Gebelik Ve Toksoplazma

E

EU1

Ziyaretçi
Kizlar daha once Turkiyede hic duymamistim gebelikte boyle bir risk oldugunu.Burda hamile kalinca test yaptilar ve bu parazite karsi vucudum direncsiz cikti yani mikrobu kaparsam vucudum direnc gosteremez ve Allah muhafaza bana birsey olmasada bebegimi kaybedebilirmisim.Genelde burda herkes evinde kedi kopek besledigi icin yapiliyo bu test ve her 5 kisiden birinde degerler dusuk cikiyo ve dikkat etmesi gerekiyo.Bunu Turkiyedeki yakinlarima sordum onlar bilmiyoruz oyle birsey dediler.Bende buraya konuyu yazip aciklayici bir yazi koymayi uygun buldum.Birde sizlere soruyorum varmi boyle bir test Turkiyede yada benim gibi direnci dusuk cikanlar dikkat etmesi gerekenler.Ben sahsen suan cok dikkat ediyorum yedigim herseye zor oluyo ama ne yapayim bebegim icin dikkat ediyorum.Umarim sizlerede faydasi olur kizlar.



Gebelik Ve Toksoplazma


Pek çok kişi etraflarında bir kadının kediden bulaşan bir hastalık yüzünden düşük ya da ölü doğum yaptığı öykülerini duymuştur. Bu öyküler nedeni ile hamile kadınlar genelde kedi köpek gibi evcil hayvanlardan uzak durmaya çalışırlar. Hatta hamilelik öncesinde evlerinde bu tür evcil hayvan besleyenler ya bu dostlarını ebediyen terk ederler ya da bir tanıdıklarına vermeye çalışırlar. Hamilelikleri sırasında da kedi ya da köpek beslenen evlere pek uğramazlar.

Kedilerden bulaştığı inancı yaygın olan bu hastalığın adı toksoplazmozis'dir. Gerçekçi olmak gerekirse insanlara bulaşan toksoplazma enfeksiyonlarında kediler en az suçlanması gereken faktördür.

Toksoplazmozis nedir?
Toksoplazmozis Toxoplasma gondii adı verilen parazitin neden olduğu bir enfeksiyondur. İlk kez 1908 yılında Afrikada gondi adı verilen bir tür kemirgende saptanmıştır. Tüm dünyada insanların da dahil olduğu pekçok tür omurgalı canlıda enfeksiyona neden olur. Buna karşılık sadece evcil kedilerin barsağında dişisi ve erkeği bir araya gelerek üreyebilir. Başka bir yerde üremesi mümkün değildir. Bu enfektif parazitler kedinin dışkısı ile dış dünyaya atılır ve buradan diğer canlılara sindirim sistemi yolu ile bulaşır. Bir başka değişle enfeskiyonun insan ya da diğer hayvanlara bulaşabilmesi için ağızlarından girmesi gerekir.

Toksoplazmozis nasıl bulaşır?
Kediler de bu paraziti enfekte bir hayvanı (fare gibi) çiğ olarak yediklerinde alırlar. Bundan sonta yaklaşık 2 hafta süreyle parazit kedinin barsağında çoğalır. Takip eden dönemde kedinin dışkısı ile dışarıya atılır. Atılan bu parazitlerin bulaşıcı olabilmesi için dış dünyada 24 saat geçirmeleri gerekir. Daha önce bulaşıcılıkları olmaz. Enfekte bir kedi yaklaşık 2-3 hafta süreyle dışkısı ile parazit atar. Bundan sonraki dönemde kedinin dışkısında parazit olmaz. Bir kere toksoplazma enfeksiyonu geçiren kedi bağışıklık kazanır ve daha sonra yeniden enfekte olmayacağı gibi bulaştırıcılık özelliği de taşımaz Benzer bir özellik insanlarda da vardır. Bir kere enfeksiyon geçiren bir kişi bağışıklık kazanır ve daha sonra yeniden hastalanmaz.

Sokak kedileri genelde bu enfeksiyonu yaşamlarının çok erken döneminde geçirirler ve beğışıklık kazanırlar. Bu nedenle büyük sokak kedilerinden enfeksiyon bulaşması çok uzak bir olasılıktır.Benzer şekilde çiğ etle beslenmeyen sadece kuru mama yiyen ve sokağa çıkmayan ev kedilerinde ise hastalığın görülmesi olanaksızdır.

Kedinin dışkısı ile toprağa atılan ve 24 saat içinde bulaşıcı özellik kazanan parazitler beslenme sırasında (örneğin otlaklarda) sığır, koyun, inek gibi hayvanların sindirim sitemine geçer. Daha sonra buradan kas dokusu içine geçerek hayvanı enfekte eder. Böyle bir hayvanın eti pişirilmeden ya da az pişirilerek bir insan tarafından yendiğinde direkt olarak o insanda da enfeksiyona neden olur. Bir başka bulaşma yolu da toksoplazma bulunan toprakla temas etmiş meyve ve sebzelerin uygun şekilde yıkanmadan yenmesidir.

Görüldüğü gibi toksoplazma insana 3 temel şekilde bulaşabilir.

Enfekte bir kedinin dışıkısı ile temas edip daha sonra bu temasın gerçekleştiği eli yıkamadan ağıza götürmek
Enfekte bir hayvanın etini iyice pişirmeden yemek
Paraziti barındıran bir besin maddesini iyice yıkamadan yemek
İnsanlarda bir bulaşma yolu daha vardır:

Enfekte bir anne adayından hamilelik sırasında bebeğine bulaşması
Ne sıklıkta görülür
Tüm dünyada toksoplazmozisin görülme sıklığı konusunda net bir istatistik yoktur. Ancak insanların yaklaşık %25-50'sinin yaşamlarının herhangi bir döneminde parazitle temas ettikleri ve enfekte oldukları tahmin edilmektedir. Ilıman iklimlerde daha fazla görülür. Hastalığın en fazla görüldüğü Fransa'da insanların %65'inin bu enfeksiyonu geçirdiği tahmin edilmektedir.

Belirtileri nelerdir?
Toksoplazma enfeksiyonları erişkinlerde genelde pek belirti vermez. Çoğu zaman doktora gitme gereksinimi doğurmayan hafif bir soğuk algınlığı şeklinde atlatılır. Hafif kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtiler görülebilir. Belirtiler birkaç hafta ile birkaç ay içinde kendiliğinden geriler. Çok nadiren göz enfeksiyonlarına neden olabilir.

Bağışıklık sistemi baskılanmış lösemi, lenfoma, AIDS hastaları ile organ nakli yapılan hastalarda çok daha ağır seyredebilir ve hatta ölümlere neden olabilir.

Tanısı nasıl konur?
Toksoplazmozis kanda bu parazite karşı vücudun bağışıklık sisteminin ürettiği antikorların varlığının saptanması ile konur. Yapılan incelemede toksoplazmaya karşı IgG pozitifliği hastalığın daha önceden geçirildiği ve bağışıklık olduğu anlamına gelir. Böyle bir durumda yeniden toksoplazmaya yakalanmak mümkün değildir. kanda IgM varlığı ise aktif yeni bir enfeksiyon varlığını gösterebilir. Böyle bir durumda tekrarlanan incelemelerde IgM düzeylerinde artış görülmesi ile tanı konur ve tedavi edilir. Hem IgG hem de IgM negatifliğinde hastalık yok ve kişi daha önce bu hastalık ile hiç karşılaşmamış demektir ve toksoplazmaya yakalanmamak için önlemlerin alınması gerekmektedir.

Bebek için riskleri nelerdir?
Hamilelikleri sırasında toksoplazma enfeksiyonuna yakalanan kadınların sadece %30-40'ı bu hastalığı bebeklerine geçirirler.

Annedeki enfeksiyonun bebeği de etkileme riski gebelik yaşı ile direkt ilişkilidir. Bu risk gebeliğin son trimesterında daha yüksektir ve %70'le kadar ulaşabilirken bu oran ilk trimester enfeksiyonlarında %15'ler civarındadır. Ancak ilk trimesterda bebeğe enfeksiyon geçme olasılığı düşük olmasına rağmen bebekte yaratacağı zarar daha fazladır.

Bir başka deyişle son 3 ayda bebeğe enfeksiyon geçmesi daha kolay ancak zarar yaratma olasılığı son derece düşükken, ilk 3 ayda çok zor geçen enfeksiyon daha ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Erken dönemde görülen toksoplazma düşük ya da ölü doğumlara neden olabilir. Toksoplazmanın diğer etkileri ise beyin hasarı, beyinde su toplanması (hidrosefali), görme ve işitme bozuklukları, gelişme geriliği, zeka geriliği ve epilepsi gibi sinir sistemi bozukluklarıdır.

Hamilelikte toksoplazma enfeksiyonu saptanırsa ne yapılmalıdır?
Hamilelikl sırasında anne adayında toksoplazma enfeskiyonu saptanması bebekte mutlaka bir sorun olacağı anlamına gelmez. Böyle bir durumda detaylı ultrasonografi ile enfeksiyonun bebekte zarar oluşturup oluşturmadığı aranır. 20. gebelik haftasından sonra ise bebeğin göbek kordonundan kan alınarak (kordosentez) kesin tanı konulabilir. Burada bebek kanında IgM varlığı bebekte enfeksiyon olduğunun kesin belirtisidir.

Tedavi
Hamile olmayan bir kadında toksoplazmanın tedavisi antibiyotik ile yapılır. Hamilelerde ise uygulanan antibiyotiğin bebekte oluşması muhtemel hasarı engelleyip engellemediği açık değildir.

Eğer bebekte ciddi sekel saptanır ise tercih edilmesi gereken yöntem gebeliğin sonlandırılmasıdır.

Hamilelikte toksoplazmaya bağışıklık olmadığı saptanırsa ne yapılmalıdır?
Böyle bir durumda toksoplazmadan korunma önlemlerine dikkat edilmeli ve belirli aralıklarla kanda toksoplazmaya karşı antikor oluşup oluşmadığı araştırılmalıdır.

Toksoplazmadan korunma yolları
Toksoplazmadan korunmanın en etkili yolu hijyen kurallarına uymaktır

Ellerinizi sık sık yıkayın.
Eğer toprak ile uğraşıyorsanız mutlaka eldiven giyin
Çiğ ya da az pişmiş et yemeyin (salam sucuk vb)
Çiğ et ile temas ettikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın
Çiğ et kesiiğiniz bıçak ile iyice yıkamadan başka bir madde kesmeyin
Çiğ et kestiğiniz kesme tahtalarını iyice yıkamadan üzerinde başka bir işlem yapmayın
Çiğ sebze ve meyveleri mutlaka çok iyi yıkayın
Tercihan dışarıda yeşil yapraklı salataları yemeyin
Pastörüze edilmemiş süt içmeyin bu tür sütlerden üretilmiş ürünleri kullanmayın
Evde kedi varsa kumunu siz değiştirmeyin
Kedinin kumunun 24 saat aralıklarla mutlaka değişmesini sağlayın
Kedinizi dışarı bırakmayın
Kedinize çiğ et yedirmeyin
 
ben biliyorum bunu canim allah korusun allahin izniyle bi sey olmaz banada baktilardi ilk gebeligimde cok sukur hic bi sey cikmadiydi senin de cikmaz allahin izniyle amin
 
sagol canim simdilik birsey yok iyi dedi ama yediklerime ictiklerime cok dikkat etmem lazimmis bu mikroba karsi bagisiklik kazanmamis vucudum yani gebelikten once yasamis olsaydim bagisiklik kazanirdim ve gebelikte sorun olmazdi.Neyse gene sorun olmicak insallah dikkat ettikten sonra gerisi Allaha havale.
 
tabiki de canim hic bi sey olmaz sen dikkat et gerisi hersey guzel olur allahin izniyle
 
canım burdadad yapılıyo bu test hatta ben hamilelikten önce yaptırmıştım bağışıklığım çıktı o yüzdeb rahat ettim ,sende çok korkma ilk 3 ay çok önemli bu parazit ama dikkati de elden bırakma çok iyi pişmiş et ye ve meyve sebzeleri iyi yıka canım
 
canım çok dikkat et
ben ilk hamileliğimde
bu nedenle bebeğimi kaybettim 8 haftalıkken
ihmale asla gelmeyecek bir konu....
 
hamileyken bu test pozitifçıkarsa ne yapılıyo peki?
yarın testlerim yapılacak da...
mesela,Allah korusun bende varsa,ilaç falan mı veriolar yoksa noluyo???
 
Sagolun kizlar cok dikkat ediyorum ama en kotusu 12 haftalikkken testi yaptirdim neyse sonuclar icin aradim hersey cok iyi dediler.Ama ben ayni zamanda dawn sendromu icin test yaptirmistim artik onun icinmu hersey cok iyi dediler bilmiyorum ama soylemediler bu konuda dikkat etmem gerektigini.Ve bende 20 haftaya kadar bol cig peynir yedim sebzeleri meyveleri 1 kere yikiyip koyuyordum kenara.Simdi gittim sende bagisiklik yok dikkat et dedi.Bende sinirlendim yani bu 2 ay icinde yediklerim ne olucak salak kadin daha once niye soylemediniz.Ben 3 aya kadar belli olmaz diye genede cok dikkat ediyordum ne zamanki test sonuclari cikti bende ne dese olsa bagisikligim varmis dedim ve fazla dikkat etmedim.Yani bu 2 ay icinde yedigim peynirin haddi hesabi yok sonra sebze meyveleri cok fazla yikamadim.Kadin birsey yok olsa zaten belli olurdu dedi yani yuksek ates falan kendini belli ederdi bundan sonra da dikkat et dedi.Cok sinirlendim ya o 2 ay icinde kapsaydim bu mikrobu iste o zaman o kadini kimse elimden alamazdi.Gene Allahim korudu valla.
 
tabii ki Türkiye de var toxo testi.ve çok önem veriliyor.hamile kalınmadan önce yapılması gereken testlerden biri.gebe kalındığında da mutlaka yapılıyor.

Türkiye de gebelik kontrolleri yurt dışındakilerden çok daha çok titiz ve itinalı bir şekilde yürütülüyor.

Yapilmiyo demedim zaten sordum varmi diye cunku cogu insana sordum Turkiyede toxo testi varmi diye bilen cikmadi.Ordaki adi nedir ne zaman yapilir diye sordum.Yoksa turkiyedeki yapilan islemleri elestirmedim iyi okuyun lutfen !!!
 
tabiki var cnm burası türkiya burası istanbul ve nice şehirde elbetteki var ..bende çıktı ama atlatmışım..çiğ şeyler yemeyeceksiniz ve hayvanlarla haşır neşir olmayacaksınız ama bu önceden de olup gebelikte devam edebiliyo.benim köpeklerim vardı atlatmışsın sorun yok demişti...
 
bu testin bi zamanı var mı?gebeliğimn başında bi sürü test yaptılar ama bu toxoplama testi var mıydı bilmiyorum.
 
Canım bu test tek başına yapılmıyo testin adı TORCH olarak geçiyo içinde rubella falanda var hepsi bir yapılıyor.
 
Doktorum henüz böyle bi testten bahsetmedi.bi zamanı mı var acaba yapılmasının?
 
cnm çiğ et elleme
sakatatları çiğ yeme salam sosois vs.......
kedi köpek ve kuş uazak dur
 
çiğ et vs salam sosis yemiyorum ama evde papağan var.doktora sordum kuştan bişey olmaz dedi.
 
çiğ et vs salam sosis yemiyorum ama evde papağan var.doktora sordum kuştan bişey olmaz dedi.

cnm zaten tüy döken kuşta sorun oluyor muhabbet kuşu falan
papağan tüy dökermi bilmiyorum ama ona dikkat et
ben düşükten sonra test yaptığımda toksaplazmaya karşı bağışıklık kazanmıştı vucudum
çünkü ben küçükken kedim vardı evde
ama genede dr et,kuş ve sakatat konusunda beni uyardı
 
X