Bu yöntemle mide ile yemek borusu arasında olan gevşeme-kasılması bozulmuş bölüm, zımbalanarak daraltılıyor.
Sık rastlanan reflü, ağızdan girilip mideye ulaşılarak, kansız, bıçaksız, ilaçsız tedavi edilebiliyor.
Genel anestezi altında, hastanın önce yemek borusunun içinden mideye kadar uzanan silikon bir tüp (overtüp) yerleştiriliyor. Tüpün içinden mideye, tedavide kullanılacak endoskopik stapler-ultrason cihazı, optik sistem, vida ve zımbalardan oluşan özel bir endoskop sokuluyor ve mideye ulaşılıyor. Tıbbi adı “endoskopik fundoplikasyon” olan yöntemde doku kalınlıkları ultrasonografiyle sürekli ölçülerek önce vidalama, ardından da 3 ayrı yerden zımbalama işlemi yapılarak sorunlu alan daraltılıyor. Bölge daralınca mide içeriğinin, yemek borusuna kaçışı engellenmiş oluyor.
Hasta 24 saatte taburcu oluyor
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Gök, yöntemin hasta konforu açısından avantajları bulunduğunu söyledi. Ortalama bir saat 45 dakika süren işlemden 24 saat sonra hastaları taburcu ettiklerini belirten Dr. Gök, “Kullandığımız cihaz son derece gelişmiş robotik bir endoskop. Tek kullanımlık, dolasıyla enfeksiyon riski bulunmuyor. Hasta hızla toparlandığı gibi yutkunma zorluğuna yol açmıyor” dedi.
18-60 yaş arası hastalara uygulanıyor
Yöntem mide reflüsüne neden olan mide girişindeki valf yapısının bozukluğu veya valf kapak açıklığı (mide fıtığı) durumlarında onarım ve yeniden oluşturma için kullanılabiliyor. 18-60 yaş arasındaki hastalara uygulanan yöntemi, revize edilmiş 2014 model robotik cihazla dünyada ve Türkiye’de ilk uygulayan Dr. Gök, “Yöntem halen ABD, Almanya, Avusturya, İtalya ve Türkiye’de uygulanıyor” dedi.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar