Tüp bebek tedavisi, anne ve baba adayından temin edilen üreme hücrelerinin, vücut dışında laboratuar koşullarında geliştirilmesidir. Ardından gelişen embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir. Tedavi süresi; kısırlık sebebine ve süresinde göre değişkenlik göstermekle beraber, genellikle yaklaşık bir ayda tamamlanmaktadır.
Tüp bebek nedir?
Doğal yöntemlerle gebelik sağlamayan çiftler, yardımcı üreme yöntemlerine başvurabilirler. Bu yöntemler ile sperm ve yumurta hücresi, uygun koşullarda bir araya getirilir ve hamileliğin gerçekleşmesi için uygun şartlar oluşturulur.
Tedavi için ilk olarak anne adayının yumurtalıkları uyarılır. Bu sayede birden fazla yumurta elde edilebilir. Ardından da yeterli olgunluğa ulaşan yumurtalar toplanır ve eş zamanlı olarak baba adayından sperm örneği alınır. Alınan üreme hücreleri laboratuar ortamında birleştirilir. Ardından da embriyo transferi için hazırlanır.
Tüp bebek tedavisi 5 aşamalı bir tedavi sürecidir:
- Hasta ile tedavi öncesi ön görüşme
- Yumurtaların uyarılması
- Yumurtaların toplanması
- Yumurtaların döllenmesi (fertilizasyon)
- Embriyo transferi
- Kontrollü Ovarian Hiperstimülasyon (Yumurtalıkların uyarılması)
Tüp Bebek Tedavisi Prof. Dr. Bülent Tıraş’ a Sorularınız için Tıklayın!
İlk olarak anne adayı yaklaşık 15 gün boyunca ilaç tedavisi ile hazırlanır. Bu aşamaya adetin ikinci günü başlanır. Yumurtalıkların uyarılması aşaması boyunca anne adayı sık sık merkeze gitmelidir. . Bu sayede yumurtalıklarının durumunu ultrason ile değerlendirmek mümkündür. Her hasta için, yaş, yumurtalık rezervi, hormon değerleri belirlenir ve bunlara bağlı olarak en uygun tüp bebek uygulama yöntemine karar verilir. Bu aşamada da anne adayının hastanede ya da merkezde kalmasına gerek yoktur.
Yumurta toplama aşaması
Yumurtalar belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra oldukça pratik bir işlemle alınır. Bu aşamada yumurtalar, vajinal ultrason ile vakum yöntemi ile toplanır. Anne adayının daha rahat ve sakin olması için çeşitli sakinleştiriciler ya da lokal anestezi uygulanabilir. Genel anestezi rutin olarak uygulanmamaktadır. Ancak doktor ve kadının kararı ile uygulanabilir.
Bu aşama yaklaşık 20 dakikada tamamlanmaktadır. Anne adayının işlemden sonra birkaç saat merkezde dinlenmesi gerekir. Ardından evine ve günlük yaşantısına dönebilir.
Döllenme Aşaması (IVF/ICSI)
Yumurta toplama aşaması ile eş zamanlı olarak baba adayından sperm örneği alınır. Elde edilen bu üreme hücreleri, laboratuar koşullarında incelenir. Ardından da içlerinden en kaliteli olan hücreler seçilir. Olgun ve uygun durumdaki yumurtalar kültür sıvısının içine konularak inkübaötürde 37’lik ısı altında ve %5-6 seviyelerinde CO2 oranı sabit tutularak yaklaşık 4 saat bekletilir.
Seçilen kaliteli üreme hücreleri ise, mikroenjeksiyon ya da klasik tüp bebek yöntemi ile döllendirilir.
Embriyo transferi
Bu aşama yaklaşık olarak 5 dakikada tamamlanmaktadır. Seçilen kaliteli embriyo, anne adayının rahmine transfer edilir. Bu aşamada herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz. Hasta, transferden 1-2 saat sonra evine gidebilir.
Gebelik testi
Embriyo Transferi sonrası 12. günde gebelik testi yapılır.
Kaynak: http://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisi-suresince-hastanede-yatmak-gerekli-midir
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar