Romatoloji - Romatizmal Hastalıklar Artrit ile Yasamak

Karpuzcilek_d

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2014
953
1.495
Genellikle basit olarak kabul edilen günlük işleri yerine getirirken zorluk yaşayabilir, bu nedenle hayal kırıklığı gibi duygularla karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat bu durumda pozitif kalmak ve çözüme yönelik düşünmek en iyisidir.

Doktorunuzla iletişiminizin kuvvetli olması son derece önemlidir; doktorunuzla iletişim ve güvene dayalı bir ilişkiniz varsa, artrit ile iyi yaşayabilirsiniz demektir.

Ancak unutmayın ki, siz tedavi planınıza uymazsanız, tedaviden fayda göremezsiniz. İlaçlarınızı reçetelendiği gibi alıp almadığınız ve tedavi planınıza tüm yönleriyle sadık kalıp kalmadığınız gibi konularda dürüst olmalısınız.

Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, artrit ile iyi yaşayabilmek için sağlıklı beslenmek, güç ve dayanıklılık kazanmak ve iyi dinlenmek zorunludur.

Egzersiz

Doğru yapılan egzersiz, artrit tedavinize gerçek anlamda yardımcı olacaktır.

Yerinde tavsiyeler alınması, egzersiz şeklinin dikkatle belirlenmesi, kişiye ve yaşam tarzına uygun bir egzersiz rutininin seçilmesi ve egzersizin sürdürülmesi başarının garantilenmesine yardımcı olur. Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce, her zaman doktorunuza başvurarak fiziksel açıdan hazır olup olmadığınızdan emin olun.

Ağrı ile başa çıkmak

Artritiniz alevlenme veya hafifleme dönemlerine girdikçe ağrı da gidip gelebilir, ancak artriti olan çoğu kişide ağrı hiçbir zaman tamamen kaybolmaz.

Artritten kaynaklanan ağrı çeşitli nedenlerle hissedilebilir. Eklemdeki inflamasyon sıklıkla ağrıya da neden olabilir. Hasar gören eklemler de ağrılı olabilir.

Artritin değişen yapısı, kimi zaman insanların kendilerini üzgün ve çökkün hissetmelerine neden olabilir.

Ağrı, yorgunluk ve sıkıntıdan oluşan bir döngü içinde sıkışıp kalınabilir. Bu çok moral bozucu ve üzücü olabilir. Ağrıyı yönetmeyi öğrenmek bu döngüyü kırmaya yardımcı olacaktır. Ağrının yönetimi

Olumlu bir tavır benimseyin

Artrit yapabildiğiniz bazı şeyleri sınırlayabilir, fakat hayatınızın kontrolü onun elinde değildir. Ağrınızı azaltmanın bir yolu da hayatınızı ağrı veya hastalık değil, iyilik üzerine kurmanızdır. Olumlu düşünceler besleyin, dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, yaşamdan keyif alın.

Ağrıya odaklanmayın Sürekli ağrınızı düşünmeye kilitlenip kaldıysanız, muhtemelen ağrıyı aklınızdan çıkarmayı başarabildiğinizde hissedeceğinizden çok daha şiddetli ağrı hissediyorsunuzdur. Gerçekten hoşunuza giden bir şey yaparak dikkatinizi dağıtmaya çalışın.

Ağrı alışkanlıklarınızı değiştirin

Ağrınızdan kaçmak için daha fazla ilaç almayı veya içki içmek gibi sağlıksız uygulamalara güvenmeyi alışkanlık haline getirmek kolaydır. Bundan kaçının.

Olumlu bir tavır benimseyin

Artrit yapabildiğiniz bazı şeyleri sınırlayabilir, fakat hayatınızın kontrolü onun elinde değildir. Ağrınızı azaltmanın bir yolu da hayatınızı ağrı veya hastalık değil, iyilik üzerine kurmanızdır. Olumlu düşünceler besleyin, dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, yaşamdan keyif alın.

Halsizlik, sıklıkla günlük işleri yapmada zorlanmaya yol açabilen aşırı yorgunluk ve bitkinlik hissidir. Birçok artrit tipinde yaygın görülen rahatsız edici bir belirtidir.

Halsizliğe yol açan faktörler

İnflamasyon: Ağrı ve şişliğe sebep olabildiği gibi halsizliğe de yol açabilir. Hastalığınız alevlenme (eklem inflamasyonunun kötüleştiği dönem) dönemindeyken daha fazla halsizlik hissedebilirsiniz.

Ağrı Anemi (Kansızlık): Vücudun enerji döngüsünde rol alan önemli kan hücrelerinin azalması, yorgun hissetmenize yol açar.

Daha az aktif olmak: Yetersiz fiziksel aktivite kasları güçsüzleştirir ve çoğu zaman yorgun hissetmenize yol açabilir.

Kalp, akciğer, tiroid gibi organlardaki sağlık problemleri

Duygusal Nedenler: Depresyon, Hastalığınızı başkalarından saklamaya çalışmak

Çevresel Nedenler: Gürültü ve sıcak havalar, rahatsız mobilyalar, çok fazla merdiven kullanma zorunluluğu, uzun bekleyişler oldukça yorucu olabilir.

Halsizlikle baş etmek için:

Tedavi planınıza uyun.Halsiz olduğunuzda aktiviteleriniz ve programlarınızı ekstra dinlenme zamanınız olacak şekilde planlayın.Halsizliğinizi vücudunuzun bir sinyali olarak kabul edin.Depresyon gibi bir probleminiz varsa bu problemi çözün.Günlük işlerinizi planlayın. Uzun süreli işleri küçük parçalara bölerek daha az yorulmaya gayret edin.Halsizliğinizin zamanla nasıl değiştiğini görebilmek için bir günlüğe kaydedin.Zorlanacağınızı düşündüğünüz işleriniz için ailenizden, arkadaşlarınızdan ve meslektaşlarınızdan yardım isteyin.

http://www.artritileyasamdernegi.org
 
Merhaba , bu yazı için teşekkürler. Siz de artritli misiniz. Şu an hamileyken yani Kullandığınız ilaç var mı?
Ben de şimdi şiddetli Ağrı içerisindeyim.uykumdan uyandırdı nalet Ağrı :KK43:
 
X