Erkek kısırlığında hangi tedavi yöntemleri mevcuttur?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Pek çok kısırlık sorununa sahip çiftte birden fazla kısırlık sebebi vardır ve bu nedenle her iki tarafın da doktora görünmesi ihtimali yüksektir. Kısırlığın sebebinin bulunması için birden fazla test yapılabilir. Bazı vakalarda sebep asla bulunamaz.

Kısırlık testleri pahalı olabilirler ve sigorta tarafından karşılanmayabilirler.
Erkek kısırlığı problemlerinin tespitinde genelde şunlar olur:
  • Genel fizik muayenesi ve tıbbi geçmiş: Bunun içinde genital organların incelenmesi ve genetik geçişli rahatsızlıklar, kronik sağlık problemleri, hastalıklar, sakatlanmalar veya kısırlığı etkileyebilecek ameliyatlara dair sorular bulunur. Doktor aynı zamanda ergenlikteki cinsel gelişiminiz ve cinsel alışkanlıklara dair sorular da sorabilir.
  • Semen analizi: Semen örnekleri bir kaç farklı yolla alınabilirler. Sadece mastürbasyon yaparak ve doktorun verdiği özel kaba boşalarak bir örnek verebilirsiniz. Bazı dini ve kültürel sebeplerden dolayı erkekler alternatif semen toplama yöntemlerini tercih edebiliyorlar. Bu vakalarda semen cinsel ilişki sırasında özel bir kondom kullanılarak toplanıyor.
Semen daha sonra laboratuvara gönderilerek içindeki spermlerin adetleri, şekil anormallikleri ve hareketlilikleri tespit ediliyor. Laboratuvar aynı zamanda enfeksiyon gibi işaretleri de semen içerisinde arayacaktır.
Sıklıkla sperm adetleri bir örnekten bir diğerine dalgalanma gösterir. Çoğu vakada bir kaç semen analizi belli bir süre içerisinde tamamlanarak doğru sonuçlar elde edilir. Eğer sperm analiziniz normalse, doktor daha fazla erkek kısırlık testi yapmak yerine eşinizin test edilmesini isteyecektir.

Doktor kısırlığınızın sebebinin tanımlanması için daha fazla test de isteyebilir. Bunlar şöyle:
  • Testis ultrasonu: Bu testte yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak vücut içinden görüntü alınır. Testis ultrasonu ile birlikte testis ve destek yapılarındaki varikosel ve diğer problemler tespit edilebilirler.
  • Hormon testi: Hipofiz bezi, hipotalamus ve testisler tarafından üretilen hormonlar cinsel gelişim ve sperm üretimi konusunda temel bir rol oynarlar. Diğer hormonal ve organ sistemlerindeki anormallikler de kısırlığa etki edebilirler. Bir kan testi testosteron ve diğer hormonların düzeyini ölçer.
  • Boşalma sonrası idrar analizi: İdrarınızda sperm olması spemlerin boşalma sırasında dışarı çıkmak yerine idrar kesesine doğru gittiklerini gösterir.
  • Genetik testler: Sperm yoğunluğu çok azsa, genetik bir sebebi olabilir. Bir kan testi Y kromozomunda ciddi değişimler olup olmadığını tespit edebilir ve bu da genetik anormalliğe dair bir işarettir. Genetik testler aktarılan veya edinilmiş sendromların da tespitine yarayabilir.
  • Testis biyopsisi: Bu testte testislerden bir iğne ile örnek alınır. Eğer biyopsi sonuçlarına göre sperm üretimi normalse, problemin bir tıkanma veya sperm aktarımındaki sorundan kaynaklanma ihtimali yüksektir.
  • Özel sperm fonksiyon testi: Pek çok test spermlerinizin boşalmadan sonra ne kadar dayandıklarını tespit edebilir ve böylece yumurtaya ulaşma, ona yapışma ve içine girme problemleri ortaya çıkar. Genel olarak bu testler nadiren uygulanırlar ve tedavi önerilerini pek de değiştirmezler.
  • Transrektal ultrason: Küçük, kayganlaştırılmış bir çubuk rektumdan sokulur. Böylece doktor prostatı kontrol edebilir ve sperm taşıyan kanallardaki tıkanmalara bakabilir.
Tedavi

Kısırlığın gerçek sebebi genelde tanımlanamaz. Temel sebep tam olarak belli olmasa da, doktor gebelik ile sonuçlanması muhtemel tedaviler önerebilir.
Kısırlık vakalarında kadın partnerin de kontrol edilmesi önerilir. Bu onun da bir tedavi ve yardım sürecine gerekli olup olmadığını, gerekliyse üreme tekniklerinin kullanımına dair bilgiler sunar.
Erkek kısırlığına dair tedaviler arasında şunlar var:
  • Ameliyat: Örneğin, varikosel ameliyatla düzeltilebilir veya tıkanmış sperm kanalı tamir edilebilir. Önceki vazektomiler geri döndürülebilirler. Boşalan bir sperm olmaması durumunda sperm genellikle sperm toplama yöntemleri ile direkt olarak testislerden toplanabilir.
  • Enfeksiyon tedavisi: Antibiyotik tedavisi üreme yolundaki enfeksiyonları tedavi edebilir ancak her zaman üreme fonksiyonlarını geri getirmez.
  • Cinsel ilişki problemlerinin tedavisi: İlaçlar veya danışmanlık doğurganlığı arttırabilir, özellikle de iktidarsızlık ve erken boşalmaya yardımcı olabilir.
  • Hormon tedavisi ve ilaçlar: Kısırlık belli hormonların fazla veya az olmalarından veya bedenin hormonları kullanım tarzından kaynaklanıyorsa, doktor ilaç veya hormon replasman tedavisi önerebilir.
  • Yardımcı üreme teknolojileri: Bu tedavi yöntemleri arasında normal boşalma ile sperm toplanmasından tutun da cerrahi sperm elde edilmesine veya donör bireyler bulunmasına kadar pek çok şey vardır ve bu duruma göre değişir. Sonrasında spermler kadın cinsel yoluna aktarılırlar veya tüp bebek tedavisi ile intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu kullanılır.
Tedavi İşe Yaramazsa Ne Olur?

Nadiren de olsa erkek kısırlık vakaları tedavi edilemeyebilirler ve bir erkeğin çocuk sahibi olması mümkün olmayabilir. Doktor size ve partnerinize sperm donörü bulmak veya çocuk evlatlık edinmek gibi seçenekler sunabilir.
Yaşam Tarzı ve Ev Çözümleri
Hamilelik elde etmek için şansınızı arttırmak üzere atabileceğiniz bazı adımlar var:
  • Seks sıklığını arttırmak: Yumurtlamadan önce her gün cinsel ilişkiye girmek veya iki günde bir girmek partnerinizin hamile kalma ihtimalini arttırır.
  • Döllenme mümkün olduğunda cinsel ilişki: Kadınların yumurtlama sürecinde hamile kalma ihtimalleri daha fazla ve bu da adetler arasındaki döngünün yarısında olur. Bu durum bir kaç gün yaşayabilen spermlerin döllenme zamanında hazır olmalarını sağlar.
  • Kayganlaştırıcı kullanımından kaçının: Kayganlaştırıcı ürünler sperm hareketlerini ve fonksiyonlarını bozabilirler. Spermler için uygun kayganlaştırıcılar hakkında doktorunuza danışın.
Alternatif Tıp
Bu bitki ve takviyelerin erkek doğurganlığını ne kadar arttırdığına dair kanıtlar sınırlı. Bunların hiç biri belli bir sebebe dayalı kısırlığı tedavi etmiyor. Bazı takviyeler sadece bir eksikliğiniz varsa yardımcı olabilirler.
Sperm adedi ve kalitesini arttırma potansiyeli olan bazı takviyeler şöyle:
  • Çörekotu
  • Koenzim Q10
  • Folik asit
  • At kestanesi
  • L-carnitine
  • Panax ginseng
  • Çinko
Terapinin riskleri ve faydalarını değerlendirmek üzere besin takviyeleri almadan önce doktorunuzla konuşun. Çünkü bazı takviyelerin çok fazla veya uzun süre alınmaları zararlı olabilir.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X