Igdir Örf ve Adetleri

Valla 3 yıldır ığdırda yaşıyorum lojmanda olduğumuz iç.in halkını pek tanıyamadım.Sadece şunu biliyorum bekar kızların kaş almaları ayıp sayılıyo (azerilerde)ve bayanların sigara içmeleri yadırganıyo.Tabi her kesim için öyle değildir ama duyduklarım böyle.
 
İşte sana Iğdırın bazı gelenekleri. Iğdır la alakam yok ama internetde buldum...

EVLİLİK GELENEKLERİ GELİN ADAYININ SEÇİMİ:Genellikle kız, Iğdır ın içinden ya da dışından tanıdık bir aileden seçilir. Ancak, sosyal çevrenin genişlemesi ve gençlerin tanıdık olmayanlarla da temas kurmaları sonucu az da olsa birbirini tanımayan aile çocukları arasında da evlilikler meydana gelebilmektedir. Fakat ne olursa olsun gelin adayının seçiminde ve damat tarafının hısım olarak kabul edilmesinde, ailelere karşı sosyal çevrenin takındığı tutumlar; yani halk arasındaki ailelerin şecereleri hakkındaki görüşler önemli rol oynar. Bu nedenle olacak ki gelin ya da damat adayının seçiminde soy-sop birinci derecede dikkate alınır. Halk arasında “her şey dengi dengine” “her ot kendi kökünde biter” (Her gihak lı ser kokağı bışındiki.) sözleri çok yaygın şekilde kullanıldığından, herkes her tanıdığının kızını isteyemediği gibi, her damat adayına da kazanılan statüsü yüksek de olsa kız verilmez. Eğer soy-sop’a dikkat edilmeyerek sadece kazanılan statü nedeniyle kız verilirse, köylüler tarafından kınanır. Dolayısıyla mobilitesi az ya da dışa kapalı sosyal gruplarda, kazanılmış statünün, verilmiş statüden daha az önemli olduğu ve pek rağbet edilmemesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

HALAT:KK70:üğünlerdeki önemli kavramlardan biri de halâttır, kız tarafına verilen hediye anlamında kullanılmaktadır. Meselâ, gelin olacak kız verildikten sonra, oğlan tarafı kızın erkek kardeşine ya da dayısı ile amcasına önemli hediyeler verir. Buna halât dendiği gibi, gelin baba evinden çıkarken, odasının kapısı hediye alınmadan açılmaz, ya da gelinin yolu kesilerek kapatılır. Ancak bir hediye karşılığı yol açılır, buna da halât denir. Bu anlamlarda halât, karşı tarafı onure etme, onların gönlünü alma manâsına gelmektedir.

SAÇI:Saçı, Türkiye düğünlerinin en yaygın geleneklerinden biridir. Hatta saçısız düğün olmaz dersek, fazla mübalağa etmiş olmayız. Saçı, genellikle düğünde gelinin güvey evine gelmesi ile başına saçılan şeker, para, yemiş gibi şeylere denir.
 
canım benim eniştem ığdırlı azeri oda
mesela onlarda düğünden önce kız tarafı erkek tarafına bi liste verirmiş kime ne alınacak neler yapılacak vs
birde ığdırlıların çoğu şia diye bi mezhebe bağlı dört mezhepten farklı mesela sadece üç vakit namaz kılıyolar eller açık olarak ve namaz kılarken secdeye irandan gelen bi taş var onu koyuyolar iranda meşedi diye bi bölge varmış orayı ziyaret etmeden haci olmuyolarmış benim bildiklerim bunlar tatlım
 
Değerli arkadaşlarım yönetimimizin aldığı kararlar doğrultusunda sohbet ,teşekkür, selam kelam türü mesajlar silinecektir.
teşekkür için teşekkür et butonları beğenileriniz içinde terazilerin olduğu rep butonlarını kullanalım lütfen.
Bu köşe yörelerinizin örf adet gelenek ve göreneklerinin paylaşımı içindir.
Anlayışınız için şimdiden teşekkürler.
sevgiyle kalın a.s.
 
X