20 yaşından 40 yaşına kadar 2 yıllık aralıklarla genel muayene, temel kan testleri, idrar analizi, akciğer grafisi yapılmalı. 40 yaşından sonra ilaveten kadınların jinekolojik, erkeklerin ürolojik kontrollerine bakılmalı. 50 yaş ve sonrasında ise ek olarak her iki cinsin herhangi bir şikayeti bulunmasa da kolonoskopi ve endoskopi yaptırması önemli…
Check-up, periyodik olarak yapılan genel sağlık kontrolüne verilen isimdir. Hiçbir hastalığınız yoksa da özellikle 35 yaşınızdan sonra sağlığınızı korumanız ve hastalıkları erkenden fark edebilmeniz için her yıl düzenli olarak check-up yaptırmak gereklidir.
Hastalıkların, özellikle kronik hastalıkların hemen hepsinin belirtisiz ya da günlük yorgunluk ve sıkıntılara bağlı olduğu düşünülen hafif belirtilerle seyrettiği bir dönem vardır. Organların kullanım kapasitelerine bağlı olarak bazen kalıcı hasarlar ve belirtiler yaşanabilmektedir. Sağlığınız bu sürece girdiğinde; bu noktadan sonra çözümler çok daha pahalı ve zor olmaktadır. Daha sonra ortaya çıkacak bir hastalığın ya da var olan riskin erken tanısında check-up programlarının önemi çok büyüktür.
Düzenli olarak check-up yaptırarak, belirtileri ortaya çıkmayan bir hastalık teşhis edilerek, erken dönemde tedavisini sağlamış, bazı hastalıklarla ilgili risk faktörlerine göre önlemler almış, bulaşıcı hastalıkları hem erken teşhis etmiş hem de etrafınıza yayılmasını engellemiş olursunuz.
Hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasının amaçlandığı check-up programları bireyin yaşam süresi ve yaşam kalitesi açısından son derece önemlidir. Yapılan basit bir kan tahlili ile kalp hastalığı riski tespit edilebilmekte, küçük birkaç tetkikle kanser gibi ciddi hastalıklar başlangıç aşamasında fark edilebilmektedir. Bu nedenlerle en az yılda bir kez uzman kişiler tarafından genel check-up taraması yaptırılmalıdır.
Check-up Kimler İçindir?
– İşeme sorunları, böbrek problemleri ya da oluşabilecek anormallikleri fark etmek amacıyla çocuklar,
– Ergenlik dönemindeki gençler,
– Bir spor dalında faaliyet göstermek ya da bir egzersiz programına katılmak isteyenler bu çalışmalara başlamadan önce,
– Diyabet, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi genetik geçişli hastalık hikayesi olan kişiler,
– Sağlıklı yaşamın bilincinde olan, bunun gereği olarak da hastalanmamak için önlem almanın önemini bilen herkes belirtilen aralıklarda check-up yaptırmalıdır.
Check-up Yaptırmaya Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Genel olarak check-up öncesi sağlık kuruluşları tarafından istenenler şöyle sıralanmaktadır:
• Check-up’a girmeden önceki son 24 saat içerisinde alkol vb. maddeler alınmamalıdır.
• Randevuya gününde, saatinde ve mutlaka aç olarak gidilmelidir. Check-up öncesi en az 8-10 saat aç olmanız istenmektedir. Su içmenin bir sakıncası yoktur.
• Hamile ya da hamilelik şüphesi olan kadınların, işleme başlamadan önce mutlaka doktora veya sağlık görevlisine bildirmeleri gerekir.
• Daha önce yapılmış test ve tetkik sonuçlarının da yanınıza bulunması tavsiye edilmektedir.
• Demir içeren ilaçlar kullanıyorsanız, en az iki gün önceden ara verin.
• Ultrasonografi için aç olunması ve mesanenin dolu olması gerektiğinden idrar örneğinizi ultrasonografi sonrasında vermeniz uygun olacaktır.
• Bunların dışında check-up için başvurduğunuz sağlık merkezinin uyarı ve tavsiyelerine de uyarak kontrollerinizi en iyi şekilde tamamlayabilir ve sağlığınızın uzun süre korunması için güzel bir adım atmış olursunuz.
Sağlık, kaybetmeye başladığımızda önemini daha çok anladığımız bir kavram. Küçük bir hastalık bile, yaşam enerjimizi düşürmeye, keyfimizi kaçırmaya yeterli olabilir. Hep kendimizin hem sevdiklerimizin sağlıkla yaşayabilmesi için düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar