Prof. Dr. Bülent Tıraş Transfer Sonrası Bilinmesi Gerekenler hakkında bilgi verdi.

1.Embriyo transferi sonrası dinlenme

Rahim içi boşluğu açılıp kapanma potansiyeli olan bir boşluktur. Embriyolar, bu boşluğa spesifik kataterler ile bırakılır. Kateter bırakılmanın ardından geri çekildiğinde, bu boşluk yeniden kapanmaktadır.  Bundan dolayı da embriyo transferi adından kişinin dinlenmesi gerekir. Transfer aşaması ardından hemen yoğun fiziksel aktivitelere girmek embriyonun tutunabilmesine olumsuz etki edecektir.  Yapılan araştırmalar embriyo transferi ardından kısa:1 saat ya da uzun: 1 günden fazla yatmanın, hamilelik şansı açısından neredeyse aynı olduğunu göstermiştir.Yani, transfer ardından hemen ayaklanan bir kadınlar, bir gün dinlenen bir kadının gebelik şanslarının aynı olduğu bildirilmiştir. Uzun süre yatakta yatmanın kişinin psikolojisini etkileyeceği için olumsuz olabileceğine dair görüşler bile mevcuttur.

Yapılan çalışma ve araştırmalar, uzun süre dinlenmenin zararlı olabileceğini göstermektedir. Ancak gene de embriyo transferi ardından yoğun fiziksel aktiviteler yapmamak gerekir. Kişi transfer ardından bir saat dinlendirilir. Ardından da kendini yormayacak şekilde günlük yaşantısına dönebilir.

embriyo

embriyo

2.Embriyo transferi sonrası cinsel ilişki

Yapılan araştırmalar embryo transferi ardından cinsel ilişkide bulunan ve bulunmayan çiftler arasında gebelik oranları açısından bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Bazı çalışmalarda transfer ardından iki gün içinde bulunulan cinsel ilişkinin gebelik şansını arttırabileceğini ortaya koymuştur. Bunun sebebi de sperm içerisinde bazı bağışıklık maddeleri bulunur. Bu maddeler döllenen embriyonun rahim tarafından reddedilmesini engelleyici özelliğe sahiptir.   Ancak tüp bebek tedavisi ardından cinsel ilişki sırasında meydana gelebilecek mekanik travmaların, büyümüş yumurtalıklarda OHSS (ovaryan hiperstimülasyon sendromu) gelişmiş ise yırtılmalar sebebiyle ağrı ya da kanamalara sebep olma olasılığı yüzünden  cinsel ilişkide bulunması pek de doğru olmayabilir. Ancak bu konu üzerine kesin fikirler yoktur. Doktorunuz sizin için neyi uygun görüyorsa, onu söyleyecektir.

Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!

3.Embriyo transferi ardından fiziksel aktivite ve spor

Embryo transferi ardından yapılan yoğun fiziksel aktiviteler ve spor, gebelik oranlarının azalmasına yol açmaktadır. Yapılan çalışamar sporun, düşük riskini arttırabileceği yönündedir. Ancak yürüyüş, yüzme gibi sporlar saydıklarımızın tam tersine vücut için oldukça faydalı olan sporlardır. Ayrıca Bknz: Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Bilinmesi Gereken 10 Madde!

Transfer sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

  • Embriyonun transfer edilmesinden sonraki iki günü kendinizi çok yormadan geçirin. Yatağa hapsolmayın ancak sizi yoracak işler de yapmayın.
  • Hapşırma, öksürme, uyurken sağa, sola dönmenin embriyonun tutunmaası için herhangi bir olumsuzluğu bulunmaz. Bu konuda endişelenmeyin.
  • Merdiven inip çıkmanın da embriyonun tutunması için herhangi bir sakıncası olmaz.
  • Gebelik oluşana dek yoğun egzersiz ve ağır işlerden uzak durunuz. Çok ani hareketler yapmamaya çalışın.
  • Embriyo transferi ardından 2-3 saatlik yolculuklar yapabilirsiniz. Ancak daha uzun yolculuk yapacaksanız, bir iki günün geçmesini beklemenizde fayda var.
  • Memelerde dolgunluk, adet görecek gibi kasıklarda ağrı, pembe- kırmızı, kahverengi akıntılar embriyo transfer ardından görülebilir. Bu durumlar normaldir, anne adayının korkması gerekmez.
  • Embriyo transferi ardından anne adayının duş almasında herhangi bir sakınca yoktur.
  • Embriyo transferi öncesinde de sonrasında da asitli ve kafeinli içecekler içmeyiniz. Bitki çaylarının tamamını tüketmeniz de sakıncalı olabilir. Bazı bitki çayları gebelik için oldukça sakıncalıdır.
  • Sigara ve alkol kesinlikle uzak durulması gereken maddelerdir. Dumanına dahi maruz kalmak, bebek sahibi olmanızı engelleyebilir.
  • Çok baharatlı, yağlı besinlerden uzak durun. Bünyenizi yormayın. Bunun yerine sebzeler, meyveler ve proteinden zengin besinler tüketin.
  • Bol bol su için.
  • Doktorunuza danışmadan ağrı kesici bile olsa kullanmayınız.

Kaynak : Prof. Dr. Bülent TIRAŞ