Rinit rahatsızlığının tedavisi, hastalığa sebep olan alerjik etkenlerden uzak durmakla mümkündür. Rinit hastalığı yaygın kullanımıyla saman nezlesi adıyla bilinmektedir. Saman nezlesi olanlar aslında tıpta Rinit hastası olarak nitelenmektedir. Çoğu zaman alerjik olarak etki gösteren bu hastalık ömür boyu etki etmekte ve insan yaşamını zorlaştırmaktadır. Genellikle ilkbahar mevsimlerinde rüzgarların taşıdığı polenleri soluyan ve alerjik rahatsızlıkları olan bireylerde meydana gelen bu rahatsızlık tedavi edilmezse kendiliğinden geçmemekte ve solunum yollarında hasara sebep olmaktadır.
Alerjik Rinite Sebep Olan Etkenler Nelerdir?
Rinit kelime anlamı olarak burun iltihabı anlamına gelmekle birlikte alerjik Rinit burun iltihabına çevresel etkenlerin neden olması anlamına gelmektedir. Burunda bulunan mukoza iltihaplanarak aşırı duyarlı hale gelmekte ve solunum yolu rahatsızlıkları, hapşırma, kaşıntı ve burun akıntısı şeklinde kendini gösteren alerjik Rinit belirtileri bireyin yaşamını olumsuz etkilemekte ve astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
Alerjik Rinite sebep olan etkenler şunlardır:
- Özellikle ilkbahar mevsiminde rüzgarların taşıdığı polen ve tohumlu ağaçlar,
- Hayvan tüyü, yünlü halı ve ev tozu gibi alerjik etkiyi tetikleyen etkenler,
- Hayvanlara temas eden işler yapmak ve evde kedi, köpek, kuş gibi tüylü hayvanlar beslemek,
Alerjik Rinitin görülme sıklığını arttıran etkenlerdendir. Alerjik Rinit ne kadar sürer sorusunun cevabı da oldukça merak edilmektedir. Saman nezlesi mutlaka tedavi edilmesi ve ilaç kullanılması gereken bir rahatsızlık olduğundan doktor kontrolü önem arz eder. Tüm yıl boyunca alerjik rahatsızlık hissedilmesi ve ilkbaharda meydana gelen burun iltihaplarının uzun süre geçmemesi bu hastalığın en yaygın belirtisidir.
Rinit Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rinit yani saman nezlesi kişide meydana gelen belirtilere göre teşhisi konan ve tedavisine başlanan bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda alerjik testler olumsuz sonuçlansa da burun mukoza iltihabının test edilmesi, kaşıntı, akıntı ve hapşırmaların gerçekleştiği hasta geçmişinin incelenmesi neticesinde hastalığın teşhisi konmakta;
- Alerjik etkileri önleyici ilaç tedavisi,
- Alerjik Rinit önleyici aşı tedavisi,
- Alerji önleyici cerrahi tedavi
Gibi yöntemler tercih edilen bilimsel ve tıbbi tedavi yöntemleridir. Rinit hastalığıyla mücadele etmede en önemli tedavi yöntemi ise şüphesiz alerjik ortamla olan temasın kesilmesi ve bu ortamlardan elinizden geldiğince uzak durulmasıdır. Alerjik Rinit bitkisel tedavi yöntemleriyle tamamen giderilmese de hastalığın şiddeti azaltılabilmektedir. Alerjik Rinit tedavisinde;
- Zencefil çayı,
- Yeşil çay,
- Sirke ve bal karışımı
Tüketmek boğaz ağrıların hafiflemesine ve şiddetli görülen Rinit belirtilerinin önlenmesinde etkilidir.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar