Monosit yükselmesine etki eden nedenler arasında viral ateş, stres, iltihaplanma ve organ nekrozu bulunmaktadır. Ayrıca enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak yükselebilen monositlerin olması gereken normal değer aralığı yüzde dört ile yüzde on arasında olmalıdır. Monosit değerleri yüzde dört oranını altında olur ise düşük değer olarak kabul edilir.
Monosit Yüksekliği Nasıl Düşürülür?
Monosit yüksekliği tedavisi ve tespiti için dahiliye uzmanına başvurmak gerekmektedir. Doktorun yapacağı test ve tahliller sonucunda monosit yüksekliği ve nedenleri tespit edilmektedir. Monosit yüksekliği tedavisinde;
- Düzenli bir şekilde egzersizler yapılması,
- Kilo kontrolü,
- Uyku düzeninin ayarlanması gibi yaşam tarzında yapılacak değişiklikler,
- Özellikle Omega 3 yağ asitli olan balık yemek veya balık yağı tüketmek, monosit yüksekliği tedavisinde etkilidir ve monosit sayısını kontrol etmeye yardımcı olur.
Monosit Yüksek Oluşu Tehlikeli midir?
Değerleri sürekli olarak yüksek çıkması durumunda yaşanan monosit yüksekliği tehlikeli olabilir. Virüs, bakteri ve mantar gibi parazitlerin ve alerjik durumların neden olduğu monosit yüksekliği iltihaba bağlı olarak yaşanan geçici yükselmeler olmaktadır. Ancak sürekli olarak yüksek çıkan monosit değerleri tümör, bazı kan hastalıkları ve kronik olabilecek bazı hastalıkların işareti olabilir. Monosit yüksekliğinin kendisi bir hastalık olmadığı için herhangi bir tedavisi de bulunmamaktadır. Ancak süreklilik gösteren yüksek monosit değerleri bazı durumlarda tehlikeli olabilir ve monosit yüksekliğinin sürekliliğinde sebep olduğu nedenlerin araştırılması gerekir.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar