Temel ilk yardım bilgileri okullarda öğretilmesine rağmen hala yanlış uygulamalar yapılmasından dolayı hayati riskler ortaya çıkabiliyor. Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları nelerdir? Temel ilk yardım yöntemlerini doğru uygulamak bir insanın hayatını kurtarmanıza yardımcı olabilir.

Yanlış yapılan 8 ilk yardım yöntemi ve doğruları

İlk yardım, herhangi bir kaza anında sağlık görevlileri kaza alanına gelene kadar yapılan müdahaleleri kapsar. Doğru uygulanması hayati önem taşır. Hayati öneme sahip olmayan kazalarda ise enfeksiyon gelişmesini ve ileride daha büyük sağlık sorunları ile karşılaşılmasını engeller.

Her Yaralanma Hidrojen Peroksit İle Tedavi Edilmez

Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 1
Bununla ilgili yanlış olan şey, peroksit, bağ hücrelerini yok eder ve yaranın iyileşmesini önler. İyot ve alkol sağlıklı hücreleri yakar ve bir yaraya uygulandığında ağrı, şok ve yanmalara neden olabilir.
Doğru uygulaması ise,yarayı içme suyu ile yıkayın daha sonra bir antibiyotik içeren bir şifa merhemi uygulayın. Bandaj gerekmedikçe uygulanmamalıdır. Aksi takdirde yara ıslanacak ve iyileşmesi daha uzun sürecektir.

Kalp Masajları Kaburga Kırıklarına Neden Olabilir

Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 2
Bununla ilgili yanlış olan şey, kardiyak kompresyonlar kırık kaburgalara neden olabilir, bu da akciğerlere ve kalbe ciddi şekilde zarar verebilir.
Doğru uygulaması ise, Kişinin nabzının olmadığı, nefes almadığından ve etrafında doktor olmadığından emin olduğunuz takdirde yalnızca kardiyak kompresyon yapmanız gerekir. Bir kişi bir ambulans çağırırken, diğeri kalp sıkışmalarını dakikada 100’lük ritimle kalp masajı yapabilir.

Aynı Anda Bir Çok İlaç Almayın

Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 3
Bu konuda yanlış olan şeyçok ilaç almak karaciğer sorunlarına yol açabilirBununla ilgili yanlış olan şey, parasetamol veya asetaminofen, ağrıyı ve iltihaplanmayı hafifletir. Aşırı dozajı karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Doğru uygulama, dozu dikkatlice ölçün. Yetişkinler için maksimum tek doz 1 g’dır (günde 4 g). Asetaminofen birçok ilaçta, özellikle de grip aşısı olanlarda bulunur ve ilaçları birleştirmek, kolayca doz aşımına ve sonuçlarına neden olabilir.

Burun Kanamasında Sırtüstü Uzanmayın

Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 4
Bu konuda yanlış olan şey, bunu yaparsanız, kafanızdaki kan basıncı yükselir. Kanayan bölümün ne kadar tehlikeli olduğunu bilmiyorsunuz, bu nedenle kan akciğerlerinize girebilir veya kusmaya neden olabilir.
Doğru uygulama ise, basıncı azaltmak için başınızı dik tutun, soğuk pres uygulayın ve ardından burun deliğini 15 dakika boyunca parmağınızla kapatın. Ağzınızdan nefes alırken diğerine de aynı şeyi yapın. Kanama durmazsa tekrarlayın. Uzun süre devam ederse hastaneye gitmeniz gerekmektedir.

Yaralıyı Arabadan Çıkarmaya Çalışmayın

Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 5
Bunun hakkında yanlış olan şey, karayolu kazalarında ölümlerin çoğu boyun ve omurga yaralanmaları nedeniyle meydana gelir. Yaralıya yardım etmek için yapılan en küçük adım, onları öldürebilir ya da felç edebilir.
Doğru uygulama ise, bir kişi baş, boyun veya omurga travması riski ile yaralanırsa (örneğin eklemlerini hissetmiyorsa da kan yoksa) ambulans çağırın ve doktorlar gelene kadar yaralının nefes almasını izleyin.

Ciddi Zehirlenmelerde İlaç Kullanımına Dikkat Edin

Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 6
Bununla ilgili yanlış olan şey, emetik ilaçlar özofageal bir yanmaya ve akciğerlere zehirli kusmuk kaçmasına yol açabilir.
Doğru uygulama ise, şüphelenilen bir zehirlenmeyle ambulans çağırın, semptomları ve muhtemel bir zehir kaynağı belirtin ve öngörülen işlemleri not edin. Tehlikeyi kendiniz değerlendiremeye çalışmayın.

Doğru Turnikeyi Kullanın

Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 7
Bunun hakkında yanlış olan şey, yanlış veya gereksiz yere uygulanan bir turnike, ekstremite baskısı ile sonuçlanabilir. Kanamayı durdurmaz, kan dolaşımını önleyerek nekroza neden olur.
Doğru uygulama ise, yaraya çok miktarda steril gazlı bez veya temiz bir bez uygulayın ve sıkıca bastırın ambulans gelene kadar bu yeterli olacaktır. Tek istisna, aşırı kanama olmasıdır.