fusun_sayek“Meme kanserinde erken tanı yaşam kurtarır…”
söyleşileri Türkiye genelinde 23 ilimizin tren istasyonlarında gerçekleştirildi.

2006 yılında meme kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Füsun Sayek’i anmak amacıyla İskenderun’un Arsuz yöresinde 2007 yılında ilki düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri her yıl gelişerek ülke geneline yayılıyor.

Etkinlikler kapsamında bu sene Türkiye’nin farklı şehirlerindeki 4 tıp fakültesinden 4 tıp öğrencisi Hazar Cırık (İÜTF), Tahir Yıldız (Uludağ ÜTF), Ozan Emre Torun (Selçuk ÜMTF) ve Onur Çeçen (HÜTF) Türkiye’nin 23 ilini ziyaret ederek meme kanseri konusunda tren garlarında bilinçlendirme söyleşileri gerçekleştirdiler

Ankara Tren Garı’nda 25 Temmuz günü başlayan ‘Meme Kanserinde Erken Tanı Yaşam Kurtarır’ Söyleşileri, Sivas, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Kayseri, Erzurum, Kars, Erzincan, Niğde, İskenderun, Arsuz, Adana, Karaman, Konya, Afyon, Denizli, Urla, İzmir, Manisa, Salihli, Balıkesir, Kütahya, Eskişehir, İzmit ve Bilecik tren garlarından sonra 26 Ağustos Çarşamba günü İstanbul Haydarpaşa Tren Garı’nda son buldu.

TCDD, TCDD Personeli Danışma ve Yardımlaşma Vakfı, Ankara Demir Spor, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin destekleriyle ve Prof. Dr. İskender Sayek danışmanlığında yürütülen söyleşiler kapsamında 4 tıp öğrencisi Modern Folk Üçlüsü’nün 1979 yılında çıkarmış olduğu ‘Çocuklarımız İçin’ albümündeki Gezsen Anadolu’yu parçasıyla ülkemizin 24 şehrini 6118 km tren yolculuğuyla dolaşarak ‘Meme Kanserinde Erken Tanı Yaşam Kurtarır’ Söyleşilerini gerçekleştirdi.

Dr.Füsun Sayek’in eşi Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Sayek’in öncülüğünde her sene Ağustos ayında ülkemizde kültür mozaiğini koruyan ve yaşatan ender yerleşim merkezlerinden Arsuz’da düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri kapsamında bugüne kadar Hatay yöresinde, 1300 kadına ücretsiz meme kanseri taraması, 500 kişiye ücretsiz tiroid taraması, ve bu sene 270 kadına rahim ağzı kanseri taraması için ücretsiz smear testi yapıldı. Ücretsiz sağlık taramaları ile birlikte, ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Söyleşileri’, ‘Kadın Sağlığı ve Kadına yönelik Şiddet’ ve ‘Çocuk İstismarı ve İhmali’ Söyleşileri gerçekleşti ve T.C. Sağlık Bakanlığı Dr. Füsun Sayek 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yöre halkının desteğiyle yeniden inşa edildi.

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri kapsamında sağlık etkinliklerinin yanı sıra yöre halkı ve çocukları için pek çok kültürel aktivite de düzenleniyor. Bu sene  Jehan Barbur’un konseri ile 9 Ağustos 2009 tarihinde açılan Etkinlikte, Dünyaca ünlü gitar virtiözümüz Ahmet Kanneci’nin konseri de yer aldı. Kültür aktiviteleri yöre çocuklarının gerçekleştirdiği çocuk korosu konseri, çocuk sanat atölyeleri, sergiler, konserler ve temalı film gösterimleri ile devam etti.

www.fusunsayek.org
www.gezsenanadoluyu.com

Dr. Füsun Sayek hakkında:

2006 yılında meme kanseri nedeniyle kaybettiğimiz Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Füsun Sayek, 1970 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1971–1976 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde University of New York at Buffalo, E.J. Meyer Memorial Hastanesi’nde Anesteziyoloji Uzmanlık Eğitimi alan Füsun Sayek, 1977–1982 yılları arasında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Uzmanlık Eğitimini tamamladı.

1986’da British Council Bursu ile Londra’da “körlüğün önlenmesi” konusunda Moorfields Hastanesi’nde 6 aylık bir eğitim alarak Toplum Göz Sağlığı Sertifikası aldı. Edindiği birikim ve tecrübeyi topluma aktarabilmek için en iyi yollardan birinin Sağlık Bakanlığı’nda görev yapmak olduğunu düşünen Dr. Sayek 1987 ve 1996 yılları arasında Sağlık Bakanlığı’nda Danışmanlık görevinin ardından kısa sürede Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı’na yükseldi. Sağlık Bakanlığı çalışmaları sırasında trahom konusunda Güneydoğu’da çok önemli bir çalışma yürüttü. Talasemi, diabet gibi kronik hastalıkları ile ilgili ülke düzeyinde programlar yapılması konusunda çalışmalar yaptı. Kan Bankacılığı’nın yeniden düzenlenmesi alanında katkılar sundu. Dünya Bankası 1. Sağlık Projesi’nde eğitim sorumlusu olarak görev yaptı. Sağlık Bakanlığı’nda 1996’ya kadar çalıştı ve emekliye ayrıldı.

1984’de Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu’na aday oldu ve seçildi. 1984–1986, Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeliği, 1990–1994, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyeliği ve İkinci Başkanlığı ve ardından 1996–2006 yılları arasında, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığını üstlendi. Bu dönemde insan hakları, hasta hakları, hekim hakları ve kadın haklarının savunucusu oldu.

Türk Tabipleri Birliği’nde tıp eğitiminin önemini ön plana çıkaran çalışmaların başlamasını ve gelişmesini sağladı. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitim Raporu’nun hazırlanması konusunda verdiği destek bugün kurumsallaşan bir sürece dönüştü. Tıp eğitimi konusunda Türk Tabipleri Birliği’nde birçok raporun hazırlanmasında önemli katkılar sundu. Uzmanlık eğitimi ile ilgili Avrupa Tıp Uzmanları Birliği ile ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda çalışmaları sürdürdü. Sürekli tıp eğitimi kredilendirme sisteminin Türkiye’de Avrupa’da birçok ülkeden önce başlamasını ve sürdürülmesini sağladı. Savaşa hep karşı oldu, bireysel silahlanmaya, mayınlara karşı duruşunu her ortamda sergiledi. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi’nde önemli katkılar sunarak tütünün sağlığa etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yaptı. Pratisyen hekimliğin bir “uzmanlık” alanı olması için çaba sarfetti. Türk Tabipleri Birliği’nin birinci basamak hekimler için yayınladığı Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi’nin yayına girmesinde önemli bir rol üstlendi ve uzun yıllar editörlüğünü yaptı. 1999’da Cambridge İngiltere’de Liderlik kursunu tamamladı.

Üretkenliğini uluslararası kapsama da taşıyan Sayın Sayek, Dünya Bankası 1. Sağlık Projesi Eğitim sorumlusu, Avrupa Birliği Türkiye Sağlık Uzmanı Komitesi Raportörü, Avrupa Birliği Biomed Projesi Danışmanı, Ulusal Körlükleri Önleme Komitesi Başkanı, Avrupa Konseyi Sağlık Komitesi Başkanı, Avrupa Konseyi Sağlık Komitesi Ülke Temsilcisi, Uluslararası Körlükleri Önleme Komitesi Ülke Temsilcici, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Sağlık Araştırmaları Danışmanı olarak görev yaptı.
İstanbul Tabip Odası’nca 14 Mart 2006’da Hizmet Ödülü ile ödüllendirildi. Prof. Dr. İskender Sayek ile evli ve 2 kızı olan Dr. Füsun Sayek, 2005 yılında yakalandığı meme kanserinden 16 Ekim 2006 tarihinde hayatını yitirdi.