4 ayda 300 defa evleri yandı

bulca

Gönül almayı bilmeyene ömür emanet edilmez.Mevlana
Pro Üye
28 Ocak 2009
33.280
52.962
Siirt'te evlerinde 4 ayda 300 defa yangın çıkan Toprak ailesi, 4 kez ev değiştirdi ancak yangınlar sona ermedi. Ailenin kullandığı eşyalar, bilinmeyen bir nedenle yanıyor.
Siirt'te yaşayan Toprak ailesinin oturduğu evdeki eşyaların 4 ayda yaklaşık 300 defa yandığı iddia edildi. Yaşananlar nedeniyle aile 4 kez ev değiştirmek zorunda kaldı. Kameralar önünde alev alan halı ve evin bir kısmı korkuya neden oldu.

Siirt'in Evren Mahallesi'nde ikamet eden Toprak ailesinin yaşadığı ve görenleri adeta dehşete düşüren olay nedeniyle başta valilik olmak üzere, Siirt Üniversitesi ve İl Müftülüğü de harekete geçti.

Vali Ahmet Aydın, ''Aileyi ben de ziyaret ettim. İlk önce inanamadım aniden ateş yanıyor, yan tarafta öbür tarafta yangın oluyor. Gerçekten fizik ötesi bir olay, anlam veremedik. İzah edemediğimiz bir nokta var'' dedi. Aydın, evde tüp ve ateş yakamadıkları için aileye günde 3 öğün sıcak yemek vermeye başladıklarını söyledi.

Siirt Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, konuyu bilimsel olarak araştırdıklarını belirtti.

Müftü Faruk Arvas da ''Bu hadiseyi gerçekleştirenler cinler mi değil mi bilemeyiz ancak bunun onlar tarafından yapılmış olabileceğini aileye aktardım'' ifadelerini kullandı.

AA



 
AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, evlerinde 4 ayda 300'den fazla yangın çıkan Toprak ailesine yanmayan giysiler göndereceklerini söyledi




Toprak ailesine ait eve giden Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı ve AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, aile reisi Zeki Toprak, eşi Gurbet ve çocuklarıyla görüştü.
Ziyarette konuşan Demirkıran, valilik tarafından bugüne kadar gerekli yardımların yapıldığını ve bundan sonra da her türlü yardımın yapılacağını söyledi.
Evin büyük kızı Melek ile görüşen ve eşyalarının nasıl yandığını da soran Demirkıran, Melek ve ailenin diğer çocuklarına yanmayan mont ve giysi gönderileceğini belirtti.
MİLLETVEKİLİ DE OLAYA ŞAŞIRDI

Evde gördüklerinden sonra işin vahametinin daha büyük olduğunu gördüğünü ifade eden Demirkıran şöyle dedi:
"Gerçekten olay düşünüldüğünden daha vahim. Hatta biraz önce buzdolabının açarken buzdolabının içinde bir bebek pantolonu konmuş ve yanıyor, dumanlar çıkıyordu. Biz burada iken bizzat bu olayı yaşadık. Derler ki pencereler kapalı iken içerideki eşya dışarıda olabiliyor. Çocuğun montu kendisi buraya getirdiği halde ertesi gün montunu bulamıyor. Okula gittiğinde montu yanıyor, arkadaşları haber veriyor. Yorganlar yataklar yanmış durumda. Valilik tarafından yardım yapılıyor. Üç öğün yemek veriliyor.
TÜPLERİNİ BİLE AÇAMIYORLAR

Tüplerini açamıyorlar; fakat işin ilginç tarafı, evde çocukların nenesine ait olan bir oda ile mutfakta hiçbir şey olmuyor. Diğer odalarda ve ailenin mutfak olarak kullandığı balkonda her zaman yangın çıkıyor. Dolayısıyla bu olay gerçekten incelemeye değer. Şu anda herhangi bir yorum yapmak istemiyorum. Ne yapılması gerekir niçin olmuş, bunlarla ilgili herhangi bir yorum yapmak istemiyorum. Ama biz her türlü desteği ve bu ailenin karşı karşıya kaldığı bu olaydan kurtulması için gereken her türlü yardımı yapacağız."
Aile reisi Zeki Toprak, her taraftan yardım için arandıklarını belirterek, "Yurt dışından da aradılar. Allah razı olsun vali bey her türlü desteği veriyor. Milletvekilimiz de geldi. Ben maddi bir şey aramıyorum. Ben yalnızcı bu durumdan kurtulmak istiyorum" dedi.
AA
 
[h=1]Siirt'teki yangın olayına 'bilimsel' açıklama[/h][h=2]Siirt'te Toprak ailesinin kullandığı eşyalar, bilinmeyen bir nedenle yanıyor. Siirt Valisi Ahmet Aydın olayı 'fizik ötesi bir olay olarak nitelerken müftü cinleri işaret etmişti. Türkiye Bilimler Akademisi de bugün yaptığı açıklamada olayı bilimsel açıdan değerlendirdi.[/h]Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Üner Tan, Siirt'te bir evde 4 ayda 300'den fazla yangın çıkmasıyla ilgili ''Kirli ve pis şeyler durdukça bunlardaki yağ, üstü de örtülü olunca oksitleniyor ve için için yanmaya başlıyor'' dedi.
Tan, bilimsel çalışmalarını yürüttüğü Çukurova Üniversitesi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Siirt'te evlerinde 4 ayda 300'den fazla yangın çıkan Toprak ailesinin Türkiye gündeminde önemli bir yer tutuğunu ancak olaya bilimsel bir yaklaşım getirilmediğini ifade etti.
Ailenin ve halkın kafasının karıştığını ifade eden Tan, bilimin bir konuyu açıklamak için deneysel kanıt istediğini belirterek, bu olayın da böyle bir kanıtı olduğunu savundu.
Tan, ''Bu olayın bilimsel bir kanıtı var. Bu yanma olayıdır. Bir şey nasıl yanar. Eğer bir şey yanıcı maddeyse ve oksijenle irtibat sağlarsa yanar'' dedi.
Bir eşyanın hatta insanın bile kendi kendine yanabileceğini belirten Tan, ''Bu aile şükretsin ki kendileri yanmadılar. Bir gün kendileri de yanabilirler dikkat etsinler'' diye konuştu.
Geçmişte yapılan bir deneyi fotoğraflarıyla anlatan Tan, şöyle devam etti:
''Deneyde bir kovaya bez parçaları konuluyor ve üzerine keten yağı dökülüyor. Bir şey kirlenince yağlanır. Bu yağ dökülerek bu taklit ediliyor. Bu kovaya ısısını ölçmek için de bir cihaz takılıyor. Başlangıçta 42 derece. 3 saat beklendikten sonra ısı 178 dereceye çıkıyor. Duran yığınlarda ısı artır. Mesela çöp yığınları eşilmezse veya havalandırılmazsa zamanla yanar. Deneyde zamanla bezler kararmaya başlıyor, 4 saat sonra ısısı 212 dereceye çıkıyor ve kenarlarından duman çıkmaya başlıyor. 5 saat sonra ısı 370 derece oluyor ve dumanlar iyice artıyor. 7 saat sonra 431 derecede alevler çıkmaya başlıyor. 8 saat sonunda bezler iyice alevli şekilde yanıyor. Yani kirli ve pis şeyler durdukça bunlardaki yağ, üstü de örtülü olunca oksitleniyor ve için için yanmaya başlıyor. Yanmak demek oksitlenmek demek zaten. Eğer ısı kaybolmazsa belli bir süre sonra alev alıyor.''
Kirliliğin kimyasal reaksiyonlara yol açtığını, bu durumun çok nadir görülen bir olay olduğunu ve 20-25 yılda bir meydana gelebildiğini anlatan Prof. Dr. Tan, olayın çözümü için ailenin evinin ve tüm eşyasının değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

haber7
 
X