Patates seven biri misiniz, ya kabuğunu? patates kabuğunun sağlığa faydaları nelerdir? makalemizde bu sebzenin kabuğunu yemenin vücudumuza ne gibi yararları olduğundan bahsettik. Yalnız bizim kastettiğimiz çiğ patates kabuğu değil, hani çoğumuzun severek, patatesle birlikte yediği haşlanmış patates kabuğudur.
ABD Tarım Bakanlığı, yetişkin kişilerin günde 2-3 su bardağı sebze tüketmesini tavsiye ediyor. Bu miktar yeşil yapraklı sebzelerden, patates gibi nişastalı sebzelere kadar çeşitlilik içermelidir.

Patates kabuğunu yemenin faydalarından biri de patatesin içerdiği potasyum sayesinde, vücudun potasyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmasıdır.
Potasyum, metabolizmamıza yakıt sağlamak, yediklerimizin enerjiye dönüşmesi gibi bedenimizdeki kimyasal reaksiyonlardan sorumludur.Potasyum ayrıca sinir sistemi tarafından iletilen elektrik sinyallerinin işleyişinde de önemli bir rol oynar, hareketi kolaylaştırmak için kasların kasılmasına da yardımcı olur.

Patates kabukları en önemli minerallerden olan demir için güçlü bir kaynaktır.
Demirin birincil işlevi kırmızı kan hücresi üretimini desteklemektir.
Bu hücreler, havadan alınan oksijenin vücuda iletiminden sorumlu protein olan hemoglabinden bol miktarda içerir. Demir, her hemoglobin molekülünün merkezini oluşturur. Linus Pauling Enstitüsü’ne göre, 4 adedet patatesi kabukları ile tüketmek, 4,9 mg demir içeriği ile, 51 yaşından büyük kadınların günlük demir ihtiyacının %61’ini, 50 yaşından genç olan kadınların ise %27’sini karşılar.

Patates kabukları, B-3 diye de bilinen, sağlık için oldukça önemli olan niacin için de önemli bir kaynaktır. Potasyum da olduğu gibi niacininin de görevi besinlerin enerjiye dönüşmesini sağlamaktır. Niacin, aynı zamanda, hücre iletişimi ve yeni hücre gelişiminde rol oynar, hücrelerin fizyolojik stresten kurtarılmasına yardımcı olur. Linus Pauling Enstitüsü’ne göre, erkeklerin tüketmesi gereken günlük niasin miktarı 16 miligram iken kadınlarda bu rakam 14 mg civarı seyr eder. 4 tane patatesi kabukları ile yemek, size yaklaşık 1.6 mg niacin kazandıracaktır.

Patates lifinin yarısı kabuğundadır. Lifli besinler tüketmek kabızlığı önler, kolon kanseri, kalp hastalığı ve diyabet 2 hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Beslenme ve Diyetetik Akademisine lif kilonuzu sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek de etkilidir. , St Louis Washington Üniversitesi’nde üniversite beslenme direktörü Connie Diekman lifli gıdaların kan şekerinin düşmesini önlediğini ve sizi gereksiz kalori alımından koruduğunu bildiriyor. 50 yaşına kadar günlük ihtiyacımız olan lif miktarı erkeklerde 38 gram iken kadınlarda 25 gramdır. 50 yaşından sonra her iki cinsiyette daha az life ihtiyaç duyar. Patates kabuğu 30 gramda 2 gram lif içeriği ile harika bir lif kaynağıdır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir