Tüp bebek tedavisi, başından sonuna kadar yaklaşık olarak 1 ayda tamamlanan bir tedavi yöntemidir. Tedavi, 5 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların hiçbirinde anne ya da baba adayının hastanede kalmasına gerek yoktur. Gerekli muayene ve kontroller yapıldıktan sonra çift evine gidebilmektedir. Yumurta toplama ve embriyo transfer aşamasında da anne adayı merkezde birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebilmektedir. Bu aşamaların hiçbirinde anne adayı ağrı ya da acı duymamaktadır.

Geçmiş zamanlarda anne adayları tüp bebek tedavisinde ağrı ve acı çekecekleri düşüncesi ile çekin-mekte idi. Ancak günümüzde, tıbbi ve teknolojik gelişimler sayesinde tüp bebek tedavileri oldukça hasta dostu, pratik bir tedavi haline gelmiştir. Bu sayede de anne adayları herhangi bir şekilde ciddi sorunlar yaşamamaktadır.

Tüp bebek tedavisinde ağrı duyar mıyım?
Tüp bebek tedavisinde ağrı duyulabilecek tek bir aşama vardır. Bu aşama, yumurtaların toplanma aşamasıdır. Ancak bu sorun; anne adayına sedasyon ya da lokal anestezi uygulanması ile ortadan kaldırılmıştır. Bu aşamada lokal anestezi uygulanmasının sebebi ise, anne adayının daha rahat his-setmesini sağlamak ve işlem sırasında heyecan sebebiyle olumsuz hareketler yapmamasına yardımcı olmaktır. Diğer aşamalarda ise anne adayına herhangi bir anestezik işlem uygulanmaz. Bu sebeple tüp bebek tedavisi, anne adayının ağrı ya da acı duyacağı bir tedavi değildir.

Tüp bebek tedavisi en fazla kaç defa denenebilir?
Tüp bebek denemelerinde herhangi bir sayı sınırı yoktur. Çiftler, maddi ve psikolojik durumları el verdiği kadar deneme yapabilirler. Ancak çiftin gebelik için düşük şansa sahip olduğu doktorları tara-fından bildirilmiş ise, bu durumda diğer seçenekler denenmesi çiftin psikolojik durumu için faydalı olacaktır. Bazı çiftler ilk denemede başarı sağlarken, bazı çiftler 6. Tüp bebek denemesinde gebelik sağlayabilmektedir. Bu durum, çiftin kısırlık nedenine, anne adayının yaşına ve yumurtalık rezervlerine, tercih edilen merkeze, laboratuvar koşullarına, doktorun ve ekibin deneyimine, sperm hücrelerinin özelliklerine ve çiftin tedaviye ne kadar katıldığına bağlı olarak değişebilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde anne ve baba adayının uyması gereken kurallar nelerdir?
Anne ve baba adayının tedaviye başlamadan en az 3 ay önce sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakması ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemesi, tedavinin başarı şansını etkileyecektir. Bununla beraber, tedavi süresince doktor talimatlarına uymak ve kontrolleri aksatmamak oldukça önemlidir. Verilen ilaçlar gününde ve saatinde alınmaya dikkat edilmelidir. Stres, kontrol altına alınmalıdır. Çift, doktorlarına merak ettiği her şeyi sorabilmeli ve mutlaka güvendikleri bir merkezi tercih etmelidir.

Kaynak: formsante