Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebek tedavisinde doğru bilinen yanlışlarla ilgili bilgiler aktaracak.

Tüp bebek tedavisi hakkında doğru bilinen yanlışları anlatmadan önce tüp bebek minin dahi hal arasında oldukça yanlış bilinen bir yöntem olduğunu bildirmekte fayda olacağını düşünüyorum.

Tüp bebek tedavisi ağrılı bir tedavi yöntemidir. (Yanlış)

Tüp bebek tedavisi genel anlamda üç aşamadan oluşmaktadır. Tedavinin yumurtaya müdahaleden oluşan ilk kısmında yumurtaların geliştirilmesi için bazı enjeksiyon ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bu tedavi esnasında kesinlikle bir ağrı görülmesi durumu söz konusu olmayacaktır. Geliştirilen yumurtaların toplanması aşaması olan ikinci aşamada laboratuvar ortamında yapılan döllenme işlemi esnasında da dahili bir müdahale bulunmadığından kesinlikle acı duyulmamaktadır. Son aşama olan embriyo transferinde ise ortalama 10 dakikada gerçekleşen bir işlem gerçekleştirilir ve yine ağrı duyulmaz.

Tüp Bebek Tedavisi Prof. Dr. Bülent Tıraş’ a Sorularınız için Tıklayın!

Tüp bebek tedavisi yatarak dinlenme gerektirir (Yanlış)

Tedavi sürecinde komplike durumlar görülmediği sürece istirahat gerekmemektedir.

Tüp bebek her yaşta denenebilmektedir (Yanlış)

Tedavi sürecinde başarıyı olumlu olarak etkileyen en önemli faktörlerin başında yaş gelmektedir.  İlerleyen yaşlarda tüp bebek tedavisinde başarı oranı azalmaktadır.

Yumurta toplanması işlemi erken yaşta menopoza neden olur (Yanlış)

Sağlıklı bir kadın ergenlik döneminden sonra 400 – 500 bin yumurta hücresine sahiptir. Bunlardan sadece 500 kadarı olgunlaşırken kalan yumurtalar kendiliğinde ölür, gebelik oluşması için sağlıklı birkaç yumurta hücresi yeterli olacaktır. Kalan yumurtalar da süreç içerisinde sürekli kendini yenilediğinden yumurta toplanma işleminin menopoz zamanı hakkında bir etkisi yoktur.

Tüp bebek tedavisinde ikinci denemeler daha başarılıdır (Yanlış)

Tedavi sürecinde başarısız olan birinci denemeden sonraki 3 denemede başarı şansı hemen hemen aynıdır. Dördüncü denemeden sonra ise tüp bebekte başarı şansı biraz daha azalmaktadır. Tedavide hedeflenen en önemli nokta; ilk denemede gebelik oluşturarak başarı elde edilmesidir.

Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelikler daha çok görülmektedir (Yanlış)

Tüp bebek tedavisinde genel olarak çoğul gebeliklerin görülmesi mümkündür ancak embriyo transferi esnasında transferi yapılan embriyo sayısında yapılan seçim ile çoğul gebelik riski ortadan kaldırılmış olacaktır.

Tüp bebek tedavisinde başarı şansı % 100’lere varmaktadır (Yanlış)

Hangi şartlarda olursa olsun tüp bebekte başarı şansı ortalaması % 50-60 civarındadır.

Kaynak: http://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisinde-dogru-bilinen-yanlislar/