Plastikten Kurtulmanın Yolu Tırtıldan Geçiyor

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.878
29.932
60
Doğada yüzlerce yıl yok olmayan plastik konusunda bilim insanları rastlantı eseri önemli bir adım attı.


plastikten_kurtulmanin_yolu_tirtildan_geciyor_h590092_f18f8.jpg

Yaprak değil plastik yiyen tırtıllar endüstri çağının çevreye en büyük zararı olan plastik artıkları yok etmeye yönelik önemli bir adım.

Rastlantı eseri geliştirilen buluş, çevre kirliliği ile mücadelede önemli bir kilometre taşı olabilir. İspanya’da bir arıcı kovanlarında parazit olarak yaşayan tırtılların naylon poşeti yediğini fark etti. İspanya’da bunun üzerine bilim araştırma konseyinde yapılan deneyler tırtılların plastiğe olan düşkünlüğünü ortaya koydu. Plastik yiyen tırtılların, bakterilere oranla daha hızlı bir şekilde plastiği yok ettiği görüldü. Sadece 40 dakikanın içinde tırtılların yediği naylon poşette delikler oluştu.

TIRTILLARIN SALGILADIĞI ENZİM PLASTİĞİ DAHA ÇABUK ERİTİYOR
Bilim insanları tırtılların salgıladığı bir enzimin plastiğin çözülme hızını büyük oranda arttırdığını saptadı. Buluş çevre kirliliği ile mücadelede devrim niteliğinde bir gelişme sağlayabilir. Dünyada her yıl milyarlarca ton plastik çöp alanlarının yanı sıra deniz ve okyanusları da kirletiyor. Mikroplastik olarak adlandırılan ve gözle görülmeyen plastik parçalarının okyanusların büyük kısmına yayıldığı biliniyor. Ucuz ve dayanıklı olması sebebiyle modern çağın en fazla kullanılan üretim maddesi olan plastiklerin doğada yok olması ise yüzlerce yılı bulabiliyor.

Araştırmacılar tırtıllarda keşfedilen enzimin gelecekte plastik atıkların yok edilmesinde hayati rol oynayabileceğini dile getiriyor.
Önümüzdeki günlerde bu enzimlerle ilgili olarak Amerika’da da çalışmalar gerçekleştirileceği ve İspanya’daki bilim insanlarıyla ortak çalışmalar gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.
haberingundemi.com
 
X