SONBAHAR DEPRESYONU TETİKLİYOR

Sıcak yaz günleri bitti. Geceleri havalar biraz soğurken, güneşin artık yakıcılığını hissetmiyoruz. Sabahları da havalar biraz daha karanlık olmaya başladı. İşte bütün bunları içimizdeki sıkıntıları tetikleyebilir. Çamlıca Medicana Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, cinsel istek azalması, sıkıntılı, çaresiz, neşesiz ve sinirli ruh halleri, uykusuzluk çekme, yorgun ve bitkin uyanma, davranışlarda yavaşlama, geçmişe dönük pişmanlık duygusu belirtileri bulunanların fazla zaman kaybetmeden bir uzman psikiyatriste başvurmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

MEVSİM DÖNGÜLERİNDE DEPRESYON ARTIYOR

Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde yani mevsim döngülerinde depresyon görülme sıklığı artıyor. Sonbaharın gelmesiyle puslu hava giderek ağırlığını artırır, perdelerin hep çekili kalmasını istersiniz, yataktan canınız hiç çıkmak istemez. Sürekli uyumak ve kimseyle konuşmak istemezsiniz. Sonbaharda depresyonun en sık görülen belirtileri arasında cinsel istek azalması, sıkıntılı, çaresiz, neşesiz ve sinirli ruh halleri, uykusuzluk çekme, yorgun ve bitkin uyanma, davranışlarda yavaşlama, geçmişe dönük pişmanlık duygusu geliyor. Sararan yapraklar, puslu bir gökyüzü içimizdeki sıkıntıyı artırıyor. Yağmurlu ve kapalı hava insan psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Güneş enerjisi beyin yapısını olumlu etkilediğinden güneş enerjisinin azalmasıyla sonbahar aylarında insanların depresyona girme olasılığı diğer mevsimlere göre daha yüksek oluyor. Hatta bu yüzden Amerikalılar mevsimsel değişimlerden daha az etkilenirken Norveç ve İsveç gibi kış aylarında gün ışığının daha az görüldüğü yerlerde bu rahatsızlık daha yüksek oranlarda ortaya çıkıyor.

BİR UZMAN PSİKİYATRİSTE BAŞVURULMALI

Depresyonun ciddi bir psikiyatrik rahatsızlık olduğu artık tüm dünyada kabul ediliyor. Depresyon, psikiyatrik rahatsızlıklar arasında tedaviye olumlu cevap veren bir rahatsızlıktır. Depresyonun tedavisinde iki ana yöntem bulunuyor. Bunlar ilaç tedavisi ve psikoterapidir. Depresyonun tüm belirtilerinin saptanılmasının ardından en az 6 ay süreyle ilaç kullanmak gerekiyor. Ayrıca belli zaman aralıklarında mutlaka bir psikiyatristle görüşülmesini de tedavinin olmazsa olmazları arasındadır.

Çamlıca Medicana Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr Mehmet Bekaroğlu Depresyonla ilgili bilinmesi gerekenlere dikkat çekiyor:

Mevsime bağlı depresyon geçiriyorsanız, çok kalabalık ortamlardan kaçının ve pozitif enerji alabildiğiniz insanlarla beraber olun

Hafif ve sulu gıdalar alının ve kafeinli içecekler yerine bitki çaylarını özellikle de nane çayını tüketin

Her insan hayatında en az iki kez depresyona girebilir.

Özellikle hamilelik döneminde hormonların değişiminden dolayı depresyon riski daha yüksek.

Depresyona aşırı sorumluluk sahibi, titiz ve kolayca suçlanma eğilimi olan kişiler daha çabuk giriyor.

Ailesinde daha önce depresyon geçiren kişiler depresyona daha yatkın.

Aşırı üzüntü gibi yoğun mutluluk hali de depresyonu tetikleyen bir etken.

Bu dönemlerde ılık banyo yapmak ve hafif egzersizliklerle yürüyüş yapmak mevsimsel depresyonu atlatmakta kolaylık sağlıyor

Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu
Medicana Hastanesi
Psikiyatri Bölümü