Vajinayı genişlemesi nedenlerinin başında çok doğum yapmak ya da sık cinsel ilişkiye girmek gelmektedir. Vajina genişlemesi doğuştan gelen bir sorundan da kaynaklanabilmektedir. Vajinanın içerisindeki ve etrafındaki bağlar, kaslar, pelvik organlar ve dokular karmaşık bir destek yapısı içerisinde uyumlu şekilde hareket etmektedir.
Vajina Genişlemesi Nedir?
Vajinada bulunan bu destek sisteminde bulunan çeşitli kısımlar, vajinal prolabs olarak adlandırılan zayıflama ya da kırılma durumlarında genişlemeye sebep olmaktadır. Vajinal genişleme genel olarak;
- Uterus
- Mesane
- İnce bağırsak
- Rektum
- Üretra
- Vajina yapılarının da sarkmasına sebep olan ve normal pozisyonlarının daha aşağıya kaymasına sebep olan hastalıktır.
Vajina genişlemesi fiziksel olarak oluşturduğu sarkma ve yapı bozukluğu haricinde idrara çıkma gibi bedensel işlevleri de etkilemektedir. Vajina genişlemesi tedavisi lazer tedavisi ya da peser yöntemleri ile estetik ameliyat olarak yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra kegel egzersizleri uygulanarak vajinanın daralması sağlanabilmektedir.
Vajina Genişlemesine Sebep Olan Etkenler Nelerdir?
Halk arasında vajinada bollaşma olarak da bilinen vajina genişlemesine sebep olan bazı etkenler bulunmaktadır. Vajina genişlemesi nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Doğum: Doğumdan sonra vajinada genişleme görülmesi sık rastlanan durumlardan bir tanesidir. Doğum sırasında özellikle büyük bebeklerin doğumu sırasında vajina içerisindeki bağlar hasar görebilmektedir. Bu nedenle vajina genişlemesi oluşabilmektedir.
- Histerektomi: Rahim vajinanın üst kısmındaki destek yapısı konusunda en önemli parçadır. Histerektomi rahimin alınması durumudur ve rahim olmadığı için vajinanın üst kısmı vajina olarak vajinal açıklığa doğru düşebilmektedir. Bu durum vajinal genişlemeye sebep olabilmektedir.
- Menopoz: Menopoz sonrası östrojen seviyesi düştüğü için destek yapıları güç kaybetmeye başlamaktadır. Bu sebeple menopoz vajina genişlemesine sebep olabilmektedir.
- Vajina genişlemesi diğer sebepler: Vajina genişlemesine sebep olabilecek diğer risk faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Obezite ve şişmanlık
- Sigara içmek
- Yaşın ilerlemesi
- Dokuların ve sinirlerin işlev bozukluğu
- Önceden yapılmış olan pelvik cerrahi
- Bağ dokusunda oluşan anormallikler
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar