Genetik tarama, önceden gebelik başarısızlıkları yaşamış çiftlerde başarılı hamilelik şansını önemli ölçüde iyileştirmek için kullanılmaktadır. Tüm gebelik başarısızlıklarının yarısından fazlasının, embriyo kalitesi ile ilgili görünen bir problemle açıklanamayacağı tahmin edilmiştir. Ancak, birçok çift için bu istatistik oldukça yanıltıcıdır. Çoğu tüp bebek merkezi, mikroskop altında embriyo görünümüne çok yakından bakmaktadır, çünkü yüksek kaliteli embriyoyu belirlemeye çalışırlar. Genel olarak embriyolar; tek tip bir boyuta sahipse ve büyüme döngülerinde belirli bir zamanda uygun sayıda hücre bölünmesi gösteriyorsa kaliteli sayılır.
Bununla birlikte, son zamanlardaki gelişmeler, bilim adamları tarafından mikroskop altında mükemmel olarak görülen embriyoların bile, aslında oldukça anormal ve hiçbir zaman bir hamilelik oluşturmayacağını göstermiştir. Artık embriyonun en önemli içsel genetik kodu da incelenebiliyor. Ve bu genetik tarama yöntemiyle, mükemmel görünen bazı embriyoların, kötü bir genetik koda sahip olduğu görülebiliyor. Bu da, daha sağlıklı bir hamilelik üretilmesine yardımcı oluyor. Bu teknik, tüp bebek (IVF) tedavisinde başarısız olan çiftlere bir umut ışığı olabilir. İyi haber şu ki, daha önce tüp bebek (IVF) döngüsünde veya döngülerinde başarısızlıkla karşılaşan çiftler için şimdilerde genetik tarama kullanılmaktadır.
Tüp Bebek için Genetik Tarama Kullanımı
Aşağıdaki koşullara sahip kişilerde veya çiftlerde genetik tarama önerilmektedir:
- Açıklanamayan tüp bebek (IVF) başarısızlığı
- Tekrarlayan düşükler
- Anne yaşının 38’in üzerinde olması
- Bebeğin kromozomal anormallik yaşama ihtimali
- Polikistik over sendromu
- Yumurtalık hiperstimülasyon sendromu yaşamış olmak
- Hastada veya bir önceki çocukta (hemofili) gibi tıbbi bir sorun
- Aynı cinsiyetten iki veya daha fazla çocuk (aile dengelemesi için cinsiyet seçimi) sahibi olmak
- Çoklu doğum
- Erken yumurtalık yetmezliği veya erken menopoz
En iyi embriyoları seçmek için genetik tarama kullanımı, geleneksel seçim yöntemlerinden açıkça daha üstündür. Genetik taramayı takiben düşük yapma oranları, standart tüp bebek uygulamasına oranla çok daha düşüktür.
Genetik Tarama ve Amniyosentez
Genetik tarama, hamileliğin orta döneminde genetik ultrason değerlendirmesi ve amniyosentez veya koryonik villus örneklemesinin yerini alamaz. Yaşanan hamileliğin, toplam genetik sağlığı doğrulamak için, başarılı bir hamilelik oluşturulduktan sonra ek genetik testler ile desteklenmesi gerekmektedir.
Genetik Tüp Bebek (IVF) Başarısızlığında Genetik Taramanın Önemi
Genetik anormalliklerin belirlenmesindeki doğruluk oranı % 98’in üzerindedir. Her embriyonun genetik bilgisine sahip olduktan sonra, genetik bilginin hamileliğin başarı şansını nasıl artırdığını açıklayabiliriz. Tüp bebek tedavisinde, başarısız girişimlerde bulunmuş ve şu an için “normal” olduğu bilinen embriyoların anneye nakledilişi hakkında bir bilgi vermektedir. Genetik tarama, IVF başarısını artırdığı için, birçok çift, genetik taramayı tercih etmektedir. Bu aynı zamanda çoklu doğum şansını ve prematüre şansını azaltır.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar