Tüp bebek tedavilerinde kullanılan pregnyl iğnesi oluşan ve olgun yumurtaların çatlaması için kullanılan bir iğnedir. Ultrasonla yumurtanın takibi yapıldıktan sonra gereken büyüklüğe geldiğinde pregnyl iğnesi vurulur. Aradan 36 saat gibi bir vakit geçtikten sonra yumurta toplama işlemine geçilir.

Çocuğu olmayan kadınların tüp bebek yöntemi ile tüp bebek tedavilerinde adetin 5.gününden itibaren başlanarak doktorunuzun söylediği miktarda yapılan ignelerle birlikte hastanın yumurtalarının gelişip gelişmediği 2 gün ara ile ultrason muayene ile takip edilir. Yumurta geliştirmek için verilen ilaçların miktarına göre hastaya son yumurta uyarma ilacından 24 saat sonra 5000 yada 10.000 UI bilmeyene uygulanır.Yumurtaların gelişmesi 16-18 mm büyüklüğüne ulaştığında doktor tarafından pregnly benzeri yumurta çatlatma ilaçları yumurta gelişim hızına göre belli bir saatte vurulması icin hastaya verilir.
Kas içine uygulanır.

Pregnyl – Profasi – Chorogon – Ovitrelle türü yumurta çatlatma ilaçlarının doktorun söylediği saatte vurulması çok önemlidir. En fazla yumurta çatlatma iğnesinin vurulmasında 30 dakika esneme payı bırakılmaktadır.Söylenen saatten önce yada sonra yaptırılması yumurtanın vaktinden önce çatlamasına yada aniden büyümesine neden olabilir.Bu da 15 günlük hasta ve doktor emeğinin,çektiğiniz igne acılarının yüklendiğiniz hormonların ve maddi harcamaların boşa gitmesi demektir.

Yumurta çatlatma ilaçlarının yan etkileri var mıdır?
Nadir olmakla birlikte;

Sıcak basması,ilacın yapıldığı bölgede yanma ve karı bölgesinde hassasiyet olabilir.
Yumurta çatlatma ilaçlarını SGK tüp bebek raporu çıkarıldıktan sonra ödemesini yapmaktadır.

İlgili Konular ;
Klomen ve Pregnyl iğnesi kullananların paylaşım alanı..