Menopoz döneminde sizi rahatsız eden bu durumdan kurtulabilmek için yardımcı olacak bazı konulara değineceğiz. Günün herhangi bir zamanında sıcak basması gelir, yüzünüzün kızarmasına neden olur ve sizi ter içinde bırakır. Bu durum, menopoza geçiş döneminde, her dört kadının üçünde olur. Aslında sizi rahatsız etmiyorsa, sıcak basmalarının tedavi edilmesi gerekli değildir. Hatta bunun zamanla geçeceğini düşünürseniz rahatlayabilirsiniz de. Ancak hayatınızı etkiliyorsa tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunların yarar ve zarar oranlarına bakarak tedaviye karar verebilirsiniz.
Sıcak Basmaları Nedir?
– Vücudunuzun üst kısmında ve yüzünüzde hafif bir ılıklıktan, yoğun ısıya kadar değişen şiddette bir ısı artışı hissedilir.
– Yüzde, boyunda ve göğsün üst tarafında kırmızı lekeler şeklinde kızarıklıklar oluşur.
– Özellikle vücudun üst kısmında terleme olur.
– Sıcak basmaları sırasında titreme hissi de doğabilir.
– Sıcak basmalarının sıklığı kişiden kişiye değişir. Günde birkaç kez olabildiği gibi haftada bir iki gün de görülebilir. Tüm kıyafetinizi ıslatacak kadar terleyebildiğiniz gibi hafif bir sıcaklık hissi şeklinde de olabilir. Birkaç dakika ile 30 dakika arasında sürer. Gece uykuda iken olan sıcak basması sizi uykudan dahi uyandırabilir.
– Sıcak basmaları menopoza doğru giden perimenopoz döneminde görülür. Bazı kadınlarda birkaç yıl sürdüğü gibi bazı kadınlarda yıllarca devam edebilir.
Hafif Derecedeki Sıcak Basmaları İçin
Eğer sıcak basmaları sizi çok fazla rahatsız etmiyorsa aşağıdakilere dikkat etmeniz gereklidir.
– Serin kalmaya çalışın: Vücut ısınızdaki yükselme, sıcak basmasını başlatabilir. Sıcak olduğunda, üzerinizden çıkarabileceğiniz kıyafetleri tercih edin. Pencere veya klimayı açın. Soğuk içacekler için.
– Aktif olun. Menopoz döneminde günlük egzersiz yapmak çok önemlidir. Zaten yapıyorsanız, devam edin. Yapmıyorsanız başlamak için iyi bir nedeniz var artık. Haftanın hemen her günü 30 dakikalık bir egzersiz yeterli olacaktır.
– Yediklerinize dikkat edin: Sıcak ve baharatlı yiyecekler ile alkollu ve kafeinli içecekler sıcak basmasını tetikleyebilir. Ayrıca sizin tespit ettiğiniz sıcak basmanızı başlatan yiyeceklerden de uzak durmalısınız.
– Kendinizi fazla yormayın: Yoga ve meditasyon teknikleri çoğu kadına rahatlatıcı etki gösterir. Ayrıca uykunuza da yardımı olur.
– Yavaş ve derin nefes alıp verin: Bu şeklide nefes alıp verme sıcak basmalarını azaltabilir. Önce rahat bir yere oturun. Beş saniye boyunca derin nefes alın, midenizi dışarı çıkarın. Sonra beş saniye boyunca nefesinizi dışarı verin ve midenizi de içinize doğru çekin. Bu şekilde günde iki kez 15 dakika boyunca devam edin.
– Sigara içmeyin: Sigara ile sıcak basmaları arasında ilişki bulunmuştur. Sigara içmeyerek sıcak basmalarını azaltabildiğiniz gibi kalp hastalıkları, felç ve kanser gibi başka hastalıklardan da korunabilirsiniz.
Bitkisel ürünleri gelişigüzel kullanmayın: Her ne kadar üretici firmalar bunların doğal ürünler olduğunu söyleseler de her ürünün muhtemel yan etkileri vardır. Ayrıca kullandığınız diğer ilaçlarla etkileşebilir. Bu yüzden doktorunuza danışmadan bitkisel ürün kullanmayın.
Orta Veya Ağır Derecede Sıcak Basmaları Varsa
Yukarıda yazılanlara dikkat ettiğiniz halde şikayetleriniz devam ediyorsa doktorunuz hormon tedavisine veya diğer ilaçlarla tedaviye başlayabilir. Kan pıhtılaşma problemi, meme veya yumurtalık kanseri gib hastalıklar yoksa hormon tedavisini alabilirsiniz. Tabii doktorunuzla beraber yarar ve zarar oranına bakarak buna karar vereceksiniz. Östrojen tedavisi sıcak basması için en etkili tedavidir. Eğer rahminiz yoksa tek başına vermek yeterli olur. Ancak rahminiz duruyorsa yanına progesteron da ilave edilmesi gereklidir. Şikayetlerinizi azaltacak olan en düşük doz tercih edilecektir. Hormon tedavisi dışında şikayetlerinizi azaltmak için verilebilecek ilaçlardan birisi de antidepresan ilaçlardır. Hormon tedavisi kadar etkili olmasa da bunların da sıcak basmalarında etkili oldukları bulunmuştur. Ancak unutmayın ki, menopoz, kadınlarda görülen doğal bir geçiş dönemidir. Normalde tedaviye gerek duymazsınız. Çoğu kadının şikayetleri yavaş yavaş azalır. Ancak çok sıkıntı yaşarsanız yardımcı olacak tedaviler de vardır.
Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU tarafından yazılmıştır.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar