Bazı insanlar neden hem yiyip kilo almıyor?

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
Bazılarının dünyaları yemesine rağmen hiç kilo almamasının mantıklı bir açıklaması var.

Herkesin hayatında böyle insanlar vardır. Yemeğe ekmek baran yiyen, kalori hesabı yapmayan ve abur cubur yemesine rağmen incecik kalırlar. Ve bu kişiler diyete başladıklarında genelin aksine çok hızlı kilo verirler.

Peki bu insanların sırrı nedir?

Cell'de yayımlanan araştırmaya göre, insanların kan şekeri seviyesi aynı besinlere farklı tepkiler gösterebiliyor. Yani, zayıflamak için 'en iyi' diyet kavramı o kadar da doğru olmayabilir.

Uzun zamandan beri, kan şekeri, belirli bir besinin kişinin kan şekerini nasıl yükselttiğini belirlemek için kullanılmakta.

Ana düşünce ise bir besinin glisemik indeksi yüksekse, tüketildikten sonra kan şekerinin doğru orantılı olarak yükseleceği, dolayısıyla da yağ depolama hormonu olarak bilinen insülin salınımının artacağı yönündeydi.

Daha önceki araştırmalarda da yüksek kan şekeri obezite ile ilişkilendiriliyordu.

Genel kabul edilen düşünce bu olsa da, Weizmann Institute of Science araştırmacıları bu teoriyi test etmeye karar verdi.

Bu amaçla 800 gönüllünün kan şekeri değerleri 1 hafta boyunca sürekli olarak ölçüldü.

AYNI BESİN FARKLI İNSANLARDA KAN ŞEKERİNİ AYNI ORANDA ETKİLEMİYOR

Katılımcılardan tükettikleri besinleri kayıt altına almaları istenirken, her katılımcı için standart bir
kahvaltı sunuldu. Araştırmacılar, sonuç olarak glisemik indeksin o kadar da standart olmadığını kanıtladılar. Buna göre, farklı insanların kan şekerlerinin aynı besinlere verdiği tepkiler belirgin farklılıklar gösterdi.

Örneğin, glisemik indeksi oldukça düşük olan domates, katılımcılar arasındaki obez bir kadının kan şekerinin tavan yapmasına yol açabiliyordu. Yani, oldukça sağlıklı gözüken, düşük şekerli ve düşük kalorili bir besin, bir insanın kilo almasına neden olabiliyor.

mynet
 
X