Çevre üzerine bilgiler...

E

EU2

Ziyaretçi
Biliyormusunuz?

-Bir büro elemanının yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe attığını

-Ülkemizde yılda yaklaşık bir milyon ton kağıtla gereksiz yazışma yapıldığını

-İnsanların birbirine gönderdiği kağıtların %44’ünün okunmadığını, ve bir insanın ömrünün 8 ayını gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirdiğini

-1 kağıdın 5 kez yeniden kullanılabileceğini

-70 kg. atık kağıdın 1 ağaç kurtardığını

-Atık kağıdın ağaç yerine kullanılmasıyla,
%25-70 Enerji Tasarrufu
%60 Hava Kirliliğinde Azalma
%40 Su Kirliliğinde Azalma
%60 Su Tasarrufu
%40 Çöp Hacminde Azalma Sağlanabileceğini

-Bir büyük kayın ağacının,
72 kişinin günlük
oksijen ihtiyacını karşıladığını

-Bir cam şişenin doğada 4000 yıl, plastiğin 1000 yıl, bir teneke kutunun 10-100 yıl, çikletin 5 yıl, sigara filtresinin 2 yıl süreyle yok olmadığını


İSRAF ETMEMEK KAZANMAKTIR,

UNUTMAYIN!!
BAŞKA DÜNYA YOK
 
Canım bildiğim kadarıyla pek çok ilköğretim okulunda bu konuda kampanyalar yürütülüyor,atık kağıt ,plastik,ve cam lar için özel biriktirme kumbaraları var..Ama devlet dairelerinde durum nedir bilmiyorum.Bir zamanlar dendi ki,evsel atıklar poşet rengine göre ayrılacak,evde başlayacak ayrıştırma.Her tür geri dönüştürülebilir atık,farklı renkte özel poşetlere koyulacak,bunların çöp konteynerleri de aynı renk olacak....falan filan..sonra nooldu..tık yok.
Yani yerel ve mülki idareler insanları teşvik etmeli,hatta yaptırımı da olmalı ama ne yazık ki Türkiye hala bu gibi çevresel bilinç konularında çok geride..
 
Tulicim seni tebrik ediyorum. Özelliklede bu gibi konulara gösterdiğin duyarlılık ve yazdığın cevaplar için. Eğitimci olduğun her halinden belli olyor....
 
Sen de sağol canım..ama bir nesli kurtarmak için önce çocukları eğitmemiz lazım ve bence tüm okuyan cocuğu olan anneler bu gibi konularda okulları ile iş birliğine giderlerse,en azından önümüzdeki öğretim yılında,sanıyorum güzel şeyler yapılabilir.Çünkü okulların başvurularını belediyeler değerlendiriyorlar ve hatta teşvik ediyorlar.Kumbaralarda biriken yararlı atıkları gelip kamyonlarla periyodik olara ta topluyorlar.En azından her okulda bu sistem sağlansa,en azından evlerde biriken plastık cam ve kağıt atıkları da çocuklarımızla okullara gönderilerek bilincli çalılşmalar yapılabilir.En son çalıştığım okulumda hala bu çalışma devam ediyor,bilinçli anneleri okullara yönlendirmek istiyorum burdan..
 
duyarlılığınızı tebrik ediyorum,en kısa zamanda 1 dolap ve 1 kanepe altını dolduran notlarımı toparlayıp ya alt dönemlere ya da atık kağıt kutularına koyacağım. imzamıza da bu güzel bilgileri koyalım. en yakın zamanda yeni imza yapacağım kendime küresel ısınma ve israf ile ilgili.
 
duyarlılığınızı tebrik ediyorum,en kısa zamanda 1 dolap ve 1 kanepe altını dolduran notlarımı toparlayıp ya alt dönemlere ya da atık kağıt kutularına koyacağım. imzamıza da bu güzel bilgileri koyalım. en yakın zamanda yeni imza yapacağım kendime küresel ısınma ve israf ile ilgili.

İşte budur herkesin elinden gelen bişiler mutlaka olmalı
 
Daha iyi ve temiz bir çevre için öneriler !

Çevre ve doğanın, aile bütçemizin korunmasında hanımlara düşen bazı küçük görevleri günlük yaşamımız içinde nasıl uygulayabiliriz diyorsanız :

1- Alışverişinizde yanınızda bez torba veya file bulundurun, naylon poşet kullanmaktan kaçının.
Unutmayın ki naylon poşetler doğaya ve insan sağlığına zarar vermektedirler.

2- Yiyecek ve içecek alışverişlerinizde plastik kapta olanların yerine cam kaplardaki mamülleri hem çevre hem de sağlığınız için tercih edin, alışveriş ettiğiniz bakkal ve market yöneticilerine per ve plastik kaplarda olan mamulleri almamaları yönünde uyarın.
Unutmayın ki, bir plastik ambalaj doğada parçalanmadan 450-500 yıl kalabilmektedir, cam ambalajlar ise kalitesi bozulmadan % 100 oranında yeniden kullanılabilir.

3- Pille çalışan saatler, hesap makinaları, oyuncaklar gibi cihazlar yerine, pilsiz ve güneş enerjisi ile çalışanları kullanın. Bir kez kullanılıp atılan piller yerine, şarj edilerek tekrar kullanılabilen pilleri tercih edin.
Unutmayın ki, günlük hayatta çok sık ve yaygın olarak kullandğımız pillerde civa ve kadminyum gibi ağır metaller bulunmaktadır. Civa, kadminyum, nikel, kurşun, bakır, çinko ve krom, canlıların bünyesinde birikerek ölümle sonuçlanacak ciddi sağlık sorunlarına neden olurlar.

4- Çamaşırları yıkarken çevreye zarar veren fosfatlı deterjanlar yerine, sabun tozları veya içinde fosfat bulunmayan deterjanları kullanarak çevrenin korunmasna katkıda bulunalım. Ayrıca sıvı deterjanlar fosfat içermezler. Bunların kullanılması tercih edilmelidir. Deterjan tüketimini mümkün olduğu kadar azaltın.

5- Okuduğunuz gazeteyi muhafaza ederek yeinde değerlendirilmesini sağlayın. Unutmayın ki, bir ton kağıt elde edebilmek için 17 ağaç kesmek zorundayız. Oysa geriye kazandıracağımız 140 kilo kağıttan 100 kilo kağıt elde ediliyor. Bir kez kullanıp atılan kağıt peçete ve havlular için binlerce ağaç kesiliyor. Bez peçete ve havlu kullanarak ağaç katliamını durdurabiliriz.

6- Suyu ve elektriği israf etmeden kullanın. Bu suretle bütçenize de yardım etmiş olursunuz.

7- Ağacın ve yeşilin gönüllü koruyucusu olun, bahçeniz yoksa balkonunuzda mutlaka yeşil bitkiler bulundurun, çocuklarınıza bu zevki aşılayın.

8- Çevrenizde doğan her çocuk için bir ağaç dikilmesi fikrini empoze edin.

9- Gösterişli tüketim mallarına itibar etmeyip, aını işi gören mütevazı mallara yönelin.

10- Modayı takip eden değil, giydiğini yakıştırma bilincine ermiş bir toplum haline gelin.

11- Trafiğe çıkan araba sayısı giderek artıyor ve bu da insan sağlığı için tehlikeli olan kurşunun atmosferde ve doğada çoğalmasına neden oluyor. Seyahatlerinizde mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanın.

Bilinçli bir tüketici olarak musluğumuzu her açışımızda, ocağımızı her yakışımızda, gereksiz yere yanan her ampulü söndürdüğümüzde veya bir dilim ekmeğin çöpe gitmesini önlediğimizde, gerek ülke ekonomisine gereksse çevre korumacılığına ne kadar katkı sağlayacağımızı bir kez daha düşünelim.
 
X