Mikroçip teknolojisi, tüp bebekte başarıyı artırıyor!

Erkek kaynaklı kısırlıkların çözümü içi günümüzde oldukça çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler oldukça etkin ve başarılı şekilde uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin başında tüp bebekte başarı şansını neredeyse 3 kat arttıran ve toplum arasında çip bebek, şeklinde ifade edilen mikroçip yöntemi gelmektedir.

Amerika’da Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen mikroçip yöntemi, günümüzde erkek kısırlığı için devrim olarak kabul edilmektedir. Mikroçip yöntemi günümüzde birçok tüp bebek merkezinde uygulanmaktadır. Ülkemizde de başarılı tüp bebek merkezlerinde uygulanan bu yöntem, erkek kısırlığı sorununda yüz güldürücü sonuçlar elde etmemizi sağlıyor.

Mikroçip nedir?

Mikroçipler; erkeklerde söz konusu olan sperm sayı azlığı sebebiyle üretilmektedir. Biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirdiği düşünülen 35 bilim insanı tarafından geliştirilen bu yöntem sayesinde spermler arasından en sağlıklı ve kaliteli hücreler tespit edilebiliyor. Bu sayede de döllenme şansı oldukça yükseliyor. Erkek adayda yetersiz sperm sayısı olsa dahi, bu yöntem sayesinde gebe kalma şansı muhafaza ediliyor. bknz: Mikro çipli tüp bebek tedavisi

Mikroçip yönteminde spermlerin doğal ortamda döllenirken geçtiği aşamalar ve sergiledikleri davranışlar taklit ediliyor. Doğal ortamında sperm hücreleri, kadın adaya ulaştıktan sonra mikro kanallarda yarışarak yumurtaya ulaşmaya çalışmaktadır. Bu aşamada zayıf olan spermler elenmekte ve gebelik gerçekleştirememektedir. Bu sebeple de en iyi ve kaliteli spermin yumurta ile buluşturulması gerekmektedir.Mikroçip yöntemi de bu aşamada devreye girer. Baba adayından temin edilen sperm hücreleri; aralarından en iyisi tespit edilerek yumurta ile döllenmesi sağlanır.

Bu aşamada mikroçip yöntemi süzgeç görevi üstlenmektedir. Bu aşamada kaliteli ve daha az kaliteli olan spermler iki alana toplanmaktadır. DNA’sı iyi olan ve dölleme kabiliyeti en yüksek olan spermler diğer spermlerden farklı alana toplandığı için kalitesiz sperm seçme riski ortadan kalkıyor.

Bu sayede kaliteli ve DNA’sı iyi spermler anne adayının rahmine transfer ediliyor. Bu embriyolar beşinci güne kadar ulaşabiliyor. Bu sayede de blastosist embriyoların transfer edilmesi sağlanıyor. Bu şekilde de gebelik şansı 2-3 kat arttırılmış oluyor.

Mikro çipli tüp bebek tedavisi nasıl uygulanmaktadır?

Tüp bebek tedavisi ile çiftlere tıbbi açıdan yardımcı olunarak çocuk sahibi olmaları amaçlanmaktadır. Bu amaçla da ilk olarak anne adayına yumurta sayısını arttırmak amacıyla ilaç tedavisine başlanır. Bu sayede normalde bir defa yumurta üreten kadın, ilaç tedavisiyle daha fazla yumurta üretmeye başlar. Ancak bu aşamada kalitesi kötü spermler kullanılırsa, ne kadar yumurta elde edilirse edilsin gebelik gerçekleşmeyebilir. Buna yol açan da vücudun kötü kalitedeki spermlerin geçişine izin vermemesidir. Ancak mikroçip yöntemi sayesinde embriyo transferinde kaliteli spermler kullanılmaktadır. Bu sayede de yumurta ve sperm buluşarak gebeliği oluşturmaktadır.