Oruç tutanlar tüp bebek tedavisi yaptırabilir mi sorusu, dini ibadetlerini yerine getirmek isterken bir yandan da bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin aklındaki sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar bu sorunun cevabı yaptırabilirler olsa da, dikkat edilmesi gereken bazı hususlara kesinlikle değinmeden geçmemek gerekiyor.

Tüp Bebek Tedavisinde Oruç

Tüp bebek tedavisinde en ideal durum, anne ve baba adaylarının mükemmel bir beslenme ve hayat düzenini devam ettirmesidir. Bilhassa annenin bedeni için gerekli olan tüm besinleri ve sıvıları alması, düzenli uyku uyuması, stresten uzak durması gibi beklentiler, oruç halinde tüp bebek tedavisinin biraz etkilenmesine neden olabiliyor.

Lakin iftar ile sahur arasındaki saatlerde beslenmenin serbest olması nedeniyle, bu aralıktaki beslenme düzenini olabildiğince iyi bir şekilde uygulamak ve her gün için gerekli olan su miktarını almak, tüp bebek tedavisinde sorunlar yaşanmasına engel olacaktır.

Fakat orucun bilhassa yaz aylarında oldukça zorlu olması, hormon iğnelerinin ise ruh halinde çeşitli dengesizliklere sebep olmaları, oruç süresince psikolojik olarak kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Hem açlıkla mücadele etmek hem de hormonların yarattığı bu instabiliteleri atlatmak, bazı anne adayları için fazla zorlayıcı olabilmektedir.

Tedavi sırasında her gün tüp bebek merkezine giderek ultrasonla yumurtalık kontrolü yaptırmanın gerekli olması ise, yine zorlayıcı durumlar arasında.

oruc_tutmak_tup_bebek_tedavisine_engel_mi

Orucu Etkileyen Durumlar

Tüp bebek tedavisi sırasında uygulanan hormon iğnelerini iftar saatlerinden sonra yaptırırsanız, oruç konusunda herhangi bir sıkıntı kalmayacaktır. Zira tedavinin en uzun ve zahmetli süreci aslında yumurtaların üretilmesi için uygulanan bu ilaçlar.

Ultrason kontrolleri sırasında da vücuda herhangi bir şey girmediği ve çıkmadığı için, ultrason uygulamasının orucu etkilemesi mümkün olmayacaktır.

Fakat maalesef embriyo transferi aşamasında anestezi ile transferin yapılması, o gün için orucu imkansız hale getiriyor. Orucunuzun bozulmaması için ya bu günü doktorunuzla Ramazan dışına denk getirebilir, ya da o gün için orucu atlayarak daha sonra kaza edebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!

Eğer bu dönemde oruç tutup tutmamanız gerektiği konusunda şüpheye düşüyorsanız, bu konu hakkında bilgili diyanet uzmanlarından gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Kaynak: http://tupbebektedavisi.org/oruc-tutmak-tup-bebek-tedavisine-engel-mi