Brüksel Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yücel Karaman tüp bebek tedavisinde doğru bilinen yanlışlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Tüp bebek tedavisi düzenli cinsel ilişkiye rağmen, en az bir yıl süreyle bebek sahibi olamamış olan çiftlerin başvurduğu tedavi yollarından biridir. Ancak çiftler buna karar verirken, bu tedavi hakkında doğru bilgilere sahip olmalıdır.

Tüp bebek tedavisi hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde ikincil tedavilerde başarı oranı fazladır: Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında, dört denemenin başarı oranı yakındır. Bundan sonra başarı oranı azalır.

Tüp bebek tedavisi zor ve ağrılı bir yöntemdir: Günümüzde bu tedavi 15 günde tamamlanmaktadır. Gelişen teknolojik
imkânlarla yapılan iğne miktarları ve ilaç kullanımı azaltılmış, şişkinlik gibi yan etkilerde etkisiz kalmıştır.

Tüp bebek tedavisinde doğum sürecine kadar yatılması gerekir: Bu yöntemle oluşturulan gebeliklerin risk oranı, normal gebelikler gibidir. Kadınların transfer sonrasında 2 saat yatması tercih edilir 1 hafta kadarda ağır işlerden kaçınılmalıdır. Günlük yaşam ağır işlere girmeden, aynı
seviyede devam edebilir.

Her yaştaki kadında tüp bebekle gebelik sağlanabilir: Kadınlarda erkeklerin aksine yaşın ilerlemesiyle birlikte üretim fonksiyonlarında değişim olur. Doğurganlık özellikleri 35 yaşından itibaren düşer. Bir kadında 25-30 yaş arasında gebe kalma olasılığı % 50 iken, 40 yaşından sonra % 15 kadardır. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde 45 yaşın üzerindeki kadınlarda gebelik oranı yok denecek kadar azdır.

Tüp bebek tedavisinde ikiz ve üçüz gebelikler olur: Bu tedavide çoğul gebelik riski bulunmaktadır. Fakat embriyo transferinde bu sayı ayarlanabildiğinden, çoğul gebeliklerin önüne geçilebilir. Kaliteli ve tek embriyo transferi yapılarak,
tekil gebelikler sağlanabilir.

Sperm hücresi olmayan erkeklerin baba olması imkânsızdır: Teknolojik gelişmelerle mikroskobik aletler kullanılıp, sperm bulma ameliyatı yapılabilmektedir. Bu nedenle menisin de sperm hücresi olmayan erkeklerde çocuk sahibi olabilir.

Tüp bebek tedavisiyle % 100 başarı sağlanabilir: Bu tedavi ne kadar başarılı bir merkezde yapılırsa, yapılsın başarı oranı % 50 kadardır. Özellikle kadının yaşının ilerlemesi, başarı oranını düşüren bir etkendir.

İnfertilite sorunu kadından kaynaklanmaktadır: İnfertilite bir yıl sürede haftada 2-3 defa korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen, gebe kalama durumudur. İnfertilite sorununun % 40 oranında kadından, % 40 oranında erkekten, % 20
oranında ise kadın ve erkekte olan ortak sorundan kaynaklandığı belirlenmiştir.

Düzenli adet görüyorum, hemen hamile kalabilirim: Bir kadının düzenli olarak adet görmesi, hemen gebe kalacağını göstermez. Bunun yanında birçok faktör gebe kalmakta etkilidir.

Kilolu olmak gebe kalmayı etkilemez: Kadında fazla kilo olması östrojen hormonunun salınımını ve dağılımını etkiler. Aynı şekilde düşük kilolu kadınlarda bu riski taşımaktadır. Vücut kitle endeksi 30 üzerinde olan ve 20 altında olan
kadınlarda yumurtlama ciddi şekilde etkilenmektedir.

Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak için son alternatiftir: Kadında her iki yumurta kanalının tıkalı olması ve erkekte şiddetli İnfertilite olması halinde, tüp bebek tedavisi ilk tercih olmalıdır.