Vajina, dış cinsel organla rahim arasında bağlantıyı sağlayan, kaslardan oluşmuş, boru şeklinde bir yapıdır. Doğum kanalı ismi de verilir. Buranın kanseri oldukça nadir görülen bir durumdur. Daha çok yüzeyindeki hücrelerin anormal büyümesinden kaynaklanır. Her yaşta görülebilmesine rağmen, 60 yaş üzerindeki kadınlarda daha sıktır. Kanser başka yerden yayılarak gelmiş veya ilk buradan başlamış olabilir.
Belirtileri Nelerdir
Erken dönemde herhangi bir belirti olmayabilir. Kanser ilerledikçe aşağıdaki şikayetlere neden olur;
– Cinsel ilişkiden sonra veya menopozdan sonra beklenmedik vajinal kanama olması
– Kanlı veya kötü kokulu vajinal akıntı
– Vajinada şişlik veya kitle
– İdrarın kanlı olması
– Kabızlık
– Kasıklarda ağrı
Neden Olur
Genelde kanserler, genetik mutasyonlar sebebiyle normal hücrelerin aşırı çoğalmasıyla oluşurlar. Sağlıklı bir hücre belli bir düzen içinde büyür, çoğalır ve ölür. Kanser hücreleri ise kontrolsüz bir şekilde çoğalır ve ölmezler. Böylece oluşan anormal hücreler tümör dediğimiz kütleyi oluştururlar. Yanındaki dokulara hatta daha uzaktaki dokulara dahi yayılabilirler. Vajina kanserleri için, asıl sebep tam olarak halen bilinmemektedir.
Risk Faktörleri Nelerdir
– Gebeliği sırasında düşük yapmak için diethylstilbestrol denen ilacı kullanan kadınların çocuklarında vajina kanseri gelişme riski yüksektir. Bu ilaç 1950 li yıllarda düşük için kullanılıyordu ancak şimdi yasaklanmış durumdadır.
– Cinsel yolla bulaşan HPV(Human Papilloma Virus), rahim ağzında olduğu kadar vajinada da kanser riskini artırmaktadır.
– Daha önceden cinsel bölgede kanser gelişmişse vajinada da kanser oluşma riski yüksektir.
– Fazla sayıda cinsel partnerin olması
– Cinsel ilişkiye erken yaşta başlamış olmak
– Sigara içmek
Teşhis Nasıl Konur
Normal jinekolojik muayene sırasında her hangi bir şikayetiniz olmasa bile vajinanıza bakılır ve muayene edilir. Spekulumla da vajina daha genişletilerek ayrıntılı olarak bakılır. Rahim ağzı kanseri için yapılan Pap testi burası için de uygulanabilir. Bu testin sonucunda anormalliğe rastlanırsa kolposkopi ve gerekirse biyopsi de yapılır.
Nelere Yol Açabilir
Vajina kanseri; akciğer, karaciğer ve kemik gibi vücudun her bölgesine yayılabilir.
Tedavi Nasıl Yapılır
Tedavi kanserin evresine göre değişecektir. Ameliyat ve radyoterapi yapılacaktır. Bunun yanında gerekirse kemoterapi de eklenebilecektir.
Önlemek İçin Neler Yapılabilir
Kanseri önlemek mümkün değildir. Ancak periyodik muayenelerle erken evrede yakalamak mümkündür. Böylece tedavi şansı yüksek olacaktır.,
Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU tarafından yazılmıştır.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar