Diş Eti Kanaması

yelda1990

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
18 Mart 2015
11
0
33
Diş Eti Kanaması


Okuduğunuz bu yazı diş tedavisi, Diş eti kanaması, Diş Eti Kanaması Tedavisi Edilmez ise Ne Olur? , Diş Eti Hastalıkları ve Diş Et Hastalıklarının Nedenleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi detaylı bir şekilde açığa kavuşturmak amacıyla kaleme alındı.



Diş Eti Kanaması

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması ; sağlıklı diş eti iltihaplanması ile başlar. Bazen diş eti kanaması nedeni ile sağlıklı olan bir diş kaybı yaşanabilir. Diş eti kanaması oldukça önemli bir vakadır. Maalesef ülkemizde bu sorun pek ciddiye alınamamaktadır. Diş eti; ağız ve dişin en önemli alt yapısıdır. Sağlam bir binanın en önemli unsuru sağlam bir temelse, sağlam bir diş yapısının da en önemli unsuru sağlam bir diş etidir. Dişlere uygulanacak restorasyon işlemlerinin başarılı olabilmesi için dişin dayanıklı olması gerekmektedir. Bunun için de sağlıklı bir diş etine sahip olmanız gerekmektedir.

Sağlıklı Diş Eti Nasıl Belli Olur?

Normal zamanda kişiler, canlı pembe rengindeki diş etlerini sağlıklı zannederler. Fakat bunun tam aksine cansız ve soluk pembe görünümlü, mat diş eti sağlıklıdır. Dişleri kök başlarından itibaren sıkıca sarar. Herhangi bir koyu renk olmamalıdır. Şişkinlik ve iltihap sağlıksız diş etinde bulunur. Özellikle sağlıklı diş etini en iyi anlama yolu ise dişinizi fırçalamaktır. Dişinizi fırçaladığınız zaman diş etiniz kanamıyorsa gayet sağlıklı diş etine sahipsiniz.

Diş Eti Kanaması Tedavisi Edilmez ise Ne Olur?
Diş eti kanaması tedavisi edilmez ise çeşitli diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Öncelikle gingivitisolarak başlayan hastalık teşhis edilmeyip tedavi edilmediği zaman ilerleyerek periodontitis adı verilen diş dokularının iltihaplanması hastalığının meydana gelmesine neden olur. Bu yüzden diş eti kanaması ve diş eti hastalıklarından korunmak amacı ile rutin aralıklar ile diş hekimlerinin muayeneleri gerekmektedir.

Diş Eti Hastalıkları
Erişkin bireylerde diş kayıplarının en büyük sorunu diş eti ve çene kemiği rahatsızlıklarıdır. En belirgen belirtilerin başında ise diş eti kanaması görünmektedir. Bu rahatsızlıkların erken teşhis edilmesi tedavinin kolay ve başarılı olmasını sağlar. Diş eti hastalıklarını öğrenmeniz, tedaviye daha erken başlamanızı sağlayacaktır.


Diş Eti Hastalıkları

Gingivitis
Bu hastalık diş eti hastalığının başlangıcıdır. Bu aşamada diş eti kanamaları olur. Kırmızı ve hacimce büyük görünürler. Gingivitis hastaya fazla rahatsızlık vermez. Yalnız tedavi edilmediği takdirde bir üst aşamaya ilerler ve periodontitise ulaşır.

Periodontitis
Gingivitis hastalığının ilerlemiş halidir. Diş dokuları ve alveol kemiğinde hasarlar meydana getirir. Diş ve diş eti arasında cep oluşur. Bu cepte bakteriler hızla ilerler. Çünkü bu bölgenin temizliği zordur. Bu şekilde bir süre devam ettikten sonra dişler sallanmaya başlar. Diş ve diş eti arasında enfeksiyona bağlı olarak akıntılar oluşur. Zaman içerisinde dişler birbirinden ayrılır. Bu aşamada hastada kötü bir ağız kokusu mevcuttur. Bunların tam aksine, periodontitis hiçbir belirti vermeden de ilerleyebilir. Bu sebepten ötürü belirli aralıklarla diş hekimine kontrole gidilmelidir.

Diş Et Hastalıklarının Nedenleri
Diş eti hastalıklarının nedenlerinin en önemlisi bakteri plağıdır. Dişe sıkı bir şekilde tutunan, yapış yapış ve saydam bir tabaka oluşur. Bunun nedeni ağız hijyeninin yetersiz olmasıdır. Bakteri plağının bir miligramında 300-500 milyon arası bakteri bulunur.

Diğer bir sebepte sigaradır. Sigara insan sağlığına çok zararlı bir maddedir. Her şeye zararı olduğu gibi diş eti hastalıklarına da sebep olur. Ağız içi mukozasına zarar vererek diş eti hastalığını oluşturur.

Diş eti hastalıkları bazen genetik nedenlere bağlı olarak da oluşabiliyor. Bu oran %30 civarındadır. Bunun yanı sıra ağız bakımının kötü olması da bu oranı kat kat artırmaktadır. Aile bireylerinde diş eti hastalığı mevcutsa, sağlıklı kişilerin düzenli olarak diş hekimine muayene olması gerekmektedir.

Doğum kontrol hapları, depresyon ilaçları ve kalp ilaçları da diş eti sağlığını etkiler. Bu yüzden bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız düzenli olarak kontrole gitmeniz gerekmektedir.

Diş eti enfeksiyonları en çok diyabet hastalarında görülmektedir Bu kişiler yüksek bir risk grubundadır. Ağız hijyenine dikkat edilmeli ve rutin olarak diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır. Bunların yanı sıra kötü beslenme alışkanlıkları da diş etlerine zarar vermektedir.

Hormonal değişiklikler özellikle gebe kalma durumu ve regli dönemlerinde diş etleri hassas olduğundan dolayı daha özenli bir bakım gerekmektedir. Bayanların bu dönemlerinde diş eti hastalıklarına olan yatkınlıkları en üst seviyededir. Bu yüzden dikkat edilmelidir.

Hipertansiyon, kanser hastalıklarına yakalanmanın en büyük etkeni strestir. Stres ayrıca diş eti hastalıklarına da neden olmaktadır. Çünkü stres vücudun enfeksiyon ile savaşmasını zorlaştırır. Bu da diş eti iltihaplanmalarının oluşmasını sağlar.

Dişleri sıkmak ve gıcırdatmak, diş etleri ve dişin arasındaki kuvveti azaltarak doku yıkımını meydana getirir. Diş sıkmak diş eti çekilmesinin de ortaya çıkmasını sağlar. Bunun önüne geçip diş sıkmasını önlemek amacı ile gece yatarken diş plağı kullanılmalıdır. Bu plağı kullanmak diş sıkmanızdan kaynaklı diş eti çekilmesinden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Kötü yapılan dolgu yerinden taşarak diş etine baskı yapar. Bu yüzden diş etlerinde problem ortaya çıkarır.

Diş taşları da diş eti hastalıklarının oluşumuna neden olur. Diş taşları bakteri plağının üzerine, tükürükte bulunan iyonların çökmesi ile oluşmaktadır. Diş taşlarının temizliği yapılmadığı zaman, içerisindeki mikroorganizmalar diş etlerinde kırmızılığa, şişliğe ve kanamaya neden olur.

Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti tedavisi, dişlerin çevresini saran yumuşak veya sert dokuların hastalıklarını iyileşmesini sağlar. Diş eti tedavisinin ilk basamağı hasta tarafından uygulanır. Diş üzerindeki dental plağın diş fırçası, diş ipi ve ağız çalkalama suyu ile temizlenmesi amaçlanır. Basit diş eti iltihabı varsa bu şekilde düzenli olarak tedavi edilebilir. Bu şekilde tedavi sağlanmazsa iler ki aşamalara geçilir.

Diş etinde iltihap, çekilmiş diş eti görünümünü tedavi etmek amacı ile bölgesel anestezi uygulanarak yeni kemik oluşumunu sağlayacak kemik tozu, membran kullanılan işlemler uygulanır. Diş eti operasyonları; dişleri çevreleyen bütün dokuları ilgilendirmektedir. Eğer hastalık sadece diş etinde mevcut ise, büyümekte olan diş etleri kesilerek ağız ortamından uzaklaştırılır. Bu hastalık dişin dokularına kadar indiyse; diş eti kaldırılarak içerisindeki iltihap temizlenir, kemik düzeltilir. Bazı bio materyallar kullanılır. Bu işlemlerin ardından diş eti kemiği örtecek düzeyde yerleştirilerek dikilir ve iyileşmeye bırakılır. Yaklaşık 2 hafta kadar sonra da dikişler alınır. İşlemler ardından 3 ve 6 ay aralıklarla diş hekimine kontrole gidilir. Tedavi bittikten sonra ise kişinin düzenli ağız bakımı yapması gerekmektedir.

Diş ve Diş Eti Sağlığını Korumak, Artırmak İçin Neler Yapılır?

Yaşlılık zamanlarınızı bile doğal dişlerinizle geçirebilmek için diş etinize ve dişinize iyi bakmanız gerekmektedir. Bu yüzden bakteri plaklarından kurtulmalısınız. Bunun için ağız çalkalama suyu, diş ipi kullanmanız gerekecektir. Bunun yanında her gün düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalısınız. Her gün düzenli olarak uygulayacağını ağız bakımları diş taşlarının oluşumunu da engelleyecektir. Düzenli olarak diş taşı temizliği için diş hekimine gidilmelidir. Siz ne kadar temizlerseniz temizleyin kurtulamadığınız diş taşları olacaktır. Bu diş taşları da profesyonel aletler ile temizlenmelidir. Diş hekiminin size ve ihtiyaçlarınıza uygun ağız bakım planı oluşturması gerekmektedir. Bu plan yardımı ile dişlerinizin sağlığı düzene girecektir. Ağız bakım planları yanında ağız bakımı için ürün önermelidir. Diş hekimi sizin ihtiyacınıza en uygun ağız çalkalama suyunu, diş fırçasını ve diş ipini önerecektir. En çok tavsiye edilen diş fırçalama zamanları sabah kahvaltısı ardından ve yatmadan öncedir.

Dişleriniz anlatılmaz bir ağrı içerisinde ise bir önceki konumuz olan kanal tedavisi yazımızı okuyunuz.
Kaynak [1]
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X