Artık her yıl yeni bir grip çeşidi ortaya çıkıyor. Kuş gribi ile başlayan sonrasında keçi gribi, domuz gribi gibi farklı grip virüslerini atlattık. 2012 yılında da mide gribi yaygın olarak görülüyor. Belkide çoğumuzun ilk kez duyduğu mide gribi nedir, mide gribi nasıl anlaşılır, mide gribi belirtileri nelerdir, mide gribi tedavisi nasıl yapılır açıklayallım.
Mide Gribi Nedir:
Mide gribine Norovirus adında bir virus yol açıyor. Mide gribinde virüsün alımından 24 ile 48 saat sonra belirtiler ortaya çıkıyor. Mide gribi belirtileri ise 1 – 2 gün sürüyor. Mide gribi, daha önce sıkça konuştuğumuz domuz gribi ve kuş gribine göre daha hafif seyrediyor.
Mide Gribinin Belirtileri:
Mide gribine yakalan kişilerinde, halsizlik görülüyor. Bulantı ve kusma da sık görülen bir belirtiler. Mide gribi diğer griplerin aksine ciddi komplikasyon ve problemlere yol açmıyor. Mide gribine yakalanan hastalar, hastalığın başlangıç sürecinde ve 3 gün sonrasına kadar bulaştırıcı olabilirler. 2 haftaya kadar taşıyıcılığı bulunan vakalar da görülebilmektedir. Mide gribi kısa süre içinde etkisini kaybettiğinde hafif şekilde etkisini gösteriyor.
Mide Gribinin Tedavisi:
Kusmanın sık olması nedeniyle ve hastalar çok su içemediklerinden, susuz kalabiliyorlar. Bu nedenle özellikle sıvı ve elektrolit dengesi bozulan hastalar hastanede tedavi görebiliyorlar. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler bu tür problemleri daha sık yaşıyorlar. Mide gribine karşı özel bir ilaç bulunmuyor. Ancak hastalık sırasında sıvı kaybı olduğundan, kaybedilen sıvının yerine konması ve mineral içeren gıdaların alınması önemlidir. Mide gribine neden olan Noroviruse karşı bir aşı bulunmamaktadır. Korunmanın en iyi yolu temizlik ve hijyendir.
Mide Gribi Nasıl Bulaşır:
Mide gribinde diğer griplerden farklı olarak, Norovirus adı verilen virus insanların gaita (dışkı) ya da kusmuklarında bulunabiliyor. Virüsun bulaşması da kirli sular, gıda ve içeceklerin bulaştığı yüzey veya cisimlere dokunup, elleri ağza sürerek yada hastalığa yakalanmış kişilerle doğrudan temas ederek olabilir. Mide gribi olan kişilerle aynı ortamda yemek yemek de bulaşma nedeni olabiliyor. Mide gribine yol açan norovirusler çeşitli gıdalara da bulaşabilir. Özellikle salatalar, donmuş meyveler, bazı su ürünlerinde virüs bulanabilir. Norovirus,insan vücudu dışında çoğalmamaktadır. Hastalıktan korunmanın en kolay ve pratik yolu ise,el yıkamaya önem verilmesi ve özellikle gıda üretim alanlarında temizlik kurallarına uyulmasıdır.Bunun yanısıra özellikle tuvalet sonrası ellerin çok iyi yıkanması, çiğ olarak tüketilecek sebze ve meyvelerin uygun şekilde yıkanması son derece önemlidir.Hastalığın bulaşabileceği ve temas edilebilecek yüzey ve cisimlerin temizliği de önemlidir. Mutfak tezgahları, telefonlar, kapı kolları ve mobilyalar temizlenmelidir. Temizliğinden emin olunmayan içme suları, mümkünse kaynatılmalıdır.
Çok ilginç… Grip adı verilmiş ancak burun-boğazda etkisi görülmüyor. Anlaşılan o ki ileride başka gripler ortaya çıkacak. Dil gribi, ayak gribi, bel giribi…