Tüp bebek tedavisinde kadın yaşı en önemli etken. Kadınlarda 32 yaşından itibaren yumurtalarda azalma başlar.43 yaşına geldiğinde ise tükenir.
Kadınlara 35 yaşından önce gebe kalmaları önerilir. Yine tüp bebek tedavisinin başarılı olması için 35 yaşından önce yapılması önerilir.
43 yaşından sonra bir kadının tüp bebek şansı %5 tir.35 yaşında ise %50 dir.
Tüp bebek tedavisinde kadının yaş faktörü hakkında merak ettiğiniz her şeyi Prof.Dr.Bülent Tıraş anlatıyor, tıklayınız.
Tüp bebek tedavisini olumsuz olarak etkileyen nedenler bazen erkekten, bazen kadından kaynaklanabilir. Tedavi yapılacak kadının yaşı tüp bebek başarısı için çok önemlidir. Doğum anında belli sayıda yumurta rezervi ile dünyaya gelen bir kız çocuğunun yumurtalık rezervi adet dönemine kadar oldukça düşmektedir. Bu oran menopoz dönemine kadar en düşük seviyesine gelmektedir. Kadının yaşı 37 olduğunda hem yumurtasının kalitesi düşmekte, hem de sayısı azalmaktadır. Bu yüzden kadın için en verimli doğurganlık çağı 25-34 yaşları arasındadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde başarı yaşla birlikte azalmakta, düşük olma olasılığı artmaktadır. Tüp bebek şansı 35 yaşından sonra azalmakta, 37 yaşla birlikte hızlı düşüş göstermektedir. 38-39 yaşlarındaki hamile bir kadının düşük riski, 18-34 yaş arasındaki bir hamile kadının düşük riskinden % 43 oranında daha fazladır. 40-42 yaşlarındaki kadında ise bu oran iki katına ulaşmaktadır. 44-45 yaşlarından itibaren tüp bebekte anomali riski ya da fiziksel rahatsızlık oranı yüksek, düşük riski daha fazla olduğundan, ayrıca bebeğin sosyal ihtiyaçları açısından uygun görülmediğinden uzmanlar tarafından tüp bebek tedavisi uygun görülmemektedir.