Potasyum hakkında herşey yazımızda potasyum minerali hakkında size bilgiler vereceğiz. İfrat ve tefrit vardır, orta karar doğru olandır, herşeyin fazlası zarar getirir, yüksek potasyumunda
bir takım zararları vardır.
Potasyum bedenimiz için çok önemli elektroliklerdendir. Potasyum böbrek fonksiyonlarının düzenli çalışması, kalp, iskelet, düz kasların kasılmasına yardım eden temel bir mineraldir ve vücut hücrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini sürdürmekte görevlidir.Sodyum-potasyum dengesi bozulunca sinir ve kas fonksiyonları bundan olumsuz olarak etkilenir.Potasyum hücre içinde, sodyum ise sadece hücre dışında çalışır.
Fazla olması veya azlığı durumunda, kalpte ritim bozukluğu, yapıp iş ölüme kadar varabilir.
Kanda fazla potasyum bulunması hiperkalemiaya yol açar.
Potasyumun miktarı vücut sağlığını çok etkilediğinde bir an önce tedavi olmalıdır.
Normal potasyum oranı 3,6- 5,2 arası olmalıdır. Bu oranın farklı olmasında çeşitli faktörler rol oynar; yaş ve cinsiyet gibi.
Potasyum seviyesi 6’yı geçtiğinde acil tıbbi müdale gerekir.
Her gün almamız gereken potasyum miktarı kişiden kişiye göre değişir.
Yetişkinler için günlük potasyum ihtiyacı minimum 2000 – 3000 miligramdır.
Önerilen günlük dozlar.
• Doğumdan 6 aylığa kadar: 500 mg
• 7-12 ay arası bebekler: 700 mg
• 1 yaşında çocuklar: 1000 mg
• 2-5 yaş çocuklar: 1400 mg
• 6-9 yaş çocuklar: 1600 mg
• 10 yaş üzeri çocuk: 2000 mg
Fazla Potasyum alımı sonucu mide ile ilgili sorunlar, kalp ritminde bozukluk, baş dönmesi, solunum ve sinir sisteminde sorunlar gözükür.
Potasyum Kaynakları:
Bu mineral meyvelerde, sebzelerde, süt ve süt ürünlerinde bulunur
En iyi kaynakları muz, portakal, kantalup kavunu, kuru kayısı, incir, hurma, kuru üzüm, sarımsak,kabak, domates, bütün yeşil yapraklı sebzeler, nane, ayçiçeği çekirdeği, patates ve az yağlı sade yoğurttur.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
göz altı şişkinliklerim var böbreklerde sorun yok ne yapmalıyım yada hangi serviste muayene olmalıyım