Burdur///Insuyu Mağarasi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.878
29.932
60
Burdur İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya Karayolu üzerinde, Burdur’a 15 km. uzaklıkta bulunan ve ülkemizde turizme ilk açılan mağaradır. 597 m. Uzunluğundadır. Su yüzeyine paraleldir. İçinde akarsular ve göller bulunmaktadır.
Mağara ilk kez mağarabilimci Jeolog Dr. Temuçin AYGEN tarafından bulunmuş ve dönemin Valisi Vefik KİTAPÇIGİL’in çabalarıyla 1966 yılında turizme açılmıştır.
597 metrelik bölümü gezilebilen mağaranın içinde birbirleriyle bağlantılı irili ufaklı dokuz göl vardır. Bunlardan "Büyük Göl" adıyla anılanı 512 m2’lik alanıyla Türkiye’nin en büyük yer altı gölüdür. Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Oluşumu 10 milyon yıl öncesine dayanan mağara, yukarıdan damlayan kireçli suların katılaşmasıyla oluşan kolonlar ve tavandan aşağıya sarkan kalker birikintileriyle bir saray görünümündedir. Dilek Gölü’nde bulunan dikit, 6 metrelik boyuyla Türkiye’nin en büyük dikiti ve bir doğa harikasıdır.
Son yıllarda yörede etkili olan kuraklığın ve yapılaşmanın etkisiyle İnsuyu Mağarası, güzelliğinden çok şeyler yitirdi. Gölleri kurudu, sarkıt ve dikit oluşumu durdu. Ancak mağara gizemli havasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor.
Bu arada gerçekte 6 km. uzunlukta olduğu sanılan mağarada 2 km’lik yeni bölümleri bulundu. Büyük Göl’den başlayan gizemli yolculuk sonucunda ilginç kalsit kristallerinin oluşturduğu "Kristal Bahçesi", sarkıt ve dikitlerin süslediği galeriler, koridorlar, göller ve görkemli mağara oluşumları ortaya çıkarıldı. Mağaranın turizme açılmayan bu bölümleri, mağarabilimcileri ve macera turizmine ilgi duyanları bekliyor.
Mağara suları analiz ettirilmiştir. Bu suların mide rahatsızlıklarına, diyabet, egzama, nefrit, artrit guatr, hemoroit, ulaus, saç dökülmesi ve kepeklenmesi, kolit, gastrit, meteorizma, diyabetik retinit, körlük, prostat, kabızlık ve çeşitli kaşıntılara şifa olduğunu ortaya çıkarmıştır.
İnsuyu Mağarası, Kültür Bakanlığı, Gayri menkuller Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 09.07.1976 gün ve A 113 sayılı kararı ile 1.derece Doğal Sit olarak onaylanmıştır.
İnsuyu Mağarasının işletilmesi ve bakımı, Burdur İl Özel İdaresi ve Burdur Merkez Belediyesi işbirliği ile kurulmuş olan "BURDUR İLİ, İNSUYU MAĞARASI TESİSLERİ KORUMA ve YAŞATMA BİRLİĞİ" tarafından yürütülmektedir.
İnsuyu ve Mağarasındaki, Mağara Araştırma çalışmalarına da devam edilmektedir. Son çalışmalar 17-18.08.1993 tarihleri arasında bir Dağcılık ve Mağaracılık Ekibi tarafından yapılmıştır. Bu araştırma ile mağaranın devamı olan yeni galeriler olduğu saptanmıştır. Bu kısma İnsuyu 2 adı verilmiştir. Bu araştırma ile elde edilen galeriler ve diğer bulgular 1/1000 ölçekli kroki üzerinde işlenmiştir. Daha sonraki tarihlerde bu mağara araştırmalarına devam edilmiş, mağara galerilerinin daha ilerilere doğru ilerlemekte olduğu da saptanmıştır. Doğal olarak yeni bulunan galerilerin, ziyarete açılmaları daha hassas incelemelerin ve gerekli önlemlerin alınmasından sonra olabilecektir. Bu yeni galeriler, ancak bilimsel araştırmalar bittikten ve gerekli önlemler alındıktan sonra gezilebilecektir.
1.kısma, 2.kısmın ve daha ileride ortaya çıkarılacak galerilerin eklenmesi ile İnsuyu Mağarasının dünyanın en ilginç ve en büyük mağaralarından birisi haline gelebileceği söylenebilir.
Yakın bir gelecekte, önerilen tüm önlemlerin projelendirilmesi ve uygulanması ile İnsuyu Mağarası ve Çevresi, Burdur için turizm bakımından bugünkünden çok daha önemli bir yer haline gelecektir. Ayrıca, yeni bulunan galerinin de emniyetli ve sağlıklı bir biçimde devreye girmesi ile bu konu daha da fazla değer kazanmış olacaktır.

TURİZME AÇIK BURDUR İNSUYU MAĞARASININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER

İnsuyu Mağarasında 21-22 Mart 1993 tarihinde yapılan inceleme raporunda;
Birlik bu kuruluşlardan gelen öneriler doğrultusunda, İnsuyu Mağarası ve Çevre Düzenleme Proje hazırlatılması ve uygulamaya geçirilmesi için girişimlerini başlatmış bulunmaktadır. Bu girişimlerden kısa süre içinde sonuç alınması beklenmektedir.
Bu önerilen önlemler arsında, en önemli konunun, "İnsuyu Mağarasının suyunu geri getirilmesi için içme suyu (ve sulama) projelerinin ivedilikle gözden geçirilerek bu bölgeden başka bölgelere kaydırılmasının gerekli olduğunun" belirtilmesidir.
Zira, İnsuyu Mağarası ve Çevresinden, Burdur Merkez ilçesinin su ihtiyacı karşılandığı gibi çevredeki tarım arazilerinin sulanması için de yer altı suları devamlı olarak pompalarla çekilmektedir. Bu çekilen su nedeni ile mağara içindeki göller kuruduğu gibi, mağaradaki damlalarda zamanla yok olmuştur. Bu durumun, tabiat harikası mağaranın doğal yapısı için tehlikeli boyutlara ulaşmakta olduğu da, anılan öneriler arasında ifade edilmektedir.
 
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
nsuyu Mağarası, Burdur-Antalya Karayolu üzerinde, Burdur’a 15 km. uzaklıkta bulunan ve ülkemizde turizme ilk açılan mağaradır(1966). 597 m uzunluğundadır. Su yüzeyine paraleldir. İçinde akarsular ve göller bulunmaktadır.

597 metrelik bölümü gezilebilen mağaranın içinde birbirleriyle bağlantılı irili ufaklı dokuz göl vardır. Bunlardan "Büyük Göl" adıyla anılanı 512 m2’lik alanıyla Türkiye’nin en büyük yer altı gölüdür.

Oluşumu 10 milyon yıl öncesine dayanan mağara, yukarıdan damlayan kireçli suların katılaşmasıyla oluşan kolonlar ve tavandan aşağıya sarkan kalker birikintileriyle bir saray görünümündedir. Dilek Gölü’nde bulunan dikit, 6 metrelik boyuyla Türkiye’nin en büyük dikitidir .
 
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
 
İnsuyu Mağarası'nda restorasyon çalışmaları başladı


Burdur'un önemli turizm varlıklarından birisi olan İnsuyu Mağarası'nı daha cazip hale getirebilmek amacıyla, İl Özel İdare Müdürlüğü mağara içinde çeşitli revizyon çalışmaları başlattı.

Maden Tetkik Arama (MTA) Enstitüsü tarafından hazırlanan restorasyon projesinin gerçekleştirilmesini İnsuyu Turistik Tesisler Birliği üstlendi.

İnsuyu Mağarası revizyon çalışmalarında elektrik tesisatı komple değiştirilerek, yeni modern aydınlatma sisteminin kurulması, mağarayı ziyaret edenleri bilgilendirme amacıyla ışıklı levhalar yerleştirilerek, levhalarda yabancı dilde de bilgilerin yer alması, mağaranın içine yeni ses düzeninin inşa edilmesi ve mağara içinde yolların yeniden düzenlenmesi planlanıyor.

Yeni sezona yetiştirilecek İnsuyu Mağarası'nı yenileme çalışmalarının tamamlanmasından sonra, mekanı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının daha da artması ve Burdur'daki turizm faaliyetlerine hız kazandırılması hedefleniyor.
 
X