Balık yağı açısından zengin bir beslenme programı kalp ve beyin sağlığı açısından çeşitli faydalı etkilere sahiptir; buradaki asıl soru ne kadar balık yenilmesi ve ne kadar balık yağı takviyesi alınması gerektiğidir. Omega 3 balık yağının kalp ve beyin üzerindeki etkileri makalemizde balık yağı haplarının bu organlar üzerindeki fonksiyonlarından bahsettik. Yakın tarihli bir çalışma, vücudunda yüksek miktarda omega 3 yağ asidi-balık yağında bulunan- bulunan yaşlı bayanların beyinlerini,  omega 3 oranı düşük olanlara göre daha iyi koruduğunu ve beyin fonksiyonlarının ekstradan 1 ya da 2 yıl daha iyi çalıştığını göstermiştir. Sonuçlar yüksek omega-3 yağ asidi düzeyinin bilişsel yaşlanma ve demans geciktirilmesi için umut vaat ettiğini göstermiştir.

Omega 3 Balık Yağının Beyin Fonksiyonlarına Etkisi

DHA ve EPA bileşenleri zorunlu aminoasitlerdir ve vücudumuz bunları kendisi üretemez. Balık gibi gıdalarla dışarıdan alınması gerekir. EFA başta beyin olmak üzere vücut fonksiyonları üzerinde oldukça etkilidir. Çocuklardan yetişkinlere çeşitli yaş grupları üzerinde yapılan araştırmalar omega 3 açısından zengin bir diyetin öğrenme kabiliyetini, odaklanmayı, hafıza ve problem çözme yeteneklerini  olumlu yönde geliştirdiğini göstermiştir. Omega 3 pozitif ruh hali ve duygusal dengede de önemli rol oynar. Yeterince yüksek bir seviyeye ulaşmak için, insanlar haftada en az beş kez yağlı balık çeşitleri tüketmelidir, ya da haftada iki kez balık yemeli ve balık yağı takviyeleri almalıdır.
Bir çalışma omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balık yağı haplarının kalp krizi ve felç üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir. Yapılan diğer araştırmalar  ise omega-3 yağ asitlerinin kalp hastalığı riskini düşürmede yararlı olduğunu göstermiştir. Yani bu konuda, bireyden bireye değişen çeşitli bulgular söz konusudur.
Omega-3 yağ asitleri aritmi (ani ölüme yol açabilen anormal kalp atışları) riskini azaltır, trigliserid seviyesini düşürür, plak büyüme hızını yavaşlatır ve kan basıncını düşürür.
Bir porsiyon 99 gram pişmiş ya da ¾ bardak kuşbaşı balık demektir. Gıda yoluyla omega 3 alımını artırılması tercih edilir ancak kalp hastalığı olanlarda tek başına diyet ile alınması yeterli olmayabilir. Bu hastalar takviye hap alma konusunda doktorına danışmalıdır.omega_3_balik_yaginin_kalp_ve_beyin_üzerindeki_etkileri

Balık yağının hafızaya faydaları

MayoClinic.coma göre omega 3 içeren balık yemek ya da balık yağı takviyeleri tüketmek kalp krizi, inme, ateroskleroz ve hipertansiyon riskini azaltabilir. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta yapılan araştırmalar balık yağının yaşa bağlı bunama ve öğrenme zorlukları üzerinde olumlu yönde etkili olduğunu göstermiştir. Ancak, balık yağı ve bellek arasındaki bağlantı açık değildir, bilim adamları ikisi arasındaki bağlantıyı açıklayamıyor ve fazla balık yağı tüketiminin sakıncaları konusunda uyarıda bulunuyor. BBC web sitesinin “Bilim ve Doğa” bölümünde yayınlanan bir makaleye göre, nöronal hücre zarlarında DHA iyon kanallarından sorumludur, daha hızlı şekil değiştirmesini ve elektrik sinyallerinin beyne daha çabuk iletilmesini sağlar. Vücutta yeteri kadar DHA olmadığında bilim adamları bunun yerine daha az esnek bir molekülün geçtiğini ve sinyal iletimini yavaşlattığını düşünüyor. BBC makalesine göre, balık yağında bulunan diğer omega-3 yağ asidi EPA eikosanoidler üreterek kan dolaşımını artırıyor.
458 yaşlı gönüllü üzerinde yapılan bir araştırmada; hepsine günlük 900 mg balık yağı kapsülü verilmiş ve öğrenme ve bellek performansı çalışma boyunca düzenli olarak test edilmiştir. Araştırmacılar takviyeleri alan insanların aldıktan sonra öğrenme ve bellek testlerinde belirgin olarak daha az hata yaptığını görmüştür. İngiltere’de 100’den fazla okul çağındaki çocuk üzerinde yapılan çalışmada günlük balık yağı takviyesi alan çocukların altı aylık bir süre içinde okul performansları gözlemlenmiştir. Sonuçları analiz ettikten sonra, çalışmanın sorumlu bilim adamları balık yağı alan çocukların okul başarı performansının %40 arttığını belirlemiştir.

Balık yağı ve kalp sağlığı

USA Today’de yayınlanan bir makaleye göre balık yağı takviyeleri zaten düzensiz kalp atışına yatkın hastalarda aritmiyi tetikleyebiliyor. Balık yağı genelde sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip olduğundan bu çalışma oldukça şaşırtıcıdır. Dr Raitt tekrarlayan aritmisi olan insanlarda ritim bozukluğunu önleyen diğer ilaçların da bu etkiye neden olabileceğini söylüyor. O, omega-3 balık yağını iki ucu keskin bir kılıca benzetiyor. Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Ulusal Merkezi tarafından yayınlanan bir makaleye göre balık yağı takviyeleri kardiyovasküler hastalık riskini düşürmede yararlıdır. Amerikan Kalp Derneği belgelenmiş koroner kalp hastalığı olan kişilerin düzenli olarak somon, ton balığı, uskumru, ringa ve alabalık gibi yağlı balık çeşitleri yemesini öneriyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.