Şeker hastalığını gösteren belirtilerden en önemlisi sürekli olarak halsizlik ve yorgun hissinin olmasıdır. Bunun yanı sıra şeker hastalığı belirtileri denilince akla ilk fazla yemek, sürekli idrara çıkmak ve ağızda kuruluk hissinin oluşması gelir. Ayrıca aşırı su içme de şeker hastalarında sıklıkla olan bir belirtisidir. Bu belirtilerin yanı sıra şeker hastalığın emaresi olarak gösterilebilecek diğer şeyler şunlardır:
- İstemsiz bir şekilde kilo kaybı yaşanması,
- Ciltte kuruluk buna bağlı olarak da kaşıntı,
- Ciltte olan yaraların geç iyileşmesi,
- Bulanık görme,
- Ayaklarda karıncalanmaların yaşanması.
Şeker Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?
Şeker hastalığının farklı çeşitleri vardır. Bunlar tip 1 ve tip 2 diyabettir. Tip 1 diyabet insüline bağımlı diyabet olarak da adlandırılır ve genellikle çocukluk çağlarında ortaya çıkar. İnsülin üretiminin yetersiz olması bu rahatsızlığa yol açar. Tip 2 diyabet ise vücudun insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucunda görülen bir hastalıktır. Diğer diyabet çeşitleri ise şunlardır:
- Latent Autiommune Diabetes in Adults,
- Maturity Onset Diabetes,
- Gestasyonel diyabet.
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
Şeker hastalığının anlaşılması için, hastalık sebebiyle ortaya çıkmakta olan bulguların tespit edilmesi gerekmektedir. Şeker hastalığı, vücudun ihtiyacı olan glikozun emilmesini sağlayan insülinin üretilememesi ya da üretilmiş olan insülinin, vücut tarafından kullanılamaması sonucu oluşmaktadır.
Şeker hastasını, yediği yemeklerden almış olduğu ve kanına geçmiş olan glikozu kullanamadığı için kan şekeri sürekli olarak yüksek olmaktadır. Hastanede ya da makinelerle yapılmakta olan şeker hastalığı testi sonucu, açlık ve tokluk şeker değeri yüksek çıkarsa, kişi şeker hastası olarak nitelendirilir.
Tip 1 Şeker Hastalığı Belirtileri
Tip 1 şeker hastalığı bulgularının kişide görülmesinin ardından, kişinin derhal bir hekim muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Tip 1 şeker hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Ağız kuruluğu,
- Sürekli olarak susama hissiyatı,
- Sık sık idrara çıkma gereksinimi,
- Sürekli olarak acıkma,
- Diyet yapılmadığı halde kilo verme,
- Bulanık görme,
- El ve ayaklarda meydana gelen; hissizlik, uyuşma ve karıncalanmaların yaşanması, kişide Tip 1 şeker hastalığı olduğunun işaretlerini vermektedir.
Tip 2 Şeker hastalığı Belirtileri
Tip 2 şeker hastalığının bulgularının kişilerde tespit edilmesi durumunda, kişinin bir uzmana başvurması gerekmektedir. Tip 2 şeker hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Sık sık idrara çıkma,
- Ciltte meydana gelen yaraların zor iyileşmesi,
- Ağız kuruluğu ve sürekli su içme isteği,
- Oldukça kuru ve kaşıntılı bir cilt yapısı,
- Sürekli yaşanan açlık hissiyatının yaşanması, kişide Tip 2 şeker hastalığının var olduğunu göstermektedir.
Şeker Hastalığı Tanısı Ve Tedavisi
Şeker hastalığı nasıl anlaşılır sorusunun cevabı kan testleridir. Aç karnına hastadan alınan kan ile kan şekerinin ne kadar olduğuna bakılır. 126 mg/Dl’den fazla olan kişilere de diyabet tanısı konulur. Şeker hastalığının tedavisi de diyabetin çeşidine göre farklılık gösterir. Tip 1 diyabet için insülin tedavisinin yanı sıra beslenme de düzenlenmelidir. Tip 2 diyabet için ise genellikle ilaçlar kullanılır.
Fakat şeker hastalığı nasıl geçer sorusunun en önemli yanıtı beslenmedir. Gerekli diyetin uygulanması ve varsa fazla kiloların verilmesi şeker hastalığından da kurtulmak için en önemli konulardan bir tanesidir. Tüm tedavi yöntemleri ve beslenme düzeni de doktorun tavsiyesine göre ayarlanmalıdır. Bir önceki konumuz olan Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri Nedir? göz atmanızda fayda var.
İlgili Konular;
Diyabet (Şeker Hastaları) Nasıl Kilo Alır? Tıklayın !
Şeker Hastalarına Önemli Tavsiyeler Tıklayın !
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar