Hamileliğin oluşması için yumurta ve sperm birleşmelidir. Döllenme, uterusu bir yumurtalığa bağlayan fallop tüpü içinde gerçekleşir. Bununla birlikte, tüp bebek tedavisinde yumurta ve sperm toplandıktan sonra birleşme, bir laboratuvarda meydana gelir. Basitçe söylemek gerekirse, döngü sırasında meydana gelen aynı şeyler, tüp bebek döngüsünde de gerçekleşir. Ancak amaç; bir yumurta üreten bir folikül yerine, her iki yumurtalıkta birden fazla folikülü uyarmaktır ve böylece birden fazla yumurta üretmektir.
Tüp bebek ve düzenli döngü arasındaki fark ise, yumurtlamanın tedavi sırasında gerçekleşmemesidir. Bunun yerine, yumurtalar olgunlaşma noktasında alınır ve tüp bebek laboratuvarında döllenir. Oluşan embriyolar daha sonra hamileliği başlatmak için rahime aktarılır. Embriyolar rahime geri aktarıldıktan sonra, fark yoktur.
Dış Gebelik Nedir?
Normal bir hamilelikte, döllenmiş yumurta rahim içinde kendine yer bulur ve gelişir. Çoğu dış gebelikte yumurta, fallop tüplerine yerleşir. Bu nedenle dış gebelikler genellikle “tubal gebelikler” olarak adlandırılır. Yumurta ayrıca yumurtalık, karın veya serviks içine de implante olabilir, bu nedenle adını, servikal veya abdominal gebelik olarak da duymuş olabilirsiniz.
Bu bölgelerin hiçbiri bir hamileliğin gelişmesi için uygun bir ortama ve rahim kadar geniş bir dokuya sahip değildir. Fetüs büyüdükçe, sonunda barındığı organı patlatacaktır. Bu da, ciddi şekilde kanamaya neden olur ve annenin hayatını tehlikeye sokabilir. Klasik bir dış gebelik, asla canlı doğumla sonuçlanmaz.
Genellikle döllenmiş bir yumurtanın fallop tüpünü uterusa doğru hızlı bir şekilde hareket ettirememesi nedeniyle olur. Tüpün enfeksiyonu veya enflamasyonu kısmen gelişebilir veya tamamen bloke olabilir. Gonore veya klamidyadan kaynaklanabilen pelvik inflamatuar hastalık (PIH), fallop tüpü tıkanmasının yaygın bir nedenidir.
Endometriozis veya önceki abdominal veya tüp ameliyatı nedeniyle oluşan yara dokusu da tıkanıklıklara neden olabilir. Daha nadiren, doğum kusurları tüpün şeklini değiştirebilir ve yumurtanın ilerlemesini etkileyebilir.
Tüp bebek tedavilerinde dış gebelik riski daha fazla mıdır?
Her gebelik risk içerir. Normal gebeliklerden farklı olmayan ve aynı işleyiş ile ilerleyen tüp bebek tedavisinde de elbette, normal gebeliklerde olduğu gibi, dış gebelik riski vardır. Ancak şöyle bir durum söz konusudur: Doğal yollarla oluşan gebelikte risk % 1 ise, tüp bebek tedavisi kullanılarak sağlanan gebelikte risk % 2’dir. Yani sanıldığının aksine, dış gebelik riski tüp bebekle birlikte fazla artmaz. Her durumda, günümüzde alınan önlemler ve yapılan tetkiklerle, dış gebelik erkenden teşhis edilir ve annenin hayatı tehlikeye girmeden, gebelik sonlandırılır. Bu sebeple, mutlaka düzenli olarak doğum öncesi kontrollerinize gitmelisiniz.
Kaynak: Prof. Dr. Bülent Tıraş
Dış Gebelik Nedenleri Nelerdir? Tıklayın !
Tüp Bebekle Dış Gebelik Yaşayanlar İçin Tıklayın !
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar