hormonlardaki değişimlerin neden olduğu bu artış, hamileliğiniz süresince, hiç alışık olmadığınız noktalarda, özellikle yüz ve karın bölgelerinde tüylerle karşılaşabilirsiniz. Bu tüyler doğum sonrasında kendiliğinden azalırlar. Ancak eğer çok aşırı bir artış varsa, doktora başvurmanızda fayda var.

Hamilelik döneminde, saç kökleri güçlendiği için, saç dökülmesinde azalma olur. Doğumdan 5 ile 6 ay sonrasında saç dökülmeleri hızlanabilir. Ancak bu dökülme kısa sürür ve saçlar yeniden güçlenir. Dermatologlar tarafından önerilecek, saç dökülmelerini önleyen çeşitli losyonlar iyileşmeyi hızlandırabilir.

Terliyorsanız, Sivilceleriniz Artıyorsa
Hamile kadınlarda, hormonal değişimler nedeniyle terleme hissi artar. Hamile kadın bir efor sarfetmese bile terleyebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda endişeye kapılmanız için hiçbir neden yok.

Hamileliğin ilk üç ayında sebum salgılanması artar ve bu da akne oluşmasını hızlandıran bir olaydır. Akne sorunu ile karşılaştığınızda, doktorunuza başvurmadan, kendi kendinize akne tedavisi yapmaya kalkışmayın. Bu tedavide kullanılan çeşitli krem ve ilaçların, bebek üzerinde yan etkileri olabilir.

Varisler Beliriyor, Cildiniz Kızarıyorsa
Hamilelikte dolaşım bozukluklarının neden olduğu rahatsızlıklarla çok sık karşılaşılır. Hemoroid ve varis, damarlarda meydana gelen basınç artışı ile oluşur. Bu nedenle, hamilelik boyunca, mümkün olduğunca ayakta durmaktan kaçınmalı ve otururken bile ayaklarınızı uzatmalısınız. Bacaklarınızda bu tip sorunlar olmasından şüpheleniyorsanız, hemen bir uzmanına başvurmalı ve onun size uygun göreceği belki bir varis çorabını, veya genişletici, rahatlatıcı bir kremi kullanmalısınız. Doğumdan sonra da bu tip sorunlarla karşılaşmamak için kontrollerinizi aksatmadan sürdürmelisiniz. Kan dolaşımı hamilelik döneminde hızlandığı için damarlarda genişleme olur, sıcak hissi ve soğuğa karşı duyarlılık artar. Özellikle yüzde yıldız şeklinde kırmızılıklar 2. ile 5. aylarda ortaya çıkar.

Kaşıntılar Artıyor, Ödemler Oluşuyorsa
İnsan hayatında kaşıntı kadar olağan bir şey daha yoktur. Ancak hamilelik döneminde bu kaşıntılar artmış, kızarıklıklar ve döküntülerle birleşmişse zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Hamileliğiniz sırasında, gözkapaklarınızda, yüz, el ve ayaklarınızda ödemler oluşabilir. Bunları hafife almamalısınız, çünkü bunlar, hipertansiyon ya da böbrek rahatsızlıkları gibi ciddi sorunların belirtileri olabilir.

İlaç Kullanırken Dikkat!
Anne adayları, kesinlikle kendi kendilerine ilaç almaktan kaçınmalıdırlar. Bu ilaç, her ne kadar hamilelik öncesinde sık sık aldığınız bir ilaç, hatta bir krem bile olsa bunu kullanmaktan kaçının. Normal zamanda sizde hiçbir yan etki yapmayan bir ilaç, hamilelik döneminde, sizin organizmanızda meydana gelen değişimler nedeniyle birçok yan etkiye neden olabilir
 
X